Nikos Kazancakis'in "Zorba"sı: Çok Katmanlı Bir Başyapıt

Nikos Kazancakis'in "Zorba"sını okuduğunuzda, kendinizi Girit'in berrak gecelerinde, üzüm bağlarının arasında buluyorsunuz. Yazar bizi, sadece romanın sayfalarında değil, yaşamın ta kendisinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Nikos Kazancakis'in "Zorba"sı: Çok Katmanlı Bir Başyapıt
Nikos Kazancakis'in "Zorba"sı: Çok Katmanlı Bir Başyapıt
GİRİŞ 16.05.2025 12:51 GÜNCELLEME 16.05.2025 12:51

Kazancakis (1883-1957), kalemi kadar ayakları da çok yürümüş bir yazardı. Paris'te okumuş, Rusya'ya seyahat etmiş, Japonya'ya gitmişti. Ama Zorba'yı yazarken kesinlikle evindeydi - hem coğrafi hem de ruhsal anlamda. Çünkü Zorba, Kazancakis'in kendi topraklarından, kendi insanından yarattığı karakter.

Zorba karakteri, Kazancakis'in yaşam felsefesinin somutlaşmış hali gibi. Gerçek hayatta tanıdığı George Stavridakis'ten esinlenen yazar, bu karakteri Universal insan tipine dönüştürmüştür. Zorba sadece bir köylü değil; yaşamın karşısında tavır almanın sembolüdür. Anlatıcı ise Kazancakis'in kendisidir - genç, düşünen, ama henüz yaşama tam anlamıyla atılmamış bir entelektüel. İkisi arasındaki kontrast, romanın omurgasını oluşturur.

Nikos Kazancakis'in Zorba eserinin Can Yayınları baskısının kapağı

Roman okurken, "Acaba ben nasıl bir insan olurdum, eğer daha az düşünüp daha çok yaşasaydım?" diye sormuyor insan değil. Zorba, işte bu sorunun cevabı. Fırtınada dans eder, kavgada şarkı söyler, acının ortasında bile yaşama tutunur.

Yazınsal teknik açısından bakıldığında, Kazancakis çok ustaca bir şey yapmış: anlatıcıyı "bazı bazı" yapma problemini çözmüş. Anlatıcı Zorba'ya hayranlık duyuyor ama asla onun kopyası olmaya çalışmıyor. İkisi arasındaki bu gerilim, romanın motor gücü.
Eseri bugün yeniden okumak, belki de Kazancakis'in tasarladığından daha güçlü bir deneyim yaşatıyor. Zira modern yaşamın karmaşası içinde, Zorba'nın basitliği daha da kıymetli görünüyor. "Zaten her şey geçecek," der Zorba bir yerinde. Bu basit cümle, binbir felsefi kitabın söyleyemediğini söylüyor.

Eserde Hıristiyan geleneği, Nietzsche felsefesi ve Budist öğretiler sentezlenir. Kazancakis, "Dios Otiseo" (Tanrı'nın Kurtuluşu) adlı diğer major eserinde de işlediği varoluşsal temalar, Zorba'da daha sade ve anlaşılır bir dille sunulur.
Zorba'nın "ben kitap okumam ama kalbimdeki kitabı okurum" sözü, bilgi ile hikmet arasındaki ayrımı vurgular. Bu, Kazancakis'in Doğu felsefesinden aldığı bir yaklaşımdır

Okuyun, kapatın ve düşünün. Sonra da kalkın ve dans edin. Çünkü Zorba'nın en önemli dersi bu: bazen düşünceyi bir kenara bırakıp yaşamak lazım. Ve Kazancakis, edebiyatın bu kadar güçlü bir yaşam dersi verebileceğini kanıtlıyor.

 

KAYNAK: HABER7
Aybike Taşcı Haber7.com - Sosyal Medya Editörü
Haber 7 - Aybike Taşcı

Editör Hakkında

17 Eylül 1994'te İstanbul'da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü ve aynı zamanda Görsel İletişim Tasarımı lisans bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bilimleri bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dijital Medya A.Ş. bünyesinde görsel iletişim tasarımcısı olarak staj yaptı. 14. Uluslararası Kar Film Festivalinde çektiği kamu spotu ile birincilik ödülü aldı. Okul döneminde üniversite bünyesinde bulunan Haber Üsküdar gazetesi için Asistan öğrencilik yaparak gazetenin mizanpajında çalıştı. 2 yıl MEB onaylı Taksim Sanat Merkezinde kara kalem ve yağlı boya kursunu tamamladı. 2019-2021 yılları arasında Enterprise European Network ve Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde Görsel İletişim Tasarımcısı olarak çalıştı. Meslek hayatına Kanal7 medya grubu Haber7 bünyesinde Sosyal Medyacı olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trafikte korkunç anlar! Motor kaskıyla saldırdılar, kadınları bayıltana kadar darbettiler
Kapanışı 90+6'da yaptılar! 9 kişiyle Bayern'i devirdiler