Üniversiteler 1 Ekim’de açılıyor mu? 2020 YÖK duyurdu: Üniversitelerde dijital (online) eğitim

Üniversitelerin açılış tarihi belli oldu. YÖK üniversitelerden akademik takvimlerini 1 Ekim sonrasında açılacak şekilde hazırlamasını talep etti. 2020-2021 eğitim yılında üniversitelerde karma eğitim modeli uygulanabilecek. Üniversiteler online ve yüz yüze yapılacak dersleri belirleyecek. YÖK tarafından hazırlanan rehbere göre salgının gidişatına göre bölgesel ve yerel uygulamalar yapılacak….

 Üniversiteler 1 Ekim’de açılıyor mu? 2020 YÖK duyurdu: Üniversitelerde dijital (online) eğitim
Üniversiteler 1 Ekim’de açılıyor mu? 2020 YÖK duyurdu: Üniversitelerde dijital (online) eğitim
GİRİŞ 22.08.2020 10:52 GÜNCELLEME 22.08.2020 10:52

Yeni eğitim dönemi öncesinde üniversitelerin açılış tarihi öğrenciler ve aileleri tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Üniversitelerin açılması ve kampüslerde alınacak tedbirler için çalışmalar sürüyor. YÖK tarafından hazırlanan  Küresel Salgında Yeni Normalleşme Rehberi’nde” salgının gidişatına göre farklı uygulamalar yapılabileceğine dikkat çekti. Bölgesel ve yerel seyrin akıbetine göre üniversitelerde yapılacak uygulamalar farklılık gösterebilecek. Mart ayından beri kapalı olan üniversitelerde bahar dönemi uzaktan eğitim imkanlarıyla tamamlanırken final sınavlarına öğrenciler online olarak katılım göstermişti. Peki YÖK’ün belirlediği 1 Ekim’de üniversiteler açılacak mı? İşte 2020-2021 eğitim öğretim yılı öncesi üniversitelerde yapılacak uygulamalar…

 

 

ÜNİVERSİTELER 1 EKİM’DE AÇILACAK MI?

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bugün itibarıyla üniversitelerin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istediklerini bildirdi. İşte Yekta Saraç’ın yaptığı açıklamalar;

 

 

"Bunun yanı sıra kampüslerdeki öğrencilerin seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması da önemli olup bunun için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkan tanıdık. Böylece üniversitelerimizin fakülte ve program bazında farklı uygulamalar yapabilmeleri mümkün hale geldi. Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimizin ilgili kurulları karar verecek. Yeni YÖK olarak Türk yükseköğretim sistemine bu vesileyle getirdiğimiz karma modelin (hibrit) hayırlı olmasını diliyoruz."

KARMA EĞİTİM MODELİ NEDİR?

Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalara üniversitelerin ilgili kurulları karar verecek.  Üniversitelerde uygulanacak karma eğitim modeline göre dersler hem yüz yüze hem de uzaktan verilebilecek. Hangi derslerin uzaktan hangi derslerin yüz yüze eğitim ile verileceğini üniversiteler kararlaştıracak.

ÇOMÜ KARMA EĞİTİM MODELİ UYGULAYACAK!

ÇOMÜ Senatosu'nca yapılan toplantıda, 2020- 2021 eğitim ve öğretim dönemi güz yarıyılı derslerinin 5 Ekim'de 'karma eğitim modeli' ile başlanması kararlaştırıldı. Senato, uygulanacak 'karma eğitim modeli'nde bazı derslerin sadece uzaktan eğitimle verilebilmesi, bazı derslerin tamamen yüz yüze yapılabilmesi ve bazı derslerin yüzde 60'ının yüz yüze, yüzde 40'ının uzaktan eğitimle yapılabilmesi için akademik birimleri yetkili kıldı. Ayrıca 'karma eğitim modeli' içinde uygulanacak yüz yüze eğitimin, kalabalık sınıfların şubelere bölünmesi ve sınıfların farklı günlerde eğitim alması şeklinde seyreltilmiş olarak uygulanması kararlaştırıldı.

KÜRESEL SALGINDA YENİ NORMALLEŞME REHBERİ!

Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan rehberde Uzaktan Öğretim Uygulamaları, Uygulamalı Eğitimler, Ölçme ve Değerlendirme Uygulamaları, Yabancı Uyruklu Öğrenciler, Toplantılar, Kongreler ve Değişim Programları başlıkları altında çerçeve kararlar ve öneriler yer alıyor. Özellikle salgının dinamik bir süreç olduğunun altı çizilen rehbere göre salgının seyrine göre üniversitelerde bölgesel ve yerel farklı uygulamalara gidilebilecek.

YÜKSEKÖĞRETİMDE ONLİNE EĞİTİM YAPILACAK MI?

Salgın sonrasında üniversitelerde dijital eğitim imkanları genişletilmeye başlandı. Türkiye’de 20 Uzaktan Eğitim Merkezi kurulduğu YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından açıklanmıştı. Uzaktan Eğitim Birimi kalmayan devlet üniversitesi kalmadı. 2020-2021 eğitim yılı öncesinde üniversitelerde eğitimlerin nasıl yapılacağına dair resmi bir açıklama yapılmadı. İşte YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın uzaktan eğitim ile ilgili yaptığı açıklama ;

“Saraç, önümüzdeki dönemde uzaktan öğretim uygulamalarının standartlarını yeniden belirleme ve izleme çalışmalarının yapılacağını söyledi. Programların açılması ve derslerin yürütülmesine ilişkin kalite standartlarının belirlenmesi ve uygulamaların değerlendirilmesine yönelik yeni mekanizmaların kurulması, buna paralel olarak YÖK'de de ayrı bir birim kurulmasının söz konusu olduğunu aktaran Saraç, "Uzaktan öğretimle yürütülen program ve derslerde ölçme ve değerlendirme yöntemleri sadece sınavlarla değil, sürece yayılan bir şekilde kurgulanması için bir çalışma başlattık.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı