30 yıllık başarı: Manas Üniversitesi Türk dünyasında öne çıkıyor
Manas Üniversitesi, 30 yıldır Türk dünyasında ortak kültür ve bilim merkezi olarak önemli bir rol oynuyor. Üniversite, çift dilli eğitim modeli ve uluslararası iş birlikleriyle bölgenin en prestijli kurumları arasında yer alıyor.

Türkiye ve Kırgızistan'ın ortak girişimiyle 1995 yılında kurulan Manas Üniversitesi, 30 yılda sadece Kırgızistan'da değil Türk dünyasında da saygın bir eğitim ve kültür merkezi haline geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kırgızistan'daki TDT zirvesi kapsamında Türk dünyasının önemli ilim merkezlerinden biri olan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesini ziyaret ederek burada yaptığı konuşmada üniversitenin Türk dünyasının bütünleşmesinde oynadığı hayati rolü vurgulamıştı.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin son iki yılda üst üste dünya üniversiteler sıralamasında en iyi ilk 1000 üniversite arasında yer almasından da övgüyle bahsetmiş ve bu noktada emeği geçenlere teşekkür etmişti.
Kuşkusuz Manas Üniversitesi’nin bu başarısında 2020 yılından bu yana rektörlük görevini ifa eden ve sadece üniversite bünyesindeki bilimsel çalışmaları teşvik edip arttırmakla yetinmeyerek, üniversite ile Kırgız halkını buluşturan Rektör Prof. Dr. Alparslan Ceylan'ın büyük rolü var. Önümüzdeki süreçte dört yıl daha rektörlük görevine devam edecek Ceylan’ın, üniversitenin dünyadaki başarı sıralamasını daha üst seviyelere çıkaracağı ve bütün Türk dünyası öğrencileri için cazibe merkezi haline getireceği muhakkak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da üniversitenin bu hızlı yükselişi karşısında Manas’a adeta yeni bir misyon yükleyerek üniversiteyi “Kırgızistan’ın yükselişine mihmandarlık edecek seçkin bir kurum” olarak tanımlamıştı.
Bilimsel çalışmalarda da iddialı olan Manas Üniversitesi, uluslararası hakemli dergilerde yüzlerce makale yayımladı. Üniversite, TÜBİTAK ve Kırgızistan Bilim Kurumu destekli projelerle bölgenin bilimsel gelişimine katkı sağlıyor. QS Orta Asya üniversite sıralamalarında da düzenli olarak yer alıyor.
20'DEN FAZLA ÜLKEDEN ÖĞRENCİ GELİYOR
Manas Üniversitesi’nin 20’den fazla ülkeden öğrenci kabul ettiği Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelerden gelen öğrencilerle zengin bir uluslararası ortam sağlandığı aktarıldı. Erasmus+ ve Mevlana gibi programlarla öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerinin devam ettiği de belirtildi.
Üniversite, yerel bağlamda üniversitenin özellikle medya, iletişim, tarım ve mühendislik alanlarında ön plana çıkarken, mezunlar devlet kurumları ve özel sektörde önemli görevler üstleniyor. Üniversitenin Kırgızistan’ın bilimsel ve entelektüel kapasitesini artırmada önemli bir rol üstlendiği de vurgulandı.
"HER MEZUN KÜLTÜREL ELÇİ"
- Önümüzdeki dönemde dijitalleşme, uluslararasılaşma ve sürdürülebilirlik konularına odaklanacak olan Manas Üniversitesi'nin Türk dünyasında daha da etkili bir kurum haline gelmesi için çalışmalar devam ediyor.
TÜRK GENÇLERİNİ ORTAK GELECEĞE HAZIRLAYAN ÜNİVERSİTE
Manas Üniversitesi, 30. yılında hem akademik başarıları hem de kültürel birleştirici rolüyle Türk dünyasının geleceğinde önemli bir yer tutmaya devam ediyor.
Sadece bir üniversite değil, Türk Dünyası'nın ortak değerlerini bilgiyle yoğuran, kültürel birliğini bilimsel zeminde pekiştiren, çağdaş ama köklü bir eğitim ve düşünce merkezi olan Manas, Türk Dünyası'nın genç kuşaklarını ortak bir geleceğe hazırlıyor.
Öğrencilerin "Genç KOMEK Yaz Okulu" heyecanı başladı
İLK 1000'DE
Dünya Üniversite Sıralamaları'nda son dört yıldır ilk 1000 üniversite arasında yer alan Manas Üniversitesi, Orta Asya ve dünyadaki en iyi üniversiteleri arasında yerini alarak her yıl istikrarlı bir yükseliş gösteriyor.