İbra ne demek? TDK ibra edilmek kelimesinin anlamı ne? İbra Türkçe mi, Arapça mı?

Galatasaray’ın merhum başkanı Mustafa Cengiz’in ibra edilmesi, mevcut başkan Burak Elmas’ın ibra edilmemesiyle birlikte ibra kelimesi gündem oldu. Sadece futbolseverler değil, gün içerisinde bu kelimeyle karşılaşan çoğu insan kelime anlamını araştırıyor. Peki, ibra kelimesi ne demek? İbra köken olarak Arapça mı, Türkçe mi…

İbra ne demek? TDK ibra edilmek kelimesinin anlamı ne? İbra Türkçe mi, Arapça mı?
İbra ne demek? TDK ibra edilmek kelimesinin anlamı ne? İbra Türkçe mi, Arapça mı?
GİRİŞ 27.03.2022 12:44 GÜNCELLEME 27.03.2022 12:44

İBRA NE DEMEK? Galatasaray Spor Kulübü 2021 yılı olağan genel kurulu düzenlendi. 26 Mart Cumartesi günü başlayıp 27 Mart Pazar gününün sabah saatlerinde sona eren kurul sonrası alınan kararlar kamuoyu ile açıklandı. Oylama sonucunda Galatasaray Başkanı Burak Elmas, mali yönden ibra edilirken; idari yönden ibra edilmedi. Böylece seçim yolu gözükmüş oldu. Galatasaray tüzüğüne göre, idari yönden ibra edilmeyen başkanlar yeni seçimlere de katılamıyor. Bu sebeple ibra kelimesi gündeme oturdu. Peki, ibra ne demek? Binlerce kişi, ibra kelimesinin Türkçe mi, Arapça mı olduğunu araştırıyor. İşte, ibra edilmek tümcesinin anlamı…

İbra Ne Demek?

İbra kelimesi, aslen fıkıh ilminde sıklıkla kullanılan bir terimdir. Günümüzde hukuk çevrelerinde de rastlanılır. Anlamı, bir kişinin temize çıkması; borcunu ödemesi ve yükümlülüğünü yerine getirmesi şeklindedir. Beraat ile aynı kökten gelir. “Arınma, aklanmak” gibi yan anlamları da bulunur.

TDK İbra Edilmek Tümcesinin Anlamı!

İbra geleneği, bir kişinin temize çıkmasını; borcunu ödeyip ödemediğini ve yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini anlamak için başvurulur. Derneklerde, siyasi oluşumlarda ve sivil toplum kuruluşlarında mevcut yönetime duyulan güvenoyu mahiyetindedir.

İbra edilmek TDK

İbra edilen bir yönetici, görevini sürdürmeye devam eder. İbra edilmeyen yöneticiler de genellikle görevinden ayrılmak durumunda kalır. Galatasaray Spor Kulübü örneğinde iki farklı ibra bulunuyor. Bunlardan biri mali; diğeri de idari. İdari anlamda ibra edilemeyen başkan, seçime gitmekle yükümlüdür.

İbra Türkçe mi Arapça mı?

İbra Türkçe mi, Arapça mı?

İbra kelimesi aslen Arapça kökenli bir kavramdır. Dilimize Arapça’dan geçmiştir. “Bra” kökeninden türemiştir. İbra, beraat, istibra ve mübaree gibi kelimelerin tamamı aynı kökten gelmektedir. Lakin ibra kelimesi ile beraat kelimesinin aynı cümlelerde kullanıldığına da rastlanmaktadır. İbra geleneğinde ise, ibra eden kişiye “Mübri”, ibra edilen kişiye de “Mübre” denilmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü
Saraçhane'de 1 Mayıs provokasyonu: 210 şahıs gözaltına alındı