YÖK Başkanı duyurdu: 70 Türk üniversitesi ilk 1000'e girdi!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2021 Yeşil Üniversite Endeksi'nin açıklandığını belirterek, ilk 1000 üniversite arasına 70 Türk üniversitesinin girdiğini duyurdu.

GİRİŞ 13.12.2022 13:35 GÜNCELLEME 13.12.2022 13:35
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Özvar, Selçuk Üniversitesi Rektörlük binasında düzenlenen Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi Pilot Üniversiteler Toplantısı'nda, iklim değişikliğinin toplumların varlıklarını, insan yaşamını, doğayı ve her türlü canlıyı tehdit altında bırakan bir gerçeklik olduğunu söyledi.

İklim değişikliğine yönelik küresel önlem alınmasının kaçınılmaz noktaya geldiğine işaret eden Özvar, sosyal hayatın ve kurumların her derecesinde bu duruma yönelik acil aksiyonlar alınmasının son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Özvar, iklim değişikliğine yönelik alınacak her türlü önlemin veri temelli, gerçekçi ve tüm paydaşların katılımı ve iş birliğiyle mümkün olacağını belirterek, "İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini önlemeye yönelik geçerli ve uygulanabilir planların hem pratik hem de yönetimsel olarak konsensüsle sürdürülmesi kapsayıcılığı açısından hayati önem taşımaktadır." dedi.

"ÜNİVERSİTELERİN ÇEVRE EĞİTİMİNE ÖNEMLİ KATKISI VARDIR"

Türkiye'de özellikle son yıllarda doğa dostu yeşil vizyonu vurgulayan adımların atıldığını vurgulayan Özvar, "Üniversiteler eğitim ve araştırmalar yoluyla çevre eğitimi, sürdürülebilirlik, ekolojik farkındalığa sahip olma açısından oldukça önemli katkısı vardır. Bu nedenle üniversiteler, bir yandan eğitim ve araştırma, destek hizmetlerin sağlanmasıyla enerji ve malzeme tüketimi, çevre kirliliğine yönelik önlemlerin alınması konusunda sürdürülebilirliğe önemli katkı sunma kapasitesi vardır." ifadesini kullandı.

Özvar, üniversitelere yeşil ekonomik kampüsü teşvik etmek ve iklim değişikliğiyle mücadelede öncülük etmede önemli görev düştüğüne dikkati çekerek, "Daha açık ifade etmek gerekirse, üniversiteler, iklim değişikliğinin nedenleri, etkileri ve bunlara karşı alınabilecek önlemler ve bunları hayata geçirebilecek yeşil teknolojilere ilişkin yenilikçi bilginin üretilmesinde merkezi roldedir. İklim değişikliğiyle mücadele, yalnız fiziki değil, sosyal olgulara da yeni bir perspektiften bakmayı gerektirmektedir. Bu yeni bakış açısı yenilikçi ve güncel bilginin üretilmesi çerçevesinde mümkündür." diye konuştu.

ÇEVRE DOSTU KAMPÜS PROJESİ'NDE 11 PİLOT ÜNİVERSİTE BELİRLENDİ

Haziranda düzenlenen Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda, Çevre Dostu Kampüs ve Üniversiteler Projesi'nin hayata geçirildiğini anımsatan Özvar, YÖK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında protokol imzalandığını hatırlattı.

Özvar, protokolle, "Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi" kapsamında 11 pilot üniversitenin seçildiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Pilot 11 üniversitemizin sıfır atık, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında halihazırdaki durumları değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sıfır atık, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları, kampüslerdeki mevcut yapıların sürdürülebilir iklim dostu binalara dönüştürülmesi konularında üniversitelerimize katkılarını son derece önemsiyoruz."

"TÜRK ÜNİVERSİTELERİ CİDDİ BAŞARILAR KAYDETMEYE BAŞLAMIŞTIR"

Dünyada bilinen ve tanınan sıralama kuruluşlarını yakından izlediklerini anlatan Özvar, şöyle konuştu:

"2021 Yeşil Üniversite Endeksi açıklandı. Buna göre ilk 1000 üniversite arasına 70 üniversitemiz girmiş bulunuyor. 3 üniversitemiz ilk 100'de yer alırken 37 üniversitemiz ilk 500'de yer almayı başarmıştır. 2021 Yeşil Üniversite Endeksi'nde 29 devlet, 8 vakıf olmak üzere toplam 37 üniversitemiz ilk 500'de yer alıyor. Yeşil Üniversite Endeksi'nde sıralamalara giren üniversitemizi kutluyorum. Öyle anlaşılıyor ki üniversitelerimiz yeşil kampüs ve yeşil yerleşke konusunda çok ciddi ilerleme kaydetti. Dünya ölçeğinde ilk 100 ve ilk 500'e girecek kadar önemli başarı elde ettiğini görüyoruz. Bu başarılar bu endeksle sınırlı değildir. Bunun yanı sıra THE, QS veya ARWU sıralamalarında Türk üniversiteleri ciddi başarılar kaydetmeye başlamıştır. 2021 yılı itibarıyla Türkiye'de 15 üniversitemiz ilk 1000'de yer alırken bunların 3'ü ilk 500'e girmeyi başarmıştır."

"İNSANLIĞIN BULUŞTUĞU TEK NOKTA VAR ÇEVRE HASSASİYETİ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver de toplantının iklim değişikliğiyle mücadeledeki önemine işaret ederek, "Bugün maalesef insanlığı tehdide varan seller, yangınlar, fırtınalar ve kuraklık gibi insanın neden olduğu sebeplerle bizi yok etmeye çalışan büyük bir krizle gün geçtikçe adım adım karşı karşıya gelmekteyiz. Geçmişte dünya buzul ve kuraklık devri yaşadı. Doğrudur ama bunlar doğanın kendi doğal süreci içinde olan şeylerdi. Bugün insanın kendi eliyle ürettiği bir takım sıkıntılarla karşı karşıyayız. Hangi ırk, dil, din ve ideolojiden olursa olsun bütün insanlığın buluştuğu tek nokta var çevre hassasiyeti." diye konuştu.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Anadolu Akademi 1 yıl önce Şikayet Et
    Greenmetric bilimsel ve akademik başarı sıralaması değildir. Akademik başarı QS ve Thimes sıralamasında belli olur bu indekslerde maalesef Türk üniversiteleri yer almıyor. Sayın yök başkanımız inşallah bu alanlara yoğunlaşır. Sanırım bazıları sanal bir başarı hikayesini Sayın yök başkanımıza empoze ediyor. Yapmayın Allah aşkına bunlarla oyalayıp olayın özünü kaçırtmayın devlet büyüklerimize.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Doçent bir tanıdığım var 17bin maaş alıyor. Laboratuvarı yok. Bu adam neyi geliştirecek.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada yıllardır paralı üniversite mevcut onlar için nedrn aynı durum söz konusu değil ?
    Cevapla
  • uyarı çok önemli 1 yıl önce Şikayet Et
    şunu söyleyeyim her köşede her dükkan bulan üniversite açmış buyüzden eğitim kalitesi düşüyor parayı basan diploma alıyor bundan dolayıda Eğitim,sağlık ve yargı sistemi çökmüş durumda çünkü diplomayı artık hakeden değil parayı basan alıyor ve sonuç olarak liyakatsız kişiler haketmediği yerde görevlere geliyor ve cezasınıda toplum olarak hep beraber çekiyoruz lütfen bu uyarıyı dikkate alın bende bu memleketin evladıyım uyarım boşuna değil. lütfen ama lütfen üniversiteleri her yerde uluorta üniversite açmasınlar
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    2018 den sonra zaten yeni universite çok açılmadı. Sorun kontenjanların ayarlanmasinda.
    Cevapla
  • VEFA 1 yıl önce Şikayet Et
    dünyada kaç üniversite var bilen var mı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor