Kaya üzerine inşa edilmiş muhteşem mimari: Zilkale

Zilkale muhteşem mimarisiyle büyülerken çevrede de keşfetmeye değer doğal canlı yaşamı ve tabiat sunuyor. Kayalıklar üzerine inşa edilen kale tarihi ise en az mimarisi kadar büyüleyici.

GİRİŞ 17.12.2021 15:09 GÜNCELLEME 17.12.2021 15:09 KAYNAK HABER7

Zilkale muhteşem mimariye sahip ve aynı zamanda çevresinde de gezilecek harika yerleri bulunuyor. Herkesi büyük ölçüde hayran bırakan kale tarihi de yine çevresindeki keşfetmeye değer canlı yaşamı kadar zengin. Yemyeşil doğa içerisinde yükselen kalenin tarihi değeri de ayrı biliniyor. Geçmişten günümüze varlığını devam ettiren kale sağlamlığı ile ilgi odağı konumunda. 

ZİLKALE

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Zilkale Fırtına Deresi Vadisi'nde yer alıyor. 14. veya 15. yüzyılda inşa edilen kale 1800'lü yılların sonuna kadar aktif olarak kullanılmış. Yapılış tarihi ise kesin olarak bilinmiyor. Sekiz burcu bulunan kalenin bir de gözetleme kulesi yer alıyor. Asıl adı 'Zirkale' olan bu tarihi yapı zaman içerisinde 'Zilkale' olarak değişmiş ve böyle günümüze kadar gelmiştir. 

Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde inşa edilen kalenin yapıldığı tarih kesin bilinmese de derebeyi Arhakel tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Aynı yörede bulunan Varoş Kale ve Pazar Kalesi ile aynı mimariye sahip olan Zilkale'nin aynı mimara ait yapılar olduğu düşünülüyor. 

Kalenin mimarisi yapısı da kendine hayran bırakıyor. Zilakle mimarisi iç ve dış surlardan oluşuyor. 3 önemli tarihi yapı bulunuyor kale içerisinde. Bunlar; muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Duvarlarda bulunan kiriş delikleri sayesinde kalenin 4 katlı olduğu anlaşılmaktadır. Kulenin en üstü teras şeklindedir. Kalede size mükemmel bir manzara eşlik eder. Kalenin manzarasını doğu da bulunan pencerelerden izleyeceğiniz gibi terastan da izleyebilirsiniz.

ZİLKALE'YE NASIL GİDİLİR?

Pazar ilçesini geçtikten sonra Çamlıhemşin yol ayrımına girip 22 kilometre gitmeniz gerekiyor. Buradan Ayder Yaylası'na sapmadan yol takip edildiğinde Mollaveyis'e ulaşılır. Buradan biraz gittikten sonra yükselen kaleyi görebilirsiniz. 

 

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL