Üniversite kampüslerinde trafik yaya öncelikli

Üniversite kampüsleri, yayalara geçiş üstünlüğü sağlayan trafik düzenlemeleriyle yaya önceliği bilincinin yerleşmesinde öncü rol oynuyor.

Üniversite kampüslerinde trafik yaya öncelikli
Üniversite kampüslerinde trafik yaya öncelikli
GİRİŞ 03.02.2024 14:59 GÜNCELLEME 03.02.2024 14:59

Kampüslerinde yayaların güvenliğini sağlayacak düzenlemeler yapan üniversiteler, bu konuda farkındalık oluşturmak ve yaya önceliği bilincinin yaygınlaştırılması için yaya geçidi, hız kesici ve uyarı tabelalarıyla sürücüleri kurallara uymaya teşvik ediyor

Üniversite kampüslerinde yaya öncelikli trafik bilinci yerleşmeye başladı.

Kampüslerdeki ulaşım ağlarını, yaya güvenliğini ve önceliğini esas alarak tasarlayan üniversiteler bu konuda öncülük yapıyor. Özellikle öğrenci sayısı fazla olan üniversitelerin kampüslerinde yaya yoğunluğu yaşanan yerlerde trafik yönlendirme ve hız sınırı tabelaları, hız kesiciler, yaya geçitleri ve uyarı levhalarıyla sürücülere geçiş üstünlüğünün yayalarda olduğunu hatırlatılıyor.

Yaya önceliği bilincinin oluşması ve yaya geçidi kullanımını sağlamak amacıyla farkındalık çalışmaları yapan üniversitelerde Yaya Öncelikli Trafik Sistemi uygulaması yerleşti.

Uygulamaya ilk başlayan üniversitelerin başında Akdeniz, Anadolu, Çukurova, Ege, Ortadoğu Teknik, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Erzurum Teknik, Sakarya, Selçuk, İhsan Doğramacı Bilkent, Başkent üniversiteleri geliyor. Son olarak Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi kampüsünü yaya öncelikli olarak düzenleyip haberi öğrencilerine duyurdu.

KAMPÜSLERDEKİ KURALLARI ÜNİVERSİTE SENATOLARI BELİRLİYOR

Üniversitelerin yerleşkeleri dahilindeki motorlu taşıtlar trafiği, mevcut kanunların yanı sıra senatoların belirledikleri yönergelerle düzenleniyor.

Yönergelerde yerleşkelere giriş çıkışlar başta olmak üzere kampüs içinde otopark kullanımı, kaldırım, bisiklet yolu, otobüs durağı, trafik işaretleri, uyarı levhaları gibi konularda yayalara öncelik esasıyla can ve mal güvenliğini sağlayacak düzenlemeler yer alıyor.

Bu çerçevede başta akademik ve idari personel ile öğrenciler, ziyaretçiler ve diğer kullanıcılar kurallara uymakla yükümlü tutuluyor.

Kurallara uyulmaması durumunda oluşturulan ceza puan sistemine göre ceza uygulanıyor. Kural ihlali yapanların taşıt kartları ceza puanlarına göre süreli veya süresiz iptal edilebiliyor.

Ayrıca, kurallara uymamakta ısrar eden ziyaretçi ve ticari araç sürücülerin kampüse girmelerine izin verilmiyor.

KAYNAK: HABER7
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı