Kıbrıs'ta yer alan ve Türkiye'den su götürülen Geçitköy Göleti manzarası

Akdeniz'de inci gibi parlayan adamız Kıbrıs içerisinde gezilecek görülecek çok güzel noktalar var. Güzel deniz manzarasının yanı sıra Türkiye'den su giden Geçitköy Göleti de ziyaretçilere muazzam seyirlik görüntüler sunuyor. Biz de bu gölete dair detayları haberimizde verdik. İşte Kıbrıs Geçitköy Göleti hakkında tüm bilgiler.

Kıbrıs'ta yer alan ve Türkiye'den su götürülen Geçitköy Göleti manzarası
Kıbrıs'ta yer alan ve Türkiye'den su götürülen Geçitköy Göleti manzarası
GİRİŞ 21.02.2020 11:29 GÜNCELLEME 22.02.2020 11:34

Kıbrıs'ın tatlı su ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye'den bir kanal açılarak buraya tatlı su takviyesi sağlandı. Bu takviye için de önceden küçük bir tatlı su göleti olan bu Geçitköy'de yer alan su birikintisi seçilmiş. Su takviyesinin yapılmasıyla beraber bu gölet biraz daha büyüyerek şimdiki manzarasına kavuşmuş. Öyle güzel bir seyirlik manzara var ki burada yoldan geçerken durup uzun uzun izlememek elde olmuyor. Yeşil ve mavinin dünya üzerindeki en güzel uyumunu burada seyredebilirsiniz. Kıbrıs gezisi yaparken mutlaka buraya da uğramanızı ve burada da huzuru keşfetmenizi öneriyoruz.  

 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

GEÇİTKÖY GÖLÜ- BARAJI NEREDE? 

Geçitköy Barajı olarak da bilinen bu manzaraya sahip su birikintisi Girne yakınlarında bulunuyor. Adaya ulaşacak suyun projesi kapsamında geliştirilmiş bir yer. 65metre yükseklikte olan baraj kil çekirdek, kaya dolgulu olarak inşa edilmiş. 2012 yılında başlayan proje kısa sürede bitmiştir. 7 Mart 2014 yılında proje tamamlanmıştır. 4824 hektarlık arazide sulama yapılmaktadır. Akdeniz’den borularla Güzelyalı terfi merkezine gelen suyun, buradan 3 kilometre boru hattı ile Geçitköy Barajı'na ulaşmaktadır.  

 

 

GEÇİTKÖY HAKKINDA  

Girne'nin kıyı ovasının batısında son köy burası. Girne'ye olan uzaklığı 25 kilometre. Girne ile Güzelyurt anayolu üzerinde bulunuyor. Bu köy Panağra Geçiti'nin üzerinde hafif engebeli bir düzlüğe kurulmuş. Beşparmak Dağları’nın güney yamaçlarından doğan, dağlık bölgeyi yarıp kuzeye yönelen , Parnet Deresi ile birleşerek Panağra deltasını oluşturan ve köyün kuzeyinde denize dökülen Panağra (Paleomilos) Deresi ile parçalanmış bir araziye sahip burası. Bu derenin geçtiği bir vadi bulunuyor. 1989 yılında tamamlanan Geçitköy – Dağdere  Göleti inşa edilmiştir. Mersin Anamur'da Kocaçay üzerinde yapılacak olan Alaköprü Barajı'ndan buraya 'KKTC Boruyla Su Götürme' projesi kapsamında çalışma başlatılmış. 2004 yılında projeye başlanmış 2012'de hayata geçmiştir. Projenin tamamlanması ile barajdan düzenli çekim ile saniyede 2.38 m3 , yılda da 75.000.000 metre küp  suyun Geçitköy Barajı’na aktarılması ve dağıtımının buradan yapılması planlanmış.  

ADI NEDEN GEÇİTKÖY? 

Girne ile Güzelyurt arasında bir geçitte bulunduğu için bu köye Geçitköy adı verilmiştir. 1974 yılında Kıbrıs'ta yer alan yerlerin adı Türkçeleştirme çalışmaları kapsamında bu isim verilmiştir. Çok küçük bir köy olan Geçitköy'de 2011 yılında yapılan nüfus sayımına göre 220 kişi yaşamaktadır. Günümüzde bu rakam artsa da net olarak nüfusu bugün bilinmiyor.  

GEÇİTKÖY'DE GEZİLECEK YERLER 

Köy küçük bir alanda bulunuyor. İçerisinde güzel bir manzaraya sahip gölet ve kilise barındırıyor. Girne ile Güzelyurt arasında yolculuk yaparken şöyle bir uğrayıp farklı bir yerler keşfetmek için ideal bir köy. Geçerken uğramalık tam da. Geçitköy'de gezilecek yerler sizin keşif noktalarınızda oluşabileceği gibi aşağıda belirtilen yerler de herkesin bildiği adresler.  

Geçitköy Göleti 

Köyde gezilecek en güzel yer bu su göleti. Bu göletin manzarası çok güzel bir manzara sunarken doğası da huzur veriyor. Geçitköy'e uğrarsanız güzel bir keşif için buraya da gelebilirsiniz.  

Agıos Andreas Kilisesi  

Köyde bulunan tek kilisedir. Ne zaman inşa edildiğine dair net bilgi bulunmuyor. Ancak Kıbrıs'ta bulunan diğer kiliseler gibi eski değil tarihi biraz daha yeni. 1974 yılından sonra yapıda hiçbir değişiklik yapılmış cami olarak kullanılmaya başlanmış. Cami olarak kullanılan ismi ise 'Şehir Allahverdi Kılıç Camii'dir. Öncelerde Hristiyanların ibadet yeri olan bu kilise günümüzde ezan seslerinin yükseldiği bir cami olarak kullanılmaktadır.  

Önerilen içerikKıbrıs Selimiye Camii önceden kralların taç giyme törenleri yapılan katedraldi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL