INTPOLSEC Uluslararası Güvenlik Kongresi 2023 Başladı

İbn Haldun Üniversitesi Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi yine önemli bir programa ev sahipliği yapıyor. “INTPOLSEC Uluslararası Güvenlik Kongresi 2023” İbn Haldun Üniversitesi Başakşehir yerleşkesinde başladı.

GİRİŞ 21.10.2023 00:24 GÜNCELLEME 21.10.2023 00:29

Belirsizlik Çağında Güvenlik temalı kongreye 10 ülkeden 98 akademisyen, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor. Kongrenin açılış töreni İbn Haldun Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan’ın katılımıyla gerçekleşti.

'MÜSLÜMANLARIN YAŞADIĞI VEYA TÜRKİYE'NİN ETRAFINDAKİ COĞRAFYADA GERÇEKLEŞİYOR'

Rektör Arkan açılış konuşmasında küresel liderlik mücadelesinin Müslüman coğrafyalarda yarattığı güvenlik sorunlarına dikkat çekti. Arkan, “Uluslararası ilişkilerin ana teması olarak küresel liderlik mücadelesi ve çatışmasına bakıldığında asıl büyük tırnak içerisinde depremin burada olduğunu görüyoruz. Bu bir tür vekalet savaşları şeklinde diğer coğrafyalara ve çoğunlukla da biz Müslümanların yaşadığı veya Türkiye’nin etrafındaki coğrafyada gerçekleşiyor.” dedi. 

'BATI AHLAKİ MEŞRUİYETİNİ SÜREKLİ OLARAK KAYBEDİYOR'

Prof. Dr. Atilla Arkan İsrail’in Gazze’de yıllardır gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çekti.  “Bunun önemli bir örneği Filistin’de yaşananlar ki burada bir küresel güç mücadelesi bir halkın bir ulusun üzerinde soykırıma varacak katliama dönüşüyor. Önümüzdeki yıllarda göreceğiz ki küresel güç mücadelesinde batı ahlaki meşruiyetini sürekli olarak kaybediyor. Batının belki burada yaptığı en temel hataların birisi şu kendisi için istediği değerleri başka milletler başka coğrafyalar için istememektedir.” İfadelerini kullandı.

'BATI ÇİFTE STANDART UYGULYUOR VE İNANDIRICILIĞINI KAYBEDİYOR'

Rektör Arkan ABD Başkanı Biden’in İsrail’e verdiği desteği de, “İsrail’i bir katliamdan sonra ziyaret etmesi takdir edersiniz ki küresel liderlik açısından hiç hoş karşılanabilecek bir mesele değildir. En azından bir adalet beklenir küresel bir liderden, bunu göstermemiştir. Tam tersine İsrail’in yapacağı zulümlere büyük bir destek vermektedir. Bu asla kabul edilemez. Batı çifte standart uyguluyor ve inandırıcılığını kaybediyor.” diyerek eleştirdi. 

Açılış konuşmaları sonrasında kongre oturumlarla devam etti. 2 gün boyunca sürecek kongrenin ikinci gününde online oturumlar da yapılacak. Amaç uluslararası sistemdeki yeni çağın fırsatlarını ve zorluklarını anlamak için sistemdeki eğilimleri tartışarak uluslararası güvenliğin geleceğini ortaya koymak.

Yeni Küresel Düzensizlik ve Güvenlik; Bölgesel Güvenlik ve Yeni İttifaklar; Enerji, Çevre, Teknoloji ve Güvenlik; Afet Sonrası Güvenlik Tartışmaları gibi konular masaya yatırılıyor. Kongrede ayrıca “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’nin Güvenlik Politikaları; Süreklilikler ve Değişimler” konulu özel bir oturumda yapılacak. 

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...