Afyon'da 'Yaren Geceleri'nin yapıldığı konaklar

Afyon'da tarihi konakların sayısı bir hayli fazla bulunuyor. Osmanlı döneminden kalan tarihi konaklar burada otel ve restoran olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda sıra gecelerinin de yapıldığı mekanlar olarak kullanılıyor. Gelin Afyon'daki tarihi konaklardan birinin içerisini sizlerle gezelim.

Afyon'da 'Yaren Geceleri'nin yapıldığı konaklar
Afyon'da 'Yaren Geceleri'nin yapıldığı konaklar
GİRİŞ 06.09.2020 15:08 GÜNCELLEME 06.09.2020 15:08 KAYNAK HABER7

Afyon'da yer alan tarihi konaklar otel ve restoran olarak günümüzde yeniden restore edilmiş. Yaren Geceleri yapılan tarihi bir konak da Dünyayı Geziyorum ekibinin objektifine böyle yansıyor. Osmanlı zamanından kalan tarihi konak Sandıklı'da daha ilk girişinden heybetini ve ihtişamını ziyaretçilere gösteriyor. 

 

 

Afyon'da bulunan konaklar hemen hemen yüz yıllık geçmişe sahip. Bu konaklardan biri de 'yaren geceleri'nin yapıldığı işte bu konak. Konağın girişinde heybetli büyük bir kapı sizi karşılıyor. Bu kapı üzerinde ise iki adet farklı ebatlarda tokmak var. Eve gelen erkek misafir ise büyük tokmağı vuruyor, kadın ise küçük tokmağı vuruyormuş. İçeriden kapıyı açacak kişi sese göre değişiyormuş. Tokmağı vurarak giren herkes içeride günümüzde güzel bir eğlenceye katılıyor. Eğlenceli dost meclislerinin yapıldığı konakta yemek yeme yerleri ve misafirleri ağırlama bölümleri de var. Ancak asıl olan ise eğlencelerin düzenlendiği oda. Kocaman ve çok güzel bir dekorasyona sahip.

 

 

Konak sahibi burayı değiştirmiş ve yeniden düzenlemeleri de aslına uygun olarak yapmış. Aydınlatmadan tavandaki detaylara kadar her şey bir bütünlük içerisinde. Bu bütünlüğü bozan hiçbir parça kullanılmamış. 

Afyon 'Oyuncak Müzesi' tarihi bir çamaşırhane

Konak sahibi diğer odaları da gezdiriyor ve eski Osmanlı evlerinin ince düşünülerek yapılmış mimarisini gösteriyor. Odalarda hamam tarzında minik inşa edilmiş banyolar bulunduğu gibi yorganların konulduğu bir de minik dolap bulunuyor. Kapının hemen arkasında ise kapıyı iki tarafa kullanılan sistem bulunuyor. Eskilerde aileler ani bir misafir geldiğinde dağınık eşyalarını toplar kapının arkasındaki bölüme koyarmış ve kapıyı kapatırmış. Göreneklere göre eve gelen misafirin burayı açması da ayıp. 

İşte böyle incelikler düşünülerek yapılan evlerde birkaç aile bir arada huzurla yaşarmış. Ailelerin yaşamlarına ve mahremlerine saygı duyulurmuş. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL