KYK burs ve öğrenim kredisi ücretleri zamlanıyor mu? 2022 Başvuru tarihler açıklandı mı?

Üniversite kayıtları tüm hızıyla devam ederken öğrenciler, üniversite eğitimleri için maddi imkanları sonuna kadar zorluyor. Barınma, eğitim giderleri ve diğer ihtiyaçlar için öğrenciler şimdiden burs ve kredi hesabı yapmaya başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından öğrencilere tahsis edilen 12 aylık burs ve kredi ücreti geçtiğimiz yıl 850 TL olarak belirlenmişti. Peki KYK burs ve kredileri zamlanacak mı? İşte beklenen o ücret...

KYK burs ve öğrenim kredisi ücretleri zamlanıyor mu? 2022 Başvuru tarihler açıklandı mı?
KYK burs ve öğrenim kredisi ücretleri zamlanıyor mu? 2022 Başvuru tarihler açıklandı mı?
GİRİŞ 28.08.2022 15:12 GÜNCELLEME 28.08.2022 15:12

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yüz binlerce öğrenci ön lisans ve lisans programlarında okumaya hak kazandı. Üniversite kayıt süreci devam ederken bir yandan öğrencilerin gündeminin ilk sırasında KYK burs ve yurt başvuru tarihleri yer alıyor. Devlet tarafından öğrencilerin çeşitli giderlerini karşılamaları için ihtiyaç sahibi öğrencilere burs ve kredi desteği sağlanıyor. Üniversite okuyan öğrenciler için geçtiğimiz yıl burs ücretleri 650 TL'den 850 TL'ye çıkartılmıştı. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan ara zamlardan sonra KYK burs ve kredi ücretlerinde ne kadar artış yaşanacağı merak konusu oldu. Peki KYK burs/kredi ücretleri ne kadar zamlanacak? İşte ön görülen o ücret...

2022-2023 KYK Burs/kredi Ücretleri Ne Kadar Zamlanacak?

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu aracılığıyla ihtiyaç sahibi öğrencilere geri ödemesiz burs desteği sağlanıyor. Burs almaya hak kazanamayan adayların mağdur olmaması için ise geri ödemeli kredi veriliyor.

Burs ödemeleri, üniversitelerin kapalı olduğu yaz aylarında da öğrenci hesaplarına yatırılıyor. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında enflasyon baz alınarak ara dönemde iyileştirme yapılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ise henüz burs/kredi ücretlerine bir artış yapmadı.

KYK burs/kredi ücretlerine yapılacak zam oranları genellikle Aralık ayı içerisinde belli oluyor. Şu an için burs ücretlerine ara bir zam yapılması gündemde bulunmuyor. Ancak geçtiğimiz yıl burs ücretlerine yaklaşık %30 oranında bir zam yapılarak, ücret aylık 850 TL'ye yükseltilmişti.  Bu yıl ise zam oranının %30 ile 35 arasında olması bekleniyor. İşte beklenen oranlara göre yeni zam ücretleri tablosu;

Zam Oranı Ücret
%30  1.105 TL
%31 1.113 TL
%32 1.122 TL
%33 1.130 TL
%34 1.139 TL
%35 1.1447 TL

 

Yurt Başvuru İşlemleri Başladı!

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, KYK yurt başvurularının alınmaya başlandığını duyurdu. Başvuru işlemleri 24 Ağustos-28 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Burs başvuru işlemlerinin ise Kasım ayı içerisinde başlayacağı düşünülüyor. Bakanlıktan başvuru takvimi yayınlandığında detaylara bu haber üzerinden ulaşabilirsiniz.

Başvuru işlemleri, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Burs ve yurt başvurularında değerlendirme işlemleri yapılırken adayların öncelikli olarak ihtiyaç sahibi olması kriteri belirleyici olacak. T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle e-Devlet'e giriş yapan ön lisans ve lisans öğrencileri sağ üst kısımda bulunan arama kutucuğuna '' Gençlik ve Spor Bakanlığı" yazarak başvuru işlemlerini belirlenen tarihlerde yapabilir.  

Aylık KYK Yurt Ücretleri Belli Oldu

Üniversite eğitimleri boyunca Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı devlet yurtlarında konaklayacak öğrencilerin ödeyecekleri ücretler belli oldu. Konaklama ücretleri kalınacak şehre ve yurdun özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Öğrenciler yurda kayıt olurken depozito ücreti öder. Yurttan çıkış işlemi yapılırken öğrencilerden alınan depozito ücreti iade edilir. 2022-2023 eğitim öğretim yılında KYK yurt ücretleri aylık 522 TL ile 702 TL arasında değişmektedir.

Fuat İğci . Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Fuat İğci .
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında