Meslek lisesinde bu 4 bölüme dikkat: Mezunlarını ortalama 8 bin TL maaş bekliyor

İstanbul OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden Makine Teknolojisi, Bilgisayarlı Makine İmalatı (CNC), Metal Teknolojileri, Mekatronik gibi alanlarda eğitim gören öğrencileri, mezun olduklarında ortalama 8 bin TL maaş bekliyor.

Meslek lisesinde bu 4 bölüme dikkat: Mezunlarını ortalama 8 bin TL maaş bekliyor
Meslek lisesinde bu 4 bölüme dikkat: Mezunlarını ortalama 8 bin TL maaş bekliyor
GİRİŞ 01.12.2021 17:58 GÜNCELLEME 01.12.2021 23:28
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Tuzla’da 2014’te açılan İstanbul OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin sadece %40’ı uzmanlık alanlarında çalışıyor. Mezunların %60’ı üniversiteye gidiyor ya da AVM’lerde çalışıyor. 

Eleman ihtiyacını karşılamak için harekete geçen Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliğiyle 79 meslek lisesi kurdu.

İstanbul’da bu okulların ilki 2014 yılında Tuzla’da faaliyete geçen İstanbul Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. “Meslek lisesi memleket meselesi” sloganıyla kurulan okulun 328 öğrencisi bulunuyor.

Makine Teknolojisi, Bilgisayarlı Makine İmalatı (CNC), Metal Teknolojileri, Mekatronik gibi alanlarda eğitim gören öğrencileri, mezun olduklarında ortalama 8 bin TL maaş bekliyor. İTOSB içerisindeki firmalar ile okul arasında çalışma imkanı kapsamında 21 protokol bulunuyor.

Ünsal Süzen

Anlaşmalar içerisinde okulun atölye ihtiyaçları ile ulaşım masraflarının karşılanması ve öğrencilere burs imkanı da yer alıyor. Ancak ne yazık ki mezunların sadece yüzde 40’ı uzmanlık alanında çalışmayı tercih ediyor. Geriye kalan yüzde 60’ı ya üniversiteye gidiyor ya da AVM’lerde satış elemanı olarak çalışıyor.

İHTİYACI KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ

İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi (İTOSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ünsal Süzen, “Öğrencilerin okuldan çıktıktan sonra işi hazır. Üniversiteye gidenlere de burs yardımı yapılıyor. Üretime dayalı sektörlerle okulları birleştirmek çok zor. Biz bunu başardık. Fakat sıkıntımız çocuklar mezun olduktan sonra ya kafede ya AVM’de çalışıyor. Bizim OSB’nin kariyer sayfası var. Birisi işçi aradığında bize geliyor. O kadar çok eleman talebi var ki, staja ya da firmalara gönderirken özenle iş seçiyoruz. Sektörün eleman ihtiyacını karşılamakta zorlanıyoruz.” dedi.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerini mezun olduklarında ortalama 8 bin TL maaşlı işler bekliyor

İKİNCİ VARDİYAYA ELEMAN YOK

İTOSB’de Taral Makine firması genel müdürü Volkan Biner, “55 yıllık Taral markası, Türkiye’deki ilk tarım makinaları üreten bir firma. Ortalama 35, dönemsel 60 kişiyle çalışıyoruz. Biz meslek lisesinin kaynak ve talaşlı imalat kısmında beraber çalışıyoruz. Onların staj yapmalarını sağlıyoruz. Mezun olan iki öğrenciyi de kendi bünyemize aldık. Sektörde yetişmiş elaman bulmakta zorlanıyoruz. Özellikle talaşlı imalatta kalifiyeli eleman bulmak zor, ikinci vardiyaya çıkamıyoruz. Çalışanlardan en düşüğü 5 bin TL en yükseği 7 bin TL maaş alıyor.” diye konuştu.

Teknik yapı malzemeleri şirketi Fluidmaster personel ve idari İşler Şefi Onur Yuntacı ise “10 yıllık bir firmayız. 405 çalışanımız var. İki tane aktif meslek lisesinden mezun olan kaynakçımız var. Her sene okuldan stajyer alıyoruz. Sektörde elaman bulmak zor. Kimse kendi işini yapmıyor. Üç vardiyayla çalışıyoruz. Meslek lisesinin kapasitesi bizim eleman ihtiyacımızı karşılamıyor. Eleman bulmakta zorlanıyoruz.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 9
  • Kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    Beklemekten yaşımız geçiyor lütfen ne olur sayın devlet büyüklerim iktisat mezunlarının kadrolarını arttırırmısınız ayrıca memur alımı için 35 yaş sınırına 1 veya 2 yaş daha edilsin yasalaşsın istihdam olamıyoruz geçinemiyoruz
    Cevapla
  • Mira 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu arada bindiğiniz arabaları sanayide ilkokul mezunu bile olmayan ustalar tamir ediyor trilyon kazanıyor sanayi işi akademik başarıya değil el becerisine bakar doktor terzi lik yapamaz mesela
    Cevapla
  • Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    Üniversite deki mühendislik ve mesleki bölümleri ne meslek liselerinden(düz liseden girilemesin) alınmaya başlanması gerekir
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    Hıı, evet evet. Şu anda burada bu bölümden 15 personel bulunmakta en yüksek maaş benim. 4930 tl.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Hiç işi olmayanı düşündünüz mü
    Cevapla
  • Müslüm 2 yıl önce Şikayet Et
    Meslek lisesinde okudum, suan çalışıyorum, firmalar 770tl stajer maaşını vermemek için 40 takla atıyor. 8000 TL maaş veren firmalar olsaydı, çocuklar Fen lisesi yerine bizi tercih ederlerdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!