Yaşayan Müze ile tarih Beypazarı'nda yaşatılıyor

Yaşayan Müze ile Beypazarı'nda tarih günümüzde yaşatılıyor. Çok eski Türk kültürünün bütün detaylarını görebileceğiniz müzede zamanda yolculuk yapacaksınız.

GİRİŞ 13.12.2021 16:38 GÜNCELLEME 13.12.2021 16:38 KAYNAK HABER7

Yaşayan Müze eski Osmanlı konağında Türk kültürünün detaylarını günümüzde ziyaretçilere sunuyor. Çok güzel bir gezi adresi olan müze Beypazarı'nda en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Ayrıca Türkiye'deki ilk 'Yaşayan Müzeler'den biri. Kültürel en güzel detaylar müze içerisinde bulunuyor. 

Eski Türk kültürünün mutfak eşyaları, oturma odaları, yatak odaları ve daha fazlası tüm detaylarıyla burada bulunuyor. İki kattan oluşan konağın alt katında hayat denilen ve günlük rutin işlerin yapıldığı alan bulunuyor. Üst katında ise salon ve yatak odası gibi kısımlar bulunuyor. Konağın giriş kapısında varlıklı kişilerin ihtiyaç sahiplerine onları görmeden verdiği yemek dolabı bulunuyor. 

Bu yemek verme dolabı çok ince düşünülerek inşa edilmiş. Alan el veren eli görmüyor. İhtiyaç sahibi kişi merdivenlerden çıkarak burada üç kere vuruyor. Ev sahibi bırakılan tabağa yemek koyarak üç kez vuruyor. İhtiyaç sahibi kişi de dolabı çevirerek yemeğini alıyor gidiyor. Çok eskilerde, Osmanlı Dönemi'nde uygulanan bu yöntem ihtiyaç sahibi ile yardım etmek isteyen herkesi çok güzel bir araya getirme yöntemi olmuş. Bu uygulamada kişi yardım ettiği kişiyi görmemiş böylece yardım amacına daha iyi ulaşmış. 

Beypazarı'nın meşhur kahvaltı sofrası

Konak içerisinde de eski Türk kültür yaşamına uygun olan detaylar yer alıyor. 23 Nisan 2007 tarihinde açılan müze Türkiye’nin ilk uygulamalı kültür müzesi olma özelliğine sahiptir. 20. yüzyılın başlarında inşa edilen bir Osmanlı konağı bu müzenin açılacağı yer olarak uygun görülmüş. Açık hava müzesinin ilk örneği olarak bulunmaktadır. 

Kurulduğu günden bu yana “Geç Osmanlı Döneminde İlan-ı Aşklar, Gelin Kınan Kutlu Olsun, Masal Masal İçinde, Masal Yaşayan Müze İçinde, Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları, Mitolojiden Tarihe Tufan ve Aşure” olmak üzere 15’ten fazla sergi ve etkinlik düzenleyen Yaşayan Müze'de çalışmaların içine ziyaretçi alınmaktadır.

Müze içerisinde ebru ve hat sanatı, ıhlamur baskı ve Hacivat Karagöz oyunu bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu sanatları yakından görebiliyorlar. 

YAŞAYAN MÜZE'YE NASIL GİDİLİR?

Beypazarı merkezindeki toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilir. 

Adres: İstiklal Mah. Çınar Sokak No: 17 Beypazarı Ankara

Müzeye giriş ücreti 7 TL olarak belirlenmiş.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL