DGS tercihleri ne zaman? ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kılavuzu 2021 yayınlandı mı?

DGS tercihleri için geri sayım başladı. 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapmak isteyen ön lisans öğrencileri 11 Temmuz'da düzenlenen DGS sınavına katıldı. ÖSYM tarafından sonuçların ilan edilmesiyle adaylar tercihlerin başlayacağı tarihi araştırmaya başladı. Adaylara tercih sürecinde rehberlik yapması amacıyla Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi 2021 DGS tercih kılavuzunu yayınlayacak. Peki DGS tercihleri ne zaman başlayacak?

DGS tercihleri ne zaman? ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kılavuzu 2021 yayınlandı mı?
DGS tercihleri ne zaman? ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kılavuzu 2021 yayınlandı mı?
GİRİŞ 27.08.2021 09:49 GÜNCELLEME 27.08.2021 09:49

DGS tercihlerinin başlayacağı tarih meslek yüksekokulu ve açıköğretim fakültelerinin 2 yıllık bölümlerinden mezun olan öğrenciler tarafından araştırılıyor. DGS tercih kılavuzunda, adayların tercih edebilecekleri üniversitelerin kontenjanları, başarı sıralamaları gibi bilgiler yer alacak. Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarının ilan edilmesiyle beraber adaylar tercih listelerini oluşturmaya şimdiden başladı. DGS tercih kılavuzunun yayınlanması ile birlikte adaylar sınavdan aldıkları puanları, kontenjan ve başvuru koşullarını dikkate alarak tercih işlemlerini yapacak. Tercih işlemleri ÖSYM AİS üzerinden gerçekleştirilecek. Peki 2021 DGS tercih kılavuzu ne zaman yayınlanacak? İşte DGS tercihlerine ilişkin detaylar...

2021 DGS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

DGS tercihleri, ÖSYM tarafından yayınlanacak DGS kılavuzu ile başlayacak. Henüz Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden bir tarih açıklaması yapılmadı. Geride bıraktığımız yılda DGS sonuçları 11 Ağustos'ta erişime açılmış ve tercihler 25 Eylül'de başlamıştı. Bu yıl Dikey Geçiş Sınavı  sonuçları 11 Ağustos'ta açıklandı. Benzer şekilde tercihlerin Eylül ayının son haftasında başlaması bekleniyor. 

DGS Tercihleri Nasıl Yapılacak?

Adaylar tercih işlemlerini yaparken ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzdan destek alacak. Yayınlanan kılavuzda öğrencilerin dikey geçiş yapabilecekleri üniversitelerin kontenjanları, başarı sıralamaları, tercih tarihleri gibi bilgiler yer alacak. Adayların en fazla 30 tercih hakkı bulunurken, geçiş yapılmak istenen lisans programları istek sırasına göre listelenecek. 

DGS Yerleştirme İşlemlerinde Puan ve Tercihler Esas Alınacak!

DGS yerleştirme işlemlerinde en belirleyici rolü puan üstlenecek. Yerleştirme işlemleri DGS puanları, tercih sıralaması ve üniversitelerin kontenjanları dikkate alınarak bilgisayarla gerçekleştirilecek  Örneğin bir aday T programını birinci tercihinde diğer bir aday ise dördüncü tercihinde göstermiş olsun.

Dördüncü tercihte T programını gösteren aday ilk üç tercihine yerleştirilmemiş ve puanı diğer adaya göre yüksekse T programına yerleştirilecek. Aynı programı tercih eden adayların DGS puanlarının eşit olması durumunda, standart puanı yüksek olan, eşitlik sürdüğü takdirde ise ÖBP (ön lisans başarı puanı) yüksek olan eşitliğin sürmesinde durumunda ise daha üst tercih sıralamasında bu bölümü yazan aday yerleştirilir. 

Ek Yerleştirme ÖSYM Tarafından Duyurulacak!

ÖSYM tarafından ilk yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra boş kalan kontenjanlar YÖK tarafından bildirilecek. Kalan kontenjanlara boşta kalan adayların yerleştirilmesi için ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirme tarihleri ÖSYM tarafından adaylara bildirilecek. Merkezi yerleştirmelerde herhangi bir yükseköğretim kurumuna kayıt hakkı kazananlar ek yerleştirmeye katılamazlar. Merkezi yerleştirmelerde adaylardan ücret alınmazken ek yerleştirmelerde 25 TL alınır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?