Öğrenci ve veliler dikkat! 12 yıllık düzen değişiyor mu? MEB ilan etti!

Zorunlu eğitim süresini kapsayan 12 yıllık mevcut yapının yeniden ele alınabileceğini belirten Yusuf Tekin, eğitimde süre ve yaş kriterlerinin güncellenmesinin gündemde olduğunu ifade etti. Yapılacak düzenlemelerle birlikte gençlerin 15–16 yaşlarında üniversite eğitimine başlayabilecekleri yeni bir model üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Öğrenci ve veliler dikkat! 12 yıllık düzen değişiyor mu? MEB ilan etti!
Öğrenci ve veliler dikkat! 12 yıllık düzen değişiyor mu? MEB ilan etti!
GİRİŞ 15.03.2026 10:05 GÜNCELLEME 15.03.2026 12:27

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, lise eğitim sürecinin yeniden düzenlenmesini ve öğrencilerin üniversiteye daha erken yaşlarda başlayabilmesini sağlayacak bir “erken kariyer” modeli üzerinde çalışıldığını duyurdu.

Planlamaya göre zorunlu eğitim süresi okul öncesi dönemden, yani anaokulundan başlatılacak ve lise kademesinde daha kısa bir yapı oluşturulacak. Böylece toplam eğitim süresi yine 12 yıl olarak kalacak ancak öğrenciler eğitimlerini daha erken tamamlayabilecek.

Yeni cezası 699.245 TL: Yanlışlıkla bile yapmayın! Herkes uyarıldıYeni cezası 699.245 TL: Yanlışlıkla bile yapmayın! Herkes uyarıldı

ÖĞRENCİ VE VELİLER DİKKAT! 12 YILLIK SİSTEM TARİH Mİ OLUYOR? MEB DUYURDU!

Bakan Tekin ayrıca kamuoyunda 4+4+4 sistemi olarak bilinen mevcut yapının da daha esnek hale getirilebileceğini ifade etti. Bu kapsamda öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre daha erken yaşta mesleki eğitime yönlendirilmesi gibi seçenekler üzerinde durulduğu belirtildi.

Tekin, zorunlu eğitimin kısaltılması yönündeki iddiaların henüz kesinleşmiş bir karar olmadığını dile getirdi. Konunun şu aşamada tartışma ve değerlendirme sürecinde olduğunu belirten Bakan, yapılacak olası düzenlemelerin tüm paydaşların görüşleri alınarak şekillendirileceğini ve son kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verileceğini söyledi.

699 bin TL'lik yerli otomobil geliyor: Herkesin gözü ona çevrildi!699 bin TL'lik yerli otomobil geliyor: Herkesin gözü ona çevrildi!

Ayrıca, mevcut sistemde gençlerin ortalama 26 yaşında iş hayatına adım attığını ve bu sürenin oldukça uzun olduğunu ifade etti. Bu nedenle eğitim sürecinin yeniden yapılandırılmasıyla üniversiteye giriş yaşının 15–16 seviyelerine çekilebilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. 

Kübra Yılmaz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Devl et 1 ay önce Şikayet Et
    Ben bakana değil VELİLERE sesleniyorum. Çocuklarınızı sınavsız Anadolu lisesine kaydetmek yerine mesleki eğitim merkezine kaydedin. Olmadı meslek lisesine kaydedin. Üniversite tercihinde alacağı meslek lisesi ek puanina ihtiyacı olacak çünkü.
    Cevapla
  • Gurebaa 1 ay önce Şikayet Et
    Velilere yaklaşık 12500 tıp fakültesi, 7-8 bin diş hekimliği, 3.500 eczacılık fakültesi kontenjanı olduğu iyi anlatılmalı. LGS'de 600 bininci sıradaki ogrencisini sınavsız akademik bir liseye değil mesleki eğitim merkezine kaydını yaptırmalı.
    Cevapla
  • İsoBaba 1 ay önce Şikayet Et
    Bir eğitimciyim ve yıllardır söylüyorum. Eğitim içeriği çok gereksiz bilgilerle dolup taşıyor, öğrenciyi de bıktırıyor ve süreyi de uzatıyor. İçerik sadeleştirilip süre kısaltılmalı. 3+3+3+3 şeklinde yeterli. 6 yaşında eğitime başlayan öğrenci 18 yaşında üniversite mezunu olur. Ortaokul sonrası zorunlu olmamalı, orta okul daha çok mesleki yönlendirme içermeli ve meslek liseleri gelişmeli
    Cevapla
  • Eğitimci 1 ay önce Şikayet Et
    Üniversite demek işsizler ordusu demektir.Teknik liseler öncelikli olmak zorunda.
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    Eskiden orta öğretim 5+3+3=11 Günümüz teknoloji çağında 4+4+4=12 yani bir yıl eksileceğine bir yıl arttırılmış. Bu niye böyle oldu, ilginç doğrusu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İngiltere Kralı Charles'ın Trump'a yönelik sözleri yemeğe damga vurdu
Resmi Gazete'de yayımlandı! İkinci el araç satışına yeni düzenleme!