Abdülhamit Han'ın Bilecik'e mirasları:Tarihi rüştiye ve saat kulesi

Abdülhamit Han'ın yaşadığı bir olay sonucu Bilecik'e hizmetlerini de arttırmış ve tarihi eserlerle bezeli olan şehre saat kulesi ve rüştiye yaptırmış. Görmeye değer olan bu tarihi yapıların mimarileri keşfetmeye değer nitelikte.

Abdülhamit Han'ın Bilecik'e mirasları:Tarihi rüştiye ve saat kulesi
Abdülhamit Han'ın Bilecik'e mirasları:Tarihi rüştiye ve saat kulesi
GİRİŞ 11.10.2021 15:04 GÜNCELLEME 11.10.2021 15:04 KAYNAK HABER7

Bilecik'te adım attığınız her yerde sizi bir Osmanlı eseri karşılıyor. Harika tarihi eserlerin bulunduğu şehirde Abdülhamit Han'dan kalan birçok eser var. Bunlardan sadece iki tanesi olan tarihi rüştiye ve saat kulesi günümüzde gezilecek yerler arasında bulunan güzide adresler. Mimarileri harika ve geçmişten günümüze kalan bu eserler dönemi en iyi şekilde yansıtıyor.  

 

 

Eskiden tarihi rüştiye olarak kullanılan bu bina şimdi ise belediye binası olarak hizmet veriyor. Karşısında ise heybetli bir saat kulesi bulunuyor. Büyük bir alanda bulunan tasrihi eserler bizzat Abdülhamit Han’ın emriyle yapılmış.  

 

 

Saat Kulesi  

Abdülhamit Han’ın emriyle yapılan saat kulesi aynı zamanda gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. 1907 yılında yapılmış olan kule 15 metre yükseklikte yukarından aşağı genişleyen bir yapıya sahiptir. Kesme taştan yapılan saat kulesi yukarısında ahşap malzemeler de bulunuyor. İnsanların namaz ve iş saatlerini düzenlemesi için yapılan kule aynı zamanda da yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış.  

 

Rüştiye  

Bilecik'e armağan ettiği bu tarihi rüştiye ise tarihi ile göz kamaştırıyor. Bilecik'e verdiği değeri bu tarihi yapı ile göstermektedir. Yıldız suikastı sırasında tanıştığı bir Söğütlü genç sayesinde Bilecik’e bu hizmetleri yapma fırsatını bulmuştur. Yıldız suikastı olayı ise şöyle; 

Cuma selamlığına çıktığı sırada patlayıcı bir fayton araba ile üzerine gelinir. Bu sırada bir delikanlı onun üzerine kapanarak padişahı korur. Abdülhamit Han herkes sağa sola kaçarken üzerine kapanarak kendisini koruyan bu gencin kim olduğunu merak eder ve ona sorar: Herkes kaçarken sen neden canın pahasına beni koruyorsun? Diye sorar. Genç ‘S öğütten geliyorum. Biz kuruluşun topraklarından sizi korumak üzere görevlendirildik. Ne pahasına olursa olsun sizi korumama gerekir. Yoksa Söğüt’e dönemem.’ demesi üzerine Abdülhamit Han için Söğüt ayrı bir yer edinir.  

Söğüt'ün ileri gelenlerini çağıran Abdülhamit Han ne isterlerse yapacaklarını söyler. Ancak Söğüt halkı sadece canının sağlığını isteyince Abdülhamit Han eğitimlerini en iyi şekilde almaları için Söğüt'e bir Hamidiye İdadisi ve Bilecik’e de Rüştiye yaptırır. Uzun yıllar eğitim binası olarak kullanılan yapı 2005’te yapılan bir restorasyon ile Bilecik Belediyesi Hizmet Binası olarak kullanılmaya devam eder. Tarihi eseri dışardan keşfederek görebileceğiniz gibi aynı zamanda da içerisindeki ziyarete açık bölümlerini de gezebilirsiniz.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL