Avrupalı Gençler Bosna Hersek’te Mavi Kelebeklerin İzinde!

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Bosna-Hersek’te 9-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında İnsan Hakları Eğitim Programı ve Srebrenitsa Soykırımı Anma Etkinlikleri düzenlenecek.

Avrupalı Gençler Bosna Hersek’te Mavi Kelebeklerin İzinde!
Avrupalı Gençler Bosna Hersek’te Mavi Kelebeklerin İzinde!
GİRİŞ 10.07.2021 10:10 GÜNCELLEME 10.07.2021 10:10

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından her yıl yurt dışında üniversite eğitimi gören Türk vatandaşı/mavi kart sahibi öğrenciler ve genç hukukçulara yönelik düzenlenen “İnsan Hakları Eğitim Programı” bu yıl Srebrenitsa Soykırımı’nın yıl dönümünde Bosna-Hersek’de gerçekleştirilecek. Bunun yanında Türkiye Bursları kapsamında eğitim alan uluslararası öğrencilerin Soykırım Akademisi’nde yer alması sağlanacak. Programlar 9-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında Bosna-Hersek’te gerçekleştirilecek.

Uluslararası öğrencilerin mezuniyet coşkusuUluslararası öğrencilerin mezuniyet coşkusu

SARAYBOSNA’DA SAVAŞ SUÇLARINA DİKKAT ÇEKİLECEK

Bu yıl Saraybosna’da gerçekleştirilecek olan ve özel anlam taşıyan İnsan Hakları Eğitim Programı’na Avrupa’nın 7 farklı ülkesinde hukuk ve uluslararası ilişkiler başta olmak üzere sosyal bilimler alanlarında yüksek lisans, doktora çalışmaları yürüten 28 genç katılacak. Programda; İnsan hakları, İslam karşıtlığı, soykırım, soykırımın inkârı, nefret suçları ve raporlama, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar ve insan haklarının korumasına yönelik uluslararası koruma mekanizmaları gibi konularda eğitimler verilecek.  YTB tarafından yürütülen Türkiye Bursları Programı kapsamında yine aynı alan ve düzeylerde eğitim almakta olan 7 uluslararası öğrenci de Srebrenitsa Anma Merkezi tarafından düzenlenecek olan Soykırım Akademisi’nde yer alacak. Programlar kapsamında katılımcılara sertifika takdim edilecek.

BARIŞ YÜRÜYÜŞÜNE KATILIM SAĞLANACAK

Saraybosna’ya gelecek olan genç katılımcılar, programın ilk gününde Srebrenitsa’daki soykırımdan kaçarak güvenli bölgelere ulaşmaya çalışırken Sırplarca katledilen silahsız masum sivillerin yürüdükleri Srebrenitsa-Nezuk yolunun temsili olarak tersten yüründüğü Barış Yürüyüşü’nün (Marş Mira) son bölümüne iştirak ederek Srebrenitsa Soykırımı Anıt Mezarlığı’nın bulunduğu Potočari Köyü’ne doğru 25 km yürüyecek. Gençler ikinci gün ise, toplu mezarlardan çıkarılarak kimlik tespitleri yapılan şehitlerin Srebrenitsa-Potočari Anıt Mezarlığı’na defin merasimine katılacak.

YTB İLE ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ (IUS) İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Saraybosna’daki İnsan Hakları Eğitim Programının 12 Temmuz Pazartesi günü yapılacak olan açılış resepsiyonuna Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, T.C. Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin başta olmak üzere ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri ile yerel davetliler katılım sağlayacak. Açılış resepsiyonunda YTB ile Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) arasında iş birliği protokolü imzalanacak. 

Kültürel gezilerin de yer aldığı program çerçevesinde, Türk diasporasındaki gençlerin ve uluslararası öğrencilerin programda ele alınan konularda farkındalık ve bilinç kazanarak, hassasiyetlerini yaşadıkları ülkelerde de devam ettirmeleri amaçlanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak