Üniversitelere iki kritik ders geliyor! YÖK Başkanı Özvar'dan "yapay zeka" açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yapay zekâ temelli bilişim teknolojisini ve mobil yazılım temelli iletişimi bütün programlara entegre etmek üzere çalıştıklarını söyledi.

Üniversitelere iki kritik ders geliyor! YÖK Başkanı Özvar'dan "yapay zeka" açıklaması
Üniversitelere iki kritik ders geliyor! YÖK Başkanı Özvar'dan "yapay zeka" açıklaması
GİRİŞ 30.01.2024 23:05 GÜNCELLEME 30.01.2024 23:07
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Yükseköğretim Kurulu'nca İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde 'Yükseköğretimde Üretken Yapay Zekâ: Yükseköğretim Kurulu-Sektör Buluşması' toplantısı gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Özvar, iş dünyasının önde gelen şirketlerinden teknoloji yöneticilerinin ve rektörlerin katılımıyla, yapay zekânın yükseköğretim üzerindeki etkilerini sektör profesyonellerinin bakış açısıyla değerlendirmek amacıyla böyle bir toplantı düzenlediklerini söyledi.

Yükseköğretim Kurulu bünyesinde uzun zamandır dijitalleşme, yapay zekâ ve büyük veri konusunda yürütülen teknik çalışmaların somut adımlara dönüşmeye başladığını ifade eden Özvar, şunları söyledi:

"Dijital teknolojiler alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak ilgili bütün sektörlerde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını karşılamak amacıyla lisans düzeyinde Bilgisayar, Yazılım ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümlerimizin yanında 12 üniversitemizde 'Yapay Zekâ Mühendisliği' ve 'Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği' bölümleri ile lisansüstü seviyede farklı programlar açılmış durumda. Önümüzdeki dönemde yapay zekâ temelli yeni programların açılması da planlanıyor. Dijitalleşen dünyada dijital güvenlik konusunun giderek daha fazla önem kazanmasıyla bu alanda nitelikli ara eleman yetiştirmek üzere Ankara, Ege, Gebze Teknik ve İstanbul Teknik Üniversiteleri bünyelerinde 4 yeni Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu açtık. Bu okulların taban puanları oldukça yüksek seviyelerde. Bu, ülkemizde özellikle dijital alandaki teknolojik gelişmelere yönelik, gençlerin farkındalığının yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. Üniversitelerde dijital teknolojiler ve yapay zekâ alanında eğitim ve öğretime yönelik gelişmelerin yanında bu alanda araştırmaya yönelik akademik birimleri de kuruldu. Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü bunun en önemli örneği. Bunun yanında çeşitli üniversitelerde yapay zekâ, robotik ve yapay zekâ, tıpta yapay zekâ, yapay zekâ ve akıllı sistemler, yapay zekâ ve veri analitiği, yapay zekâ sistemleri ve veri bilimi gibi değişik adlarla 10 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunuyor."

"MİKRO YETERLİLİKLER HIZLA YAYGINLAŞIYOR"

Yükseköğretim ve çalışma hayatı için dönüştürücü potansiyele sahip bir yenilik olarak nitelendirilen; beceri, yetkinlik ve uzmanlık kazanma bağlamında öğrenenlere kısa zamanda, esnek ve daha erişilebilir fırsatlar sunan mikro yeterliklerin geleneksel öğretim dereceleri ve sertifika programlarından farklı olarak yükseköğretimin geleneksel öğrenme yapısının gözden geçirilmesine neden olduğunu kaydeden Özvar, "Avrupa Komisyonu'nun, esnek ve kapsayıcı öğrenme fırsatları olarak nitelendirdiği, çeşitli kamu ve özel hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan mikro yeterliklerin, Avrupa'da ve dünya çapında hızla yaygınlaştı. Avrupa Yükseköğretim Alanı'nda yaşanan gelişmelerle eşgüdümlü olarak, Türk Yükseköğretim Sistemi'nde mikro yeterlilikler çerçevesinin tesisi, geliştirilmesi ve uygulanmasına ilişkin çalışmaların Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütüldü. Çalışmalar sonunda paydaş görüşleriyle birlikte yapılacak değerlendirmelerle Avrupa Yükseköğretim Alanı ile uyumlu düzenlemelerin gerçekleştirilmesini planlıyoruz." diye konuştu.

"TALEP ARTACAK"

YÖK Başkanı Özvar, üniversite dışı kazanımların kayıt altına alınmasının, belirli standartlara kavuşturulmasının, bir mevzuat dahilinde bunların akredite edilmesinin de en kolay yapılacağı alanların başında dijital yetkinliklere ilişkin kazanımların geldiğini dile getirdi. Önümüzdeki yıllarda yapay zekâ temelli bilişim teknolojisi ve mobil yazılım temelli iletişimin daha fazla ağırlık kazanacağını ve yükseköğretim hayatında sadece mühendislik alanlarında değil diğer bütün sosyal ve beşerî alanlarda daha fazla talep edilir hale geleceğini dile getiren Özvar, bütün programlara bu iki alanı entegre etmek üzere çalıştıklarını söyledi.

KAYNAK: DHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    önce ahlaki eğitim lazım
    Cevapla
  • Ebu SAİD 2 ay önce Şikayet Et
    O dersin liselere gelmesi lazım evvela.
    Cevapla
  • Semih 2 ay önce Şikayet Et
    Eğitim sistemi kökünden değişmeli. İnkilap gibi gereksiz dersler müfredattan çıkarılmalı. Gençler girişimci ve üretken vasıflara sahip olacak şekilde yetiştirilmeli. Sosyal medya şirketleri ve oyun firmaları milyarlarca $ kazanıyor. Ezberden ziyade uygulayarak ve üreterek yetişmeli gençler. Okuldan mezun olduğunda üretim tecrübesine sahip olmalı. Okullar fabrika gibi olmalı.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Sana tek bir konuda katılmıyorum. İnkılap ve tarih dersleri özellikle eğitim sisteminin temelinde yer almalı. Geçmişini bilmeyen toplumların, geleceği konusunda kararları olamaz.
    Cevapla
  • Fethiyeli OSMAN 2 ay önce Şikayet Et
    Beyler üniversitede milli birlik ruhu bitmiş,Lütfen millletin evladı milli olmaktan çıkıyor.Bu vebal sizi bitirir.Aile kavramı bitmiş,hayat laylaylom ,abuk subuk seçmeli dersler var,ÇANAKKALE ve 15 temmuz ruhu nerede.İnsan ülkesinin sermaye gençliğini böyle heba edermi.
    Cevapla
  • Fethiyeli OSMAN 2 ay önce Şikayet Et
    Beyler üniversitede milli birlik ruhu bitmiş,Lütfen millletin evladı milli olmaktan çıkıyor.Bu vebal sizi bitirir.Aile kavramı bitmiş,hayat laylaylom ,abuk subuk seçmeli dersler var,ÇANAKKALE ve 15 temmuz ruhu nerede.İnsan ülkesinin sermaye gençliğini böyle heba edermi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"