Emsali yok! Bir seçimde oy kullanan ilk papa oldu

ABD doğumlu Papa 14. Leo, ABD ara seçimlerinde oy kullanarak siyasi bir seçimde oy kullandığı bilinen tarihteki ilk papa oldu. Vatikan, Papa'nın vatandaşlık hakkını ve demokratik süreçlere katılım sorumluluğunu yerine getirdiğini bildirdi.

Emsali yok! Bir seçimde oy kullanan ilk papa oldu
Emsali yok! Bir seçimde oy kullanan ilk papa oldu
GİRİŞ 03.11.2026 19:03 GÜNCELLEME 03.11.2026 19:03

ABD doğumlu Papa 14. Leo, ABD'de düzenlenen ara seçimlerde Chicago'da posta yoluyla oy kullanarak tarihe geçti. Vatikan tarafından yapılan açıklamada, dünyadaki 1,4 milyar Katolik'in ruhani liderinin bir siyasi seçimde oy kullandığı bilinen ilk papa olduğu duyuruldu.

VATANDAŞLIK HAKKINI KULLANDI

Chicago doğumlu olan ve ABD ile Peru vatandaşlıkları bulunan Papa 14. Leo'nun, hem ABD hem de Peru'da oy kullanmaya uygun olduğu tüm dönemlerde vatandaşlık hakkını yerine getirdiği bildirildi. Açıklamada, Papa'nın vatandaşların demokratik süreçlere katılma hakkına ve sorumluluğuna inandığı vurgulandı.

Papa seçilmeden önce Robert Francis Prevost adını taşıyan 14. Leo'nun geçmiş seçim kayıtları da ortaya çıktı. Seçmen kayıtlarına göre Prevost, 2008 ve 2010 yıllarında Demokrat Parti ön seçimlerine, sonraki yıllarda ise üç Cumhuriyetçi Parti ön seçimine katıldı. Illinois eyaletindeki yasal düzenlemeler kapsamında Prevost'un yıllar içinde farklı partilerin ön seçim oy pusulalarını tercih ettiği kaydedildi.

TRUMP İLE YAŞANAN GERİLİM VE BARIŞ ÇAĞRILARI

Papa 14. Leo ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bu yıl sert göçmen politikaları ve İran savaşı nedeniyle görüş ayrılıkları yaşanmıştı. Trump, Papa'yı suçla mücadelede "zayıf", dış politikada ise "berbat" olarak nitelendirmiş; Papa ise Trump'tan korkmadığını ifade etmişti.

Trump'ın nisan ayında İran'ı yok etme tehdidinde bulunması üzerine Papa 14. Leo, barış çağrısı yaparak siyasi liderler ve kongre üyeleriyle iletişime geçilmesi gerektiğini, savaş ve şiddetin reddedilmesini istemişti. 3 Kasım'daki ara seçimler öncesinde Papa, eylül ayındaki konuşmasında da inananları güncel gelişmeler karşısında kayıtsız kalmamaya davet etmişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İşte yıllara göre Türkiye’nin en zengin insanı! 10 kez birinci oldu…
Milli sporcumuz dünyayı dize getirdi! Şevval İlayda Tarhan, Katar'da dünya şampiyonu