Çin jetlerinden Tayvan çevresinde 22 sorti

Çin'in savaş uçaklarının, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'ın çevresinde 22 uçuş yaptığı bildirildi.

Çin jetlerinden Tayvan çevresinde 22 sorti
Çin jetlerinden Tayvan çevresinde 22 sorti
GİRİŞ 04.11.2026 08:36 GÜNCELLEME 04.11.2026 10:19

Tayvan Savunma Bakanlığı'nın X hesabından yapılan açıklamada, aralarında bombardıman uçakları, savaş jetleri, destek uçakları ile helikopterin bulunduğu askeri hava araçlarının dünden bu sabah saatlerine kadar Tayvan Adası'nın çevresinde 22 uçuşunun tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, uçuşlardan 14'ünün Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahanın güneybatı ve doğu bölümlerinde yapıldığı ifade edildi.

Çin'e ait 7 savaş gemisi ile 5 resmi geminin de Ada çevresinde seyrettiği bilgisi verilen açıklamada, Tayvan ordusunun durumu izlediği ve devriye uçakları, savaş gemileri ve kıyı füze sistemlerini devreye sokarak yanıt verdiği belirtildi.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanabileceğini vurguluyor. Tayvan'ın da buna karşılık askeri harcamalarını artırdığı, ABD'den satın aldığı yeni silah sistemleriyle savunma kapasitesini güçlendirmeye çalıştığı gözleniyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • Haydar 1 saat önce Şikayet Et
    Abd şu anda kimseyle ilgilenemez deyip,çin yapacagını yapıyor tayvana göz dagı veriyor sizi abd bile kurtaramaz diyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Suriyelileri sınır dışı etmeye başladılar
iran'da nükleer tehdit! Halkı bilgilendirici video paylaşıldı