ÖSYM'den YKS'ye girecek engelli adaylar için "ek süre verilmesi" kararı

ÖSYM, 8-9 Haziran'daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) ek süreden faydalanma hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adayların tamamına 30 dakika ek süre verilmesini kararlaştırdı.

GİRİŞ 12.05.2024 11:02 GÜNCELLEME 12.05.2024 11:54
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Serebral palsi nedeniyle yüzde 76 oranında engelli olan bir öğrenci, parmak hareketlerinde ince beceri yokluğu bulunduğunu, kalem tutma, çizme, işlem yapma ve yazma gibi ince motor becerisi gerektiren durumlarda akranlarına göre daha yavaş hareket ettiğini belirterek, bu yıl gireceği YKS'de ek süre verilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvuruda bulunmuştu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2022'de yayımlanan yönetmelikte engelli öğrencilere ek süre verilmesinin kararlaştırıldığını, ancak 2024'teki bir düzenlemeyle söz konusu uygulamanın 2024-2025 eğitim öğretim yılı başına kadar ertelendiğini bildiren öğrenci, başvurusunda bu yıl gireceği sınavda ek süreden yararlandırılmasını talep etmişti.

Başvuruyu inceleyen KDK, 2024-2025 eğitim öğretim yılında yapılacak YKS'de uygulanacak olan sınavda ek süre uygulamasının, başvurucu öğrencinin yıl kaybına uğramaması adına 8-9 Haziran'da yapılacak sınavda da uygulanması adına ÖSYM'ye tavsiyede bulunmuştu.

ÖSYM de tavsiye üzerine, 2025'te başlayacak ek süre uygulamasını öne çekti ve bu yıl yapılacak YKS'yle birlikte ek süreden faydalanma hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adayların hepsine 30 dakika ek süre verilmesine karar verdi.

ÖSYM'nin konuya ilişkin kararında, "2024-YKS dahil yükseköğretime geçiş sınavlarında ek süreden faydalanma hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre verilmesine karar verilerek, ilgili tavsiye kararınızda Başkanlığımıza yönelik belirtilen tavsiye uygulamaya alınmıştır." ifadesi kullanıldı.

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 11
  • Vtndş E.V 2 ay önce Şikayet Et
    Şimdi adalet yerini buluyor. Çoook büyük bir adaletsizlik ortadan kaldırılıyor ve vicdanlar rahatlıyor. Teşekkürler Türkiye.
    Cevapla
  • Rrr 2 ay önce Şikayet Et
    Başında duran öğretmene ek ödeme de yapılacak mı
    Cevapla
  • Ne para gözsünüz 2 ay önce Şikayet Et
    Günde 3 4 saat derse gir akşam ek ders adına dünya parasını al hafta sonu bir sınava girmyine dünyanın parasını al 1 saatte birde gözünüz doysun yav ne doymaz adamlarsınız en rahat iş sizde ezbere dayalı sistem ne kadar yoruluyorsun ki kendini mi geliştiriyorsun kitaptan bak anlat bende öğretmen maaşları artmamalı
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede lise ve üniversite de geçen zaman çöp.
    Cevapla
  • Ali 2 ay önce Şikayet Et
    Sınav ve eğitim sisteminin sil baştan değişmesi gerek, 4 yıl liseyi sağlık bölümü okuyan öğrenciler Tıp fakültesi, 4 yıl lise bilgisayar, otomotiv, metal, makina bölümü okuyanlar mühendislik okusun, sınav soruları ona göre sorulsun, başarılı öğrenciler meslek liselerine gittiği zaman en az 8 yıl bir dalla ilgili eğitim almış olur ki başarı da oradadır .
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    herkesin evine yakın okulu verin neden o kadar bilinmeyen okul veriliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ın kuzeyine hava harekatı: Çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi
Bir forkliftin hatası bin 500'den fazla aracı küle döndürdü