YÖK, korsan tez avına başladı: 17 internet sitesine suç duyurusu

YÖK, akademik danışmanlık adı altında para karşılığı tez ve ödev yazan 17 internet sitesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Bir ofis hakkında dolandırıcılığa teşebbüsten kamu dava açıldı.

YÖK, korsan tez avına başladı: 17 internet sitesine suç duyurusu
YÖK, korsan tez avına başladı: 17 internet sitesine suç duyurusu
GİRİŞ 19.10.2022 10:27 GÜNCELLEME 19.10.2022 10:27
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geçtiğimiz haftalarda "Korsan tezle akademisyenlik" başlığıyla gündeme gelen, akademik danışmanlık adı altında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlere para karşılığı tez yazanlarla ilgili mücadele etmeye devam ediyor.

Adeta bir sektöre dönüşen, ortalama 20 bin TL fiyat karşılığı tez, ödev, bitirme projeleri yapan 17 ofis hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusu yapılan bir ofis hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılığa teşebbüs" suçundan kamu davası açıldı. İlgili ofis hakkında ceza yargılamasının devam ettiği öğrenildi. Öte yandan 2022 yıl içinde bilimsel çalışmalarında intihal tespit edilen 3 akademisyen de meslekten alındı.

GİZLİLİK DAYANIŞMASI YAPIYORLAR

Konuyla ilgili bilgi veren YÖK yetkilileri, kuruma CİMER ve çeşitli şikâyet kanallarıyla tez ve benzeri bilimsel çalışmaları para karşılığı hazırlama teşebbüsünde bulunulduğuna yönelik bazı internet adresleri hakkında ihbarlar geldiğini söyledi.

YÖK kaynakları "Her ne kadar suç duyuruları sonucunda genel olarak 'delil yetersizliği' nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar çıksa da burada kimi akademisyenlerin para karşılığı tez yazdığı, kimi öğrencilerin de o tezleri kendilerininmiş gibi üniversitelere sunduğu ve gizlilikte dayanıştıkları hileli bir sistem bulunduğu aşikâr. Bu iki grubu 'akademik danışmanlık' adı altında çalıştığını ifade eden söz konusu internet adresleri gibi ofisler bir araya getiriyor" bilgisini verdi.

25 AKADEMİSYEN MESLEKTEN ÇIKARILDI

Bir öğretim elemanının herhangi bir yayınında yayın etiğine aykırı davrandığı iddiası gündeme geldiğinde görev yaptığı yükseköğretim kurumu öncelikle bilimsel araştırma ve yayın etiği kurullarınca inceleme yapıyor. Burada etik ihlal yapıldığı kanaatine varılması halinde ilgili öğretim elemanı hakkında disiplin soruşturması başlatılıyor. İntihal kanaatine varılması halinde rektör tarafından ilgili öğretim elemanının üniversite öğretim mesleğinden çıkarılması teklifi ile dosyası YÖK'e gönderiliyor.

KAYNAK: SABAH
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 17
  • YOK Efendi! 1 yıl önce Şikayet Et
    YÖK efendi! istemediği yerde YOK efendi! Akademik dürüstlük için çalışıyorsan üniversitelere öğretim elemanı alma sınavlarına bak bakalım! Kaç sınavdan kaçı kazanana veriliyor? Herkes biliyor ki; önce kimin alınacağı belirlenip sonra sınav açılıyor. Yani bir sınav açıldıysa hayrlı olsun, kazanacak, daha doğrusu kazanmış olan kişi belli demektir. Böylelerinin işine son ver bakalım elinde kaç kişi kalıyor? Asıl aptallar milleti aptal sananlardır.
    Cevapla
  • Yorum yazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sistem, ünvan ve maaş artışlarını böyle yayın gibi gerçek hayatta bir değeri olmayan şeylere bağlıyor. Hocaların proje yaptıklarında aldıkları puanlar makale yaptıklarında aldıkları puanların yanında çok düşük kalıyor. Sistem hocaların gerçek endüstriyel problemlerle uğraşmaları üzerine kurulu değil. Gerçek hayatta kolpa iş olmaz, olamaz. Ama böyle gerçek süzgecinden geçmeyen yerlerde sahte yayın da çıkar her türlü haksızlık döner.
    Cevapla
  • MİSAFİR 1 yıl önce Şikayet Et
    Şuanda tez yazmaktan aciz bir sürü üniversite mezunu insan var. Bilgi beceri yok çoğunda üniversiteli cahiller ordusu gibiler.
    Cevapla
  • Hak 1 yıl önce Şikayet Et
    İLK 500 de Türk ünüversitesinin olmayışının sebebleri hiç araştırılmıyor.. Herkes başarılı herkes ülama ilanedilişi Bilimsel Gelişim olmuyor..USA onaylı Patentim var ama Makalen eksik diyorlar..Makalesi çok olanın bir tane buluşu yok.. Hiç buluşu olmayanlar ülama kabul ediliyor..
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef atamalarda SCI kapsamındaki dergilerdeki eserler göz önüne alınıyor. Bu nedenle birçok insan hak etmediği ünvanı alıyor. Doktorada devam zorunluluğu olsa aktif asistan olarak çalışılsa, yardımcı doçentlik te 5 yıl başarılı bir çalışma geçirmeden ve tez hazırlamadan doçent olunmasa bu tip olaylar olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti