AGİT, Kırgız Özbek araştırmasını tamamladı

Kırgızistan - Özbekistan Çatışmalarını araştıran Avrupa Güvenlik İşbirliği Örgütü (AGİT) Parlamenter Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

AGİT, Kırgız Özbek araştırmasını tamamladı
AGİT, Kırgız Özbek araştırmasını tamamladı
GİRİŞ 28.01.2011 07:37 GÜNCELLEME 04.09.2015 13:40

Kırgızistan'ın güneyinde geçen Haziran ayında Kırgızlar ile Özbekler arasında yaşanan çatışmaları araştıran Avrupa Güvenlik İşbirliği Örgütü (AGİT) Parlamenter Komisyonu Özel Temsilcisi Kimmo Kiljunen başkanlığındaki uluslararası komisyon çalışmalarını tamamladı.

Kimmo Kiljunen, düzenlediği basın toplantıda, Ekim ayında çalışmalarına başlayan 7 kişilik komisyonun, 31 Ocakta son halini alacak raporunun Finlandiya'nın başkenti Helsinki ve Kırgızistan hükümetine sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacağını belirtti.

Çatışmaların yaşandığı ülkenin güneyinde olayları gören 400'den fazla kişiyle görüştüklerini, 100'den fazla mektup aldıklarını belirten Kiljunen, uluslararası komisyonuna desteğini esirgemeyen devlet ve yerel makamlara, vatandaşlara teşekkür etti.

Kiljunen, Kırgızistan'da trajik olaylarıyla ilgili olarak başında bulunduğu komisyonun çalışmasının, Ombudsmanlık araştırma komisyonu, Devlet araştırma komisyonu ve Kırgız Meclis Komisyonu'ndan, bağımsız statüsü, tecrübesi ve araştırma boyutuyla farklı olacağının altını çizdi.

Raporun iki halkı barıştırmayı ve objektif olmayı hedeflediğini vurgulayan Kiljunen, araştırmanın sağlıklı ve verimli olması için iki halkın bölgedeki tarihini de incelediklerini kaydetti.

Araştırma sonucunun, Şubat ayında, tüm uluslararası örgütlere iletileceğini ifade eden Kiljunen, "Dünya kamuoyu ile devletler ve uluslararası yardım kuruluşları Kırgızistan;a desteğini verirken komisyonun önerilerini dikkate alacağını umduğunu" söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!