İTÜ, Dünya Üniversiteleri sıralamasında 404. sıraya çıktı

Dünyaca tanınan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in 2024 Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarına göre İTÜ, geçtiğimiz yıl yer aldığı 601-650 aralığından bu yıl 404. sıraya yükselerek büyük bir başarıya daha imza attı.

İTÜ, Dünya Üniversiteleri sıralamasında 404. sıraya çıktı
İTÜ, Dünya Üniversiteleri sıralamasında 404. sıraya çıktı
GİRİŞ 28.06.2023 20:18 GÜNCELLEME 28.06.2023 20:18
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), son üç yıl içinde benzersiz bir başarı göstererek 800’lü sıralamalardan 404. sıraya yükseldi. İTÜ, Dünya Üniversite Sıralamasında en yakın zamanda ilk 100’e girmeyi hedefliyor. 

Mühendislik ve teknolojide Türkiye’nin göz bebeği olan İstanbul Teknik Üniversitesi, 2023’te kuruluşunun 250. yılını kutluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi, Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizin gelişimine geçmişten bugüne attığı imzayla bizleri gururlandırmaya devam ediyor.

İTÜ, 2021’de ilan ettiği “Hamle Yılı”nı, üniversitede doğru ve hızlı veri akışını sağlamak için kurduğu ofislerle hayata geçirirken, 2022’yi geleceği dönüştürme vizyonunu açıklayarak “Dönüşüm Yılı” olarak belirlemişti. Akademik derecelendirme kuruluşlarının 2021 ve 2022’de açıkladığı sonuçlarla yoğun çabalarının meyvesini alırken, 2023’ü de başarılarını sürekli hale getirmek adına “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan etmişti.
İTÜ, dünya çapında rekabet eden, mühendisliği yeniden tanımlayan bir kurum olarak çabaların karşılığını da çok geçmeden aldı ve dünya sıralamalarında hızla yükselmeye başladı.

GÖZ KAMAŞTIRAN YÜKSELİŞ: İTÜ DÜNYADA EN İYİ 404. ÜNİVERSİTE

İTÜ’nün önemli başarılarına bir yenisi daha eklendi. Dünyaca tanınan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS (Quacquarelli Symonds) 2024 Dünya Üniversite Sıralaması’nı açıkladı. İTÜ, geçtiğimiz yıl yer aldığı 601-650 aralığından bu yıl 404. sıraya yükselerek büyük bir başarıya daha imza atmış oldu. Değerlendirilen 2963 yükseköğretim kurumu arasında dünyanın en iyi 500 üniversitesinden biri olan İTÜ, dünyada en iyi % 27’lik dilime girdi.

İTÜ, SON SIRALAMALARDA DA TIRMAŞINI SÜRDÜRÜYOR

İTÜ, geçtiğimiz ay açıklanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı kapsayan THE 2023 Etki Sıralaması’na göre iki alanda dünya çapında ilk ona girmeyi başarmıştı. İTÜ, “Nitelikli Eğitim” ve “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” alanlarında tüm dünya üniversiteleri arasında ilk onda yer alırken, birçok başlıkta da dünya çapında büyük başarı sağladı. Ayrıca, genel sıralamada dünya çapında 58. üniversite oldu!

Ayrıca İTÜ, 2023’ün Mart ayında açıklanan QS 2023 Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması'nda "Mühendislik ve Teknoloji" alanında dünyada 108. sırada yer aldı. Türkiye’de; Mühendislik ve Teknoloji, Mimarlık/Yapılı Çevre, Kimya Mühendisliği, İnşaat ve Yapı Mühendisliği, Makina, Havacılık ve İmalat Mühendisliği, Kimya, Çevre Bilimleri, Malzeme Bilimleri, Yer ve Deniz Bilimleri ve Maden/Mineral Mühendisliği olmak üzere toplam on farklı alanda birinci oldu.

QS DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASI VE METODOLOJİSİ

QS Dünya Üniversite Sıralamaları, Quacquarelli Symonds akademik derecelendirme kuruluşu tarafından çeşitli kriterlere göre yapılan üniversite sıralamalarıdır. 
QS, 2024 sıralamasını hazırlarken dünyadaki son eğilimleri dikkate alarak derecelendirme metodolojisinde birtakım değişikliklere gitti. Sosyal, ekonomik ve çevre alanlarında öne çıkan sürdürülebilirlik kavramı QS sıralamalarına etki eden yeni bir metrik başlığı olarak eklendi. İşveren tanınırlığının ağırlığı arttırıldı ve istihdam çıktısı metriği eklendi.

QS’in sıralama yönteminde uygulamaya başladığı bir diğer yenilik Uluslararası Araştırma Ağı olarak eklenen yeni bir metrik oldu. Özellikle akademisyenlerimiz açısından ilgi çekici olan Uluslararası Araştırma Ağı metriği, uluslararası işbirliklerini temel alan araştırmalar yapmanın önemini vurguluyor ve bir kurumun araştırmasının ne kadar uluslararası bağlantı içerdiğini ölçüyor.

QS’in sıralama yönteminde yaptığı yenilik ve değişiklikler, aynı zamanda İTÜ’nün geleceğe yönelik ne kadar isabetli öngörülerle hareket ettiğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • ali 9 ay önce Şikayet Et
    Ukrayna da ki üniversiteler savaş dolayısıyla kapandığı için bunların sıralama otomatik yükselmiştir de ondan.
    Cevapla
  • xy01 9 ay önce Şikayet Et
    marjinal terör örgütlerinin yuvalandığı bir çok üniversitelerimizde ne ilim nede bilim çıkar.Bazi yorum yazan sempetizanlar düşün bu milletin yakasından
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    İTÜ'nün çalışanlarına ve akademisyenlere zulmeden rektörüne rağmen böyle olması ilginç.
    Cevapla
  • talep 9 ay önce Şikayet Et
    lisans master doktoradan atılanlara af bekliyoruz sayın reis.
    Cevapla
  • Amca 10 ay önce Şikayet Et
    Eğitim sistemi değişimi şart özgün olmadıkça bizim yerimiz buralarda olur fullbright,dan kesin çıkmalı ezber den öğrenime geçmeliyiz hala fatih gibi biri çıkmadı kültürden sanata çağının ötesinde biri ve ondan sonra geriye gidiş kesinlikle eğtim sistemi gözden geçirilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!