Mescid-i Aksa nerede? Kudüs Müslümanların 3. kutsal yeri

Peygamber Efendimiz'in Miraca yükseldiği yer burası. Mescid-i Aksa içerisinde Kubbet'üs Sahra gibi tarihi yapılar bulunuyor. Efendimiz'in Miraca yükseldiği yere yapılan bu tarihi yapı bir güneş gibi parlıyor. Kudüs'te kadim tarihin yazıldığı bu yer günümüzde Müslümanların en çok ziyaret ettiği 3. yer oluyor.Peki Mescid-i Aksa nerede? İşte bu kutsal yere dair tüm detaylar.

Mescid-i Aksa nerede? Kudüs Müslümanların 3. kutsal yeri
Mescid-i Aksa nerede? Kudüs Müslümanların 3. kutsal yeri
GİRİŞ 21.02.2020 11:35 GÜNCELLEME 21.02.2020 16:12

 Mescid-i Aksa nerede sorusunu günümüzde çok duyuyoruz. İçerisinde kutsal mekanlar bulunuyor buranın. Bu kutsal yerlerden biri de Peygamber Efendimiz'in Miraca yükseldiği bu kadim nokta. Hz. Ömer Kudüs'ü fethettikten sonra Efendimiz'in Miraca yükseldiği yeri bulmuş ve burada havada asılı duran kayayı da ortaya çıkarmış. Ardından bu kubbeyi yaptırmış. Daha sonra Emeviler Dönemi'nde altın kubbesine ulaşan bu kutsal noktaya Kanuni Sultan Süleyman Dönemi'nde masmavi çinileri yapılmış. Süslemesini Osmanlı zamanında kazanan Kubbet'üs Sahra şimdi Kudüs'te bir güneş gibi parlıyor. Herkesin gözüne çarpan bu güzelliğini sadece Müslümanlar görebiliyor. Buraya yani Mescid-i Aksa'ya Müslüman olmayan kişilerin girmesi yasak.  

 

 

Çoğu zaman Mescid-i Aksa ile Kubbet'üs sahra karıştırılıyor. Burada şöyle bir ayrım yapmak gerekirse Mescid-i Aksa yakşalık olarak 150 dönümlük arazinin bulunduğu yer. Bütün tarihi yapıları da içine alıyor. Bu alanın ortasında güneş gibi parlayan Kubbet'üs Sahra ise ayrı bir tarihi yapı. İçerisinde ise Efendimiz'in Miraca yükseldiği yer bulunuyor.  

MESCİD-İ AKSA NEREDE? 

 

 

Mescid-i Aksa Mekke ve Medine'den sonra üçüncü olarak kutsal kabul edilen bir yer olan Kudüs'te bulunuyor. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir Bölgesi'nde bulunan bu kutsal nokta Müslümanların ziyaret etmesi gereken bir yer. Mescid-i Aksa surlarla çevrili bir yer. Müslümanların da ilk kıblesi de burası. Yaklaşık olarak 150 dönüm alana sahiptir.  

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) Miraç gecesi buraya gelerek burada namaz kılmış, kendisinden önceki bütün peygamberlere burada namaz kıldırmış ve daha sonra üzerinde bulunduğu kaya ile beraber Miraca yükselmiş. Kayaya 'dur' diye seslendiği için Mescid-i Aksa içerisinde Kubbet'üs Sahra içinde bu asılı duran kaya koruma altına alınmış. Kıyamete kadar da asılı duracağı söyleniyor. Müslümanlar Efendimiz'in bu özel gecesinde özel olayları yaşadığı yere mutlaka gelerek burayı görüyorlar. Burada yer alan tarihi eserler de görülmeye, keşfetmeye değer. Osmanlı'nın burada izleri çok. Ecdadımızın izlerini yerinde görmek, kendi tarihimizi okumak için mutlaka buraya gelerek Mescid-i Aksayı görmeliyiz.  

MESCİD-İ AKSA NE DEMEK? 

Mescid-i Aksa

Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesidir. Bu nedenle de günümüzde olduğu gibi geçmişte de burası her zaman İslam dünyası için önemli olmuştur. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa'nın kelime anlamı da 'uzak mescid' anlamına gelmektedir.  

MESCİD-İ AKSA NE ZAMAN YAPILDI? 

Fazileti bakımından 3 büyük mescitten biri sayılan Mescid-i Aksa'nın tarihi çok eski bir zamana uzanıyor. İlk olarak Hz. Muhammed (S.A.V.) burada Miraca yükseliyor. Daha sonra ise ilk olarak Hz. Davud Mescid-i Aksa'da Beyt-i Makdisîn inşaatını başlatmış. Daha sonra ise Hz. Süleyman devam etti. M.Ö. 515'te Mescid-i aksa yeniden yapıldı. M.S. 70 senesinde ise Romalıların saldırısına uğradı burası. 637 yılında Hazreti Ömer Efendimiz'in Miraca çıktığı yere bir mescit yaptırdı. 691 yılında ise Emeviler buranın inşasını geliştirmiş tamamlamış. Son halini ise Osmanlı vermiştir.  

KUBBET'ÜS SAHRA 

Mescid-i Aksa'nın içinde Efendimiz'in Miraca yükseldiği bu yer Hazreti Ömer tarafından yapılmış. Daha sonra ise Emeviler Dönemi'nde geliştirilip altın kubbesi üzerine konulmuş. Günümüzde burası bir güneş gibi parlıyor. İslam sanatındaki ilk kubbeli yapı bu.  

KUBBET'ÜS SAHRA NE ZAMAN YAPILDI? 
 

Emevi Halifesi Abdülmelik tarafından 689-691 yılları arasında yapılan bu yer Ömer Camii olarak da biliniyor. Düzgün bir sekizgen üzerine inşa edilen camii Hacer-i Muallak taşı üzerindedir. Bu taş Efendimiz 'in Miraca yükseldiği yer olarak biliniyor.  
 

HACER-İ MUALLAK 

Peygamber Efendimiz Kudüs'e geldi. Miraç Kandili olarak günümüzde dualar edilen bu günde kendisine kadar gelen bütün peygamberlere bu taşın üzerinde namaz kıldırmış. Ardından Miraca yükselirken kaya da onunla beraber yükselmiştir. Yükselirken Efendimiz taşa 'dur' demiş ve kaya o gün bu gündür asılı kalmıştır. Kıyamete kadar da bu kayanın havada asılı kalacağı söyleniyor.  
 

Mescid-i Aksa nerede sorusunu sorarak bugün oraya gitmek isteyen bütün Müslümanlar bu mukaddes toprakları Mekke ve Medine'den sonra mutlaka ziyaret ediyor. Mescid-i Aksa içerisinde yer alan yapılar bütün güzelliği ve detayları ile keşfedilmeye değer nitelikte.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL