YÖK Başkanının başörtü çözümü

YÖK Başkanı Y. Ziya Özcan, İlk demecini verdi. Gül'ün Özcan'ı pazar günü Köşk'e çağırdığı ortaya çıkarken Özcan, başörtüsü konusu da dahil sorunları nasıl çözeceğini anlattı:

YÖK Başkanının başörtü çözümü
YÖK Başkanının başörtü çözümü
GİRİŞ 11.12.2007 10:20 GÜNCELLEME 29.08.2020 18:47
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

YÖK Başkanlığı görevine atanan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerin sorunlarını öncelik sırasına koyarak ilgileneceğini belirterek, "Biz bu problemleri çözecek güçteyiz' dedi.

 

 

 

Problemleri çözmek için kiminle görüşmesi gerekiyorsa görüşeceğini dile getiren Özcan, üniversitelerin herkesin fikrini serbestçe söyleyebildiği, fikirlerin tartışıldığı yerler olmasını istediğini ifade etti.

 

 

 

 

Prof. Dr. Özcan, YÖK Başkanlığı'na atanmasından sonra ilk açıklamayı Anadolu Ajansına yaptı. YÖK Başkanlığı'na atandığını nasıl öğrendiği sorusuna Özcan, "Sayın Cumhurbaşkanımız beni pazar günü çağırdı, aramızda bir mülakat geçti, ondan sonra görevi aldığımı öğrendim" yanıtını verdi.

 

 

Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile önceden tanışmadığını, hayatında ilk kez YÖK Başkanlığı için görüşmek üzere çağrıldığında karşılaştığını ifade etti. YÖK'te görevine bugün başlayacağını, devir-teslim töreni yapılıp yapılmayacağı konusunda ise Özcan, "O konuda bir bilgim yok. Olur diye düşünüyorum" dedi.

 

 

YÖK'te ilk olarak ne yapmayı planladığı sorusu üzerine Özcan, şunları söyledi: "Üniversitelerin problemleri YÖK'ün kendi raporlarında da mevcuttur. Oraya gittikten sonra oturup, problemlere bakıp, aralarında bir öncelik sıralaması yapıp teker teker onlarla ilgilenmeye başlayacağım. Benim inancım odur ki, önemli olan da bu, biz bu problemleri çözecek güçteyiz. Üniversite camiası Türkiye'de bu problemlerin hepsini çözer. Buna inanıyorum ve kiminle görüşmek gerekiyorsa, kiminle muhatap olmak gerekiyorsa problemin çözümü için onlarla muhatap olup problemlerin üstesinden gelmeye çalışacağız."

 

 

"YAKIN ZAMANDA GÖRECEKSİNİZ"

 

 

Üniversitelerin birçok sorunu bulunduğuna işaret eden Özcan, bu sorunların raporlarda yer aldığını, sorunları herkesin bildiğini belirterek, "Önemli olan bunlarla nasıl ilgilenileceği ve nasıl çözüleceği. Onu da inşallah yakın zamanda göreceksiniz" dedi.

 

 

"Kendinize bir çalışma ekibi kuracak mısınız?" sorusuna Özcan, "Düşünüyorum. Eğer ihtiyaç doğarsa, orada birkaç gün zaman geçirdikten sonra böyle tasarruflarda bulunup bulunmayacağımı söyleyebilirim" yanıtını verdi. Türban konusu ile ilgili basına yansıyan açıklamalarının anımsatılması üzerine Özcan, şunları kaydetti: "Benim kanaatim üniversitelerin tamamıyla serbest kurumlar olması ve sadece bilimle uğraşmaları. Üniversitelerimiz Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacak bilgi birikimini üretmek zorunda. Benim amacım bu bilimsel çıktıyı artırmaktır. Eğer biz bunu yapabilirsek zannediyorum, türban sorunu, katsayı sorunu gibi sorunlar kendiliğinden hallolacaktır. Ama biz üniversiteleri önce o mecraya çekmek zorundayız. Zaten pek çok üniversitemiz iyi işler yapmaktadır. Diğerlerini de onların seviyesine çıkarırsak zannetmiyorum ki kimse türban ile şununla, bununla uğraşsın. Sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağına inanıyorum. Üniversiteler, yapmak zorunda olduğu esas fonksiyonu yerine getirirse, bu türden şeylerle uğraşmayacağız."

 

 

YÖK'TEKİ İSTİFA

 

 

YÖK Başkanlığı'na atanmasının ardından YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar'ın istifa ettiğinin anımsatılması üzerine, Özcan, Ertepınar'ı tanıdığını, aynı üniversiteden geldiklerini ifade ederek, "Aybar Bey'in kendi takdiridir" dedi.

 

 

"Size bir tepki olarak istifa ettiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna Özcan, "Zannetmiyorum. Bana rahat hareket edebilmem için imkan da vermiş olabilir. Bunun için de kendisine çok teşekkür ederim. Kalsaydı belki başka şekilde çalışmak mümkün olabilirdi" yanıtını verdi.

 

 

ÜNİVERSİTELERE MESAJ

 

 

Öğretim üyelerine, rektörlere ve öğrencilere mesajı olup olmadığının sorulması üzerine Özcan, "Benim onlara mesajım, önümüzdeki dönemde çok daha serbest bir üniversite görecekleri, hem öğretim üyelerinin hem de öğrencilerin düşüncelerini serbestçe açıklayabilecekleri bir ortamın oluşturulması olacak. Bunu çok takdir edeceklerini düşünüyorum ve üniversitelerin de bu tür yerler olmasını istiyorum. Herkesin fikrini serbestçe söyleyebildiği, fikirlerin tartışıldığı yerler, mekanlar olmasını istiyorum" diye konuştu.

 

 

"Bu amaçla ne tür adımlar atılacağı" sorusu üzerine Özcan, "Belki bugüne kadar yapılan uygulamaların bazılarından vazgeçmek, üniversiteleri sıkışmış bir durumda bırakmamak, her türlü özerkliği, mali olabilir, idari olabilir onları vermekle olur zannediyorum" dedi.

 

 

"Öğretim üyesi iken YÖK'e bakışınız nasıldı?" sorusunu Özcan, "Öbür öğretim üyelerinin baktığı gibi bakıyordum. Sorunlar olduğunu biliyordum. Sorunlarla boğuşmak bana nasip olduğu için de kendimi birazcık şanslı hissediyorum. İnşallah kısa zamanda elle tutulur, gözle görülür bazı gelişmeler olacaktır diye düşünüyorum" diye yanıtladı.

 

 

Yükseköğretim Kanunu ile ilgili bir çalışmaları olup olmayacağına ilişkin soruya karşılık Özcan, "Kısa zamanda Yükseköğretim Kanunu ile ilgili bir şey yapılacağını zannetmiyorum. Önce üniversitelerin bilimsel tarafını biraz güçlendirelim, eğer ortaya çıkarsa idari sorunlarla başa çıkmaya çalışırız. Kanunda bir değişiklik gerekiyorsa onlar da yapılır herhalde" dedi.

 

 

Öğrenci Seçme Sınavı konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Özcan, "Sorunları biliyorsunuz. Ciddi sorunlar var ama onları diğer sorunlar içerisinde ele alıp, hepsini inceleyip öncelik sırasına göre teker teker uğraşmak isterim" diye konuştu.

 

 

"YÖK Başkanlığına atandıktan sonra kendisini kimlerin aradığı" sorusu üzerine Özcan, farklı kesimlerden kişilerden tebrik telefonları geldiğini anlattı. Özcan, şunları kaydetti: "Arayanlardan çok olumlu mesajlar aldım. Sorunların çözülebileceği ile ilgili ümitlerini açıkladılar. Bu işi yapabileceğimi düşünüyorlar. Görüş bildiren herkese çok teşekkür ediyorum. Onların görüşleri sayesinde daha iyi iş yapabileceğimi zannediyorum. Psikolojik destek oluyor, hepsine minnettarım." Hükümet üyelerinden arayan olup olmadığı sorusuna Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Hayır" yanıtını verdi.

 

 


 

 

YORUMLAR 48
  • osman şimşek 16 yıl önce Şikayet Et
    Dİkkat.... Türban değil güzel kardeşim onun adı BAŞ ÖRTÜSÜ. Kavram kargaşası yapmayalım...
    Cevapla
  • sakin sakin 16 yıl önce Şikayet Et
    O çözemez, Hükümet çözer ama.... Çözümü öteleyerek zorlaştıran AKP olmuştur. Çözüm beklentisiyle 2 seçim kazanan AKP, ancak bozgun yaşayacağını anladığında çözüme yanaşacak ve tekrar oy alma hesabına girecektir. Ya bu sırada sıkıntı yaşayanlar? ... (Not:2008 yılı, güneye inen ordumuzun topyekun sıkıntısı nedeniyle Erdoğan\'ın sonu olabilir.)
    Cevapla
  • yalnız adam 16 yıl önce Şikayet Et
    Ne kaday iyi niyetlisiniz arkadaşlar !. 1.\"Gül atadıysa kesin iyidir.\" diyenlere: Gül onayladığına göre YAŞ kararlarıyla ordudan atılan 7-8 kişi kesin irticacıdır(!) 2. (YÖK başkanı, sorunları sıraya koyacağım, diyor.) Türban kaçıncı sırada? Bu sıra hangi hızla ilerleyecek? 3. (Tüm üniversiteler, yüksek standarda kavuşunca türban sorunu da kendiliğinden düzelecekmiş.) Bu bilimsel kalkınma kaç yılda bitecek? 4. (YÖK başkanı bazı üniversitelerin standartını örnek göstermiş.) Oralarda türban sorunu yok mu?
    Cevapla
  • harun raşit 16 yıl önce Şikayet Et
    veli danacı ya. Veli danacı üstadım demişsinki \"ya nekadar türbancı var\" unutmaki bu ülkenin %99 u müslüman. sen bakma o %1 lik kitlenin çığırtkanlığına
    Cevapla
  • tarık zafer 16 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı olsun. yeni yök başkanımız hayırlı olsun.tanımıyorum ama özgürlükçü zihniyete sahip birisi olduğu belli.inşallah herşey daha güzel olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!