2021 YKS baraj puanı düşecek mi? AYT ve TYT sınavlarında baraj altı kalanlar için YÖK’ten kritik hamle!

ÖSYM tarafından açıklanan sayısal verilere göre geçtiğimiz yıla oranla tercih için baraj altı kalan öğrenci sayısı arttı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği konu sonrasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı yayında 180 olan baraj puanı için çalışma yapıldığını ifade etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan son dakika yaptığı açıklamasında YKS baraj puanın düştüğünü duyurdu. Peki 2021 YKS baraj puanı kaç oldu? İşte AYT ve YDT baraj puanı...

2021 YKS baraj puanı düşecek mi? AYT ve TYT sınavlarında baraj altı kalanlar için YÖK’ten kritik hamle!
2021 YKS baraj puanı düşecek mi? AYT ve TYT sınavlarında baraj altı kalanlar için YÖK’ten kritik hamle!
GİRİŞ 10.08.2021 16:37 GÜNCELLEME 10.08.2021 17:13
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS baraj puanının düşürüldüğünü açıkladı. YKS baraj puanı, tercih dönemi öncesinde tartışma konusu olmuştu. 2021 yılında açıklanan verilere göre geçtiğimiz yıla oranla üniversite sınavında başarı oranı düştü. Açıklanan kontenjanların boş kalacak olması nedeniyle YÖK harekete geçti. Salgın nedeniyle uzaktan ve yüz yüze eğitimi bir arada alan lise mezunlarının mağdur edilmemesi için çalışma başlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamalardan sonra öğrenciler AYT ve TYT baraj puanlarının kaç olacağını merak ediyor. Ülkenin birçok bölgesinde yaşanan yangınlar nedeniyle YKS tercih sürelerinde değişikliğe gidilmiş ve süresi 1 hafta uzatılmıştı. Peki YKS baraj puanı kaç oldu? AYT ve YDT baraj puanı kaç olacak? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı o açıklama...

YKS Baraj Puanı Düşürüldü! Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada " Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır. Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." ifadeleri kullandı.

 

YÖK YKS Baraj Puanı Teklifini Cumhurbaşkanına Sundu!

Üniversite tercihi yapılabilmesi için YKS sınavında baraj puanı 180 olarak belirlenmişti. Sınava katılan 2 milyon 416 bin adaydan %32’sinin gerekli baraj puanını alamaması sebebiyle Yükseköğretim Kurulu düğmeye bastı. Eğitimde uzman isimler salgın nedeniyle eğitim öğretimin aksaması ve uzaktan eğitimde istenen verimin alınamaması nedeniyle YKS’de başarı oranının düştüğünü belirten açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı televizyon programında 180 olan baraj puanının altında kalan lise mezunları için bir çalışma yapılacağını ifade etti.

Gelen bilgiler arasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına yeni atanan Prof. Dr. Erol Özvar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YKS baraj puanıyla ilgili görüşme gerçekleştirdiği bu kapsamda Alan Yeterlilik testinde baraj puanında değişiklik yapılması beklendiği öğrenildi. Yükseköğretim Kurulu konuyla ilgili teklifini Cumhurbaşkanına iletti. İlerleyen günlerde konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılması bekleniyor.

YKS Tercihleri 20 Ağustos'a Kadar Devam Edecek!

ÖSYM'nin YKS tercih kılavuzunda yayınlanan tercih sürelerinde değişikliğe gidildi. Normal şartlarda 5-13 Ağustos tarihleri arasında alınacak tercih işlemlerinin süresi 20 Ağustos'a uzatıldı. Türkiye'de meydana gelen yangın ve sel felaketlerinden öğrencilerin en az şekilde etkilenmesi için bu karar alındı.

 

MHP Genel Başkanı Sosyal Medya Hesabından Açıklama Yaptı!

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eğitim gündemine dair kritik açıklamalarda bulundu. Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda " Söz konusu barajın belirli ölçülerde aşağı çekilmesi yüzbinlerce gencimizin tercih yapmasına imkan tanıyacaktır. Şu anda Temel Yeterlilik Testinde (TYT) uygulanan baraj puanı 150, Alan Yeterlilik Testinde (AYT) uygulanan baraj puanı da 180’dir. Salgın dönemi göz önüne alınarak TYT baraj puanın 140’a, AYT baraj puanın da 160’a çekilmesi teklif ve temennimizdir. Üniversiteye girmek için mücadele eden, ama salgın gibi mücbir ve zecri hallerden dolayı hedeflediği puanları elde edemeyen gençlerimize sahip çıkalım" ifadelerini kullandı.

YKS'de Kaç Puan Alan Tercih Yapabiliyor?

ÖSYM'nin tercih için belirlediği baraj puanı Temel Yeterlilik Testi'nde bu yıl için 150 oldu. 150 alt puanını geçen adaylar 2 yıllık meslek yüksekokulu ve açıköğretim fakültelerini tercih edebiliyor. 180 Baraj puanını geçen adaylar üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerini tercih etme hakkına sahip.

ÖSYM tarafından 2020 yılında alınan karar ile YKS baraj puanı 170'e çekilmiş  TYT'de ise baraj puanı 150 olarak belirlenmişti. 

2 Milyon 416 Bin Adayın %32'si Baraj Altında Kaldı!

ÖSYM tarafından 2021 yılı üniversite sınavı başarı istatistikleri açıklandı. Temel Yeterlilik Testine 2 milyon 416 bin 974 kişi, Alan Yeterlilik Testine 1 milyon 627 bin 145 kişi ve Yabancı Dil oturumuna 104 bin 917 aday katıldı. TYT sınavına katılan adayların yüzde 68'i baraj puanını geçerken 2 milyon 216 bin 974 adayın %32'si barajı geçemeyerek tercih hakkı elde edemedi. 

2020 yılı istatistikleri ile kıyaslandığında geçtiğimiz sene 1 milyon 745 bin aday TYT sınavında barajı geçmişti. Bu yıl ise bu rakam 15 bin artarak 1 milyon 760 bin oldu. Ancak 2020 ve 2021 yılında sınava giren öğrenci sayısındaki değişiklik dikkat çekti. Bu yıl sınava 2020 yılında olan sayıdan 167 bin fazla aday katıldı.  2020 yılında sayısal alanda  barajı geçen öğrenci sayısı 693 bin olurken bu yıl barajın artması ise bu sayısı 390 bine düştü.  Sözel alanda ise 2020 yılında 823 bin aday barajı geçerken bu yıl  sadece 563 bin aday barajı geçebildi.

 Öğrencilere 1 Milyon 38 Bin Kontenjan Ayrıldı!

2021 yılında düzenlenen üniversite sınavı kapsamında devlet, vakıf K.K.T.C ve diğer ülkelerdeki üniversitelerde öğrencilere ayrılan kontenjanlar belli oldu. Devlet üniversitelerinde ön lisans (2 yıllık) bölümlere 413 bin 504,  lisans (4 yıllık) bölümlerine 390 bin 923 kontenjan ayrıldı  Ayrıca okul birincilerine devlet üniversitelerinde ayrılan kontenjan 24 bin 537 olurken, özel yetenek ile 23 bin 904 devlet üniversitesi alım yapacak. Vakıf üniversitelerinde 2 yıllık bölümlere 75 bin 044 kişilik, 4 yıllık bölümlerde ise 92 bin 379 kişilik yer ayrıldı.  Uzman isimler bu yıl sınavın zor olması ve baraj puanını geçen öğrenci sayının düşmesi sebebiyle üniversite kontenjanlarının boş kalabileceğini ifade ediyor.

YORUMLAR 14
  • Hayrullah Çiçek 2 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle meslek yüksek okullarının yani TYT nin barajını düşürülmesi meslek sahibi olmak isteyen 10 binlerce öğrenciye umut olacak.Allahaşkına sizin sıkıntınız ne ,bu çocuklar doktor,avukat ,mühendis olmayacaklar sadece mütevazi bir meslek sahibi olup vatanına milletine,ailesine faydalı olacaklar .Ve tabii ülke kaynaklarıda ziyan edilmemiş olacak.Hiç kar zarar hesabı da mı yapamıyorsunuz.
    Cevapla
  • Nuran ozdemir 2 yıl önce Şikayet Et
    tyt puani hala sonuclarda açıklanmamış yani puan eklenmemiş nasil secilecek 4 yilliklar o zaman
    Cevapla
  • Muharrem Oğuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir sürü boş kontenjan var özel veya devlet üniversiteleri, bunların boş ve atıl kalmasının kime ne faydası var. Bırakın kim hangi bölümde okumak istiyorsa okusun.Parası olan yurt dışına gideceğine ülkemizde eğitim görsün
    Cevapla
  • Meryem 2 yıl önce Şikayet Et
    47 yaşindayım. Bu sene üniversite sınavına girdim. Barajı aştığım gibi, ek puanla 265 yaptım. Bol bol kitap okuyañ ve test çözen herkes sınavı kazanabilir. Başarı tesafmdüf değildir.
    Cevapla
  • Adalet mi bu 2 yıl önce Şikayet Et
    o barajı aşamayan kalsın onlardan memlekete ne hayır gelecek.Bedava liseden zaten geçiyorlar zaten.
    Cevapla
  • yorumlu-yorumsuz 2 yıl önce Şikayet Et
    tam 40 yıldır MİLLİ EĞİTİM SİİSTEMİMİZ FOSTUR diyorm kims einanmıyor. hele son son yıllarda bu fosluk ayyka çıkmıştır. millet sırf ana baba kızmasın diye sınava giriyor artık.. test ve soru çözme merkezli eğitim boştur.. adam yetiştirmiyor. kitap okumayan nesil tst çözecek. bir fırından ekmak almaktan aciz nesil.. vala yazık..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!