Okullar büyük değişimle açılıyor: Ortaokul ve liseye ortak sınav

Millî Eğitim Bakanlığı ilkokul 4’te sınavı kaldırdı. Yerine oyun temelli değerlendirme geldi. Lise ve ortaokullarda da ülke, il, ilçe ve okul genelinde ortak sınav uygulaması getirdi.

GİRİŞ 10.09.2023 07:21 GÜNCELLEME 10.09.2023 09:42
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Ders zili çalmadan Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bombaları peş peşe patlattı. Öğretmene önlük, cep telefonu yasağı, liselerde sınıfta kalma, devam zorunluluğu gibi birçok düzenlemenin yapılmasının ardından sıra okul sınavlarına geldi.

MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Pek çok değişikliğin yer aldığı düzenlemede artık ortak sınav dönemi geliyor. Bakan Yusuf Tekin “Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullardaki ölçme ve değerlendirme uygulamalarının niteliğini arttırmayı, ülke genelinde etkili bir izleme ve değerlendirme sistemi geliştirmeyi amaçladık” dedi.

İşte yeni yönetmelikte öne çıkanlar:

■ Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esas olacak. Sınav tarihleri yılın başında e-Okul’dan açıklanacak.

■ Okullarda 1. dönem 1. sınavlar; ekim ayınin son haftası-kasım ayının ilk haftası, 1. dönem 2. sınavlar; aralık ayının son haftası-ocak ayının ilk haftası, 2. dönem 1. sınavlar; mart ayının son haftası-nisan ayının ilk haftası, 2. dönem 2. sınavlar; mayıs ayının son haftası-haziran ayının ilk haftası aralığında yapılacak.

■ Ülke il/ilçe ve okul genelinde ortak yazılı sınavlar yapılabilecek.

■ Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkan vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esas olacak.

■ Ortak yazılı sınavların soruları konu soru dağılım tablosuna göre hazırlanacak. Konu soru dağılım tablosu il sınıf/alan zümreleri ve Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüğü ile oluşturulacak.

■ Bakanlık tarafından öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağı duyurulacak.

MESLEK LİSELERİNDE YOK

■ Ortak yazılı sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanıp değerlendirilecek.

■ İl/ilçe genelinde hangi sınıf ve derslerde ortak sınav yapılacağına, İlçe Millî Eğitim Müdürleri Kurulu tarafından karar verilecek.

■ Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından, yoğunlaştırılmış eğitim programı uygulanan sınıflar ile işletmelerde mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıflarda ve mesleki eğitim merkezlerinde ortak imtihan yapılmayacak.

HER DERSTEN İKİ SINAV

■ Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi sürekli takip edilecek. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek. Böylece, ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saati uygulaması yapılmayacak. 4. sınıflarda öğrenci notları öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek.

■ Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edilecek. Her dersten her dönem iki sınav yapılacak.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 88
  • Eğitimci 7 ay önce Şikayet Et
    Özel okulları da ortak sınava dahil edin de görelim aldıkları notları. Belki görürsünüz herkese 100 verildiğini...
    Cevapla
  • ...... 7 ay önce Şikayet Et
    Sadece gülüyorum Şimdi il i bırak ilçe de bile kaliteli okul veya lütfen kızmayın sayın öğretmen lerim kaliteli ve sadece para için bu mesleği yapan var .. Şimdi sayın bakanım buradan başlamak varken ve de sınıf mevcutları 50 kişi ve üzerinde eğitim verilirken siz hangi pencereden seyrettiniz bu manzarayı bi çekilin pencere önünde de bide biz bakalım
    Cevapla
  • Yörük 7 ay önce Şikayet Et
    Hadi oradan saçma sapan , akılsız bir yorum yapmışsın, 50 kişilik sınıflarında olduğunu görmedim , ülke çapındaki okulların en başarılı olanların da devlet okulu olduğunu görmüşsündür heralde
    Cevapla
  • Mustafa Akın 7 ay önce Şikayet Et
    Saçma sapan teknik detaylar. Bir gün öyle bir gün böyle. Kimse sormuyor bu çocuklara ne öğretiliyor diye.
    Cevapla
  • Hıyar 7 ay önce Şikayet Et
    Telefon yasağı hoş olmamış.borsa alımlarıni nasıl yapacaz gün içinde.inenleri çıkanları arada takip ediyorduk.
    Cevapla
  • Hasan 7 ay önce Şikayet Et
    :::))) iğneli bir yorum
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    sorular da aynı olmalı
    Cevapla
  • Hasan 7 ay önce Şikayet Et
    Ortakdan ne anladin sen?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Vergi kaçırana taviz yok! Amansız mücadele dönemi - Gazete manşetleri
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda