2024-TR-YÖS/1 başvuruları ne zaman yapılacak? Sınava kimler girebilir, başvuru şartları neler?

ÖSYM tarafından yapılacak olan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavının (2024-TR-YÖS/1) başvuru işlemleri başladı. Sınava başvurular 1-18 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak. Peki 2024-TR-YÖS/1 başvuruları nasıl yapılır, kimler katılabilir?

2024-TR-YÖS/1 başvuruları ne zaman yapılacak? Sınava kimler girebilir, başvuru şartları neler?
2024-TR-YÖS/1 başvuruları ne zaman yapılacak? Sınava kimler girebilir, başvuru şartları neler?
GİRİŞ 01.03.2024 16:44 GÜNCELLEME 01.03.2024 16:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin uluslararası öğrenci kabulünde önemli bir rol oynayan ve uluslararası geçerliliğe sahip olmasını hedeflenen Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı'nın (TR-YÖS) ÖSYM tarafından 1-18 Mart tarihleri arasında başvuruları kabul ediliyor. Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı yaklaşık 50 ülkede 80 merkezde gerçekleştirilecek. 

2024-TR-YÖS/1 SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Sınava başvurular, 1-18 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınav ise, ÖSYM başkanlığı tarafından 18 Mayıs 2024 tarihinde uygulanacaktır.

2024 Exam For Foreign Students For Higher Education in Türkiye (2024-TR-YÖS/1) will be administered by ÖSYM on May 18, 2024. Applications for the exam will be made between March 1 and 18, 2024.

Adaylar başvurularını, bireysel olarak ÖSYM’nin https://tryos.osym.gov.tr adresinden yapacaktır.

Candidates will apply individually from ÖSYM's website https://tryos.osym.gov.tr

Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi başvuru kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar, kılavuza aşağıdaki bağlantıdan erişebilecektir. Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. 

TR-YÖS NEDİR?

TR-YÖS, ÖSYM tarafından yapılacak olan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS), Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınav.

YÖS’E KİMLER GİREBİLİR?

  1. Yabancı uyruklular,

  2. Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenler,

  3. Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyruklular,

  4. KKTC uyruklu olup GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar,

  5. T.C. uyruğundan bulunanlar ile uyruğundan biri T.C olan çift uyruklular 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam ederek ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlamaları halinde veya lise eğitimlerinin tamamını yurt dışındaki liselerde (KKTC liseleri hariç) görmeleri halinde sınava girebilirler.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

YÖS Adaylarının lise son sınıfta olmaları ya da mezun olmaları halinde şu şartları taşıması gerekir;

  • Yabancı Uyruklu Olmaları,

  • Doğum ile birlikte Türk Vatandaşı olup daha sonra Türk vatandaşlığından çıkma izni olanlar (Mavi Kart- 5901 sayılı yasa),

  • Yabancı Uyruklu iken Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Vatandaşlığına geçen kişiler ve Çifte Uyruklular,

  • Yabancı bir ülkede bulunan Türk okullarında eğitim ve öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler (Örneğin: Batı Avrupa Açık Lise Programı gibi),

  • Türkiye’de lise eğitimi gören tamamen y,abancı uyruklu öğrenciler,

  • GCE AL sınavına sahip olan kişiler

  • YÖS şartlarını yerine getirmiş sayılır ve YÖS Sınavı’na istedikleri zaman katılabilirler. Türkçe bilmek ya da Türkçeyi bildiğinizi belgelendirmeniz YÖS şartları arasında yer almaz. Üniversite kabullerinde Türkçe bilme şartı zorunlu kılınmaz. YÖS Sınav sonuçları ile birlikte üniversitelere kayıt yaptırdıktan sonra, seviye belirlenme amacı ile Yabancı Öğrenciler için Türkçe Seviye Belirleme Sınavları düzenlenir. Sınav sonuçları değerlendirmelerinde ise, öğrenciler A, B ya da C gruplarına ayırılır.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Kenan ORUÇ 1 ay önce Şikayet Et
    2250 TL sınav giriş ücreti. Bu nedir ya?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."