Milli Eğitim Bakanı Tekin son dakika duyurdu: Gelecek yıl tüm kademeler değişiyor!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim yılının başlamasının ardından eğitimdeki dönüşümü anlattı. PISA başarısına dikkat çeken Tekin, gelecek yıl Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne geçilmiş olacağını duyurdu.

GİRİŞ 15.09.2026 11:05 GÜNCELLEME 15.09.2026 11:08

18 milyona yakın öğrenci için ders zili dün çaldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları cevaplıyor.

Bakan Tekin'in açıklamalarından öne çıkanlar:

2026-2027 eğitim öğretim yılı, ülkemiz için çocuklarımız için öğretmenlerimiz için tüm dünya ve insanlık alemi için hayırlı sonuçlar doğuracak bir eğitim yılı olsun. Süreçte bütün yükümüzü çeken öğretmen arkadaşlarımıza teşekkür edip onlara başarı dileklerimi sunuyorum.

PISA’da, bu başarıyı bir yıl iki yıl gibi periyotlarda yapılan çalışmalarla sınırlandırmak bir irrasyonel bir yaklaşım bu bilimsel bir açıklama değil öncelikle şunu görmemiz lazım; bu tür programlarda bu tür uluslararası derecelendirme mekanizmalarında nelerin ölçüldüğü ve Türkiye'deki eğitim öğretim sisteminde nelerin eksik olduğunun bir analizini yapmamız lazım.

'EĞİTİMİ DERSHANE VESAYETİNDEN KURTARDIK'

PISA başarımız dünyada gündem. 2015 sonrası skorlarımız yükseldi. Eğitimi dershane vesayetinden kurtardık ve başarı geldi.

Ne okulları ne öğrencileri tespit ettik. Kendilerinin tespit ettiği steril bir ortamda sınavların uygulanmasıyla ilgili gerekli tedbirleri aldık.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin

'EN FAZLA BÜTÇE EĞİTİME AYRILDI'

Sayın Cumhurbaşkanımızın hem Başbakanlığı hem Cumhurbaşkanlığı döneminde bütün bütçelerde genel bütçeden en çok pay milli eğitime ayrıldı. Yani hep biz birinci sırada yer aldık. Şöyle söyleyeyim, %7'lerden %15'lere çıkardı genel bütçeden ayrılan payı. Bu şimdi önemli bir gösterge bizim açımızdan ve bununla AK Parti iktidarları döneminde bir kere çocuklarımızın okul ihtiyacı yani derslik başına düşen öğrenci sayısı itibariyle okullarımızda sağlıklı bir eğitim, öğretim ortamının inşası için gerekli adımlar atıldı.

'760 BİN YAKIN DERSLİĞİMİZ VAR'

Bakın bu rakamları başka yayınlarda da verdik. 2002 yılında Türkiye'de yaklaşık öğrencilerimiz 357 bin dersimiz var. 357 bin sınıfımız var. Şöyle bakalım. Bu 357 bin Türkiye'ye doğal afetlerin yoğun yaşandığı, özellikle depremin yoğun yaşandığı bir deprem ülkesi. Depremde yıkılanlar okullarımız. Başka doğal felaketlerle kaybettiğimiz dersliklerimiz ve ekonomik ömrünü tamamladığı için yıkıp yeniden yaptığımız derslikler düşündüğümüzde bu 357 bin dersin yaklaşık yarısının bu şekilde kaybolduğunu varsayalım. Elimizde 150-200 bin civarında önceden kalan bir derslik var. Şimdi biraz önce söylediğim parametre doğrultusunda ilk yaptığımız şey derslik sayısını arttırıp çocuklarımızın bir sırada 3 kişi 4 kişinin oturduğu bir sınıf değil. Notunu tutabildiği, öğretmenini dinleyebildiği müreffeh ortamlar şu an 760 bine yakın dersliğimiz var. 200 bine düştüğünü varsaydık biraz önce, 357 bin derslerin. Bugün 760 bine çıkartmışız. Yani yaklaşık 500 bin civarında ilave derslik yapmışız. Bu çok önemli bir şey. Bu önemli bir parametre.

Eğitime erişim konusunda sorun yaşanıyor. O tarihler için söylüyorum. Çocuklarımızın ilkokulu bitirdikten sonra ortaokula devam edebilecekleri bir mekanizma yok.

Köyünden ilçe merkezine gelemiyor veyahut da benzeri problemler yaşanıyor. Şimdi eğitime erişimle ilgili sorunları aşabilmek için adımlar atıldı.

Ne yaptık? Taşımalı sistem getirdik. Yani eğitimine devam etmek isteyen ama ulaşım problemleri yaş ayan öğrencilerimiz için taşımalı sistemi koyduk okullarımızın pansiyon kapasitesini arttırdık dolayısıyla eğitime erişimi bu anlamda Türkiye'yi uluslararası göstergeler açısından.

Bakın şu anda yani 2002 yılında orta öğretime devam oranı yaklaşık %50'lerde iken şu an %90'ların üzerinde.

Okul öncesi eğitime, erişim, 2002 yılında %11 iken bugün %80'in üzerinde. Bunlar çok önemli parametreler. Eğitim erişimi açısından da bu konuyu ciddi şekilde çözdük. Bir başka önemli konu, eğitimin niteliği açısından öğretmen sayısı önemli.

'1 MİLYON 260 BİN ÖĞRETMENİMİZ VAR'

Yani bir öğretmenin, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı eğer 30-40'lı rakamlarla ifade ediliyorsa eğer o öğretmen arkadaşımızın o sınıfta öğrencilerle o ilişkiyi kurma ihtimali yok.

Dolayısıyla ne yaptık? Yaklaşık şu an sistemde kayıtta olan öğretmen arkadaşlarımızın yüzde sekseni AK Parti iktidarları döneminde atandı.

O gün 500 bin civarında öğretmenimiz varken, 540 bin öğretmenimiz varken 2002 yılında bugün 1 milyon 260 bin özel okuldaki öğretmenlerle beraber öğretmenimiz var. Bu rakamlar çok önemli rakamlar. Yani öğretmen sayısı arttı. Altyapı düzeldi ve bu PISA skorlarına olumlu yansıdı.

sadece bunlar değil, bunlar devam ediyorum birkaç şey daha. Bu soruyu biraz uzun geçelim. Müsaade ederseniz eğer. Çünkü burası önemli yani şöyle bir megalomani içerisinde değilim. Yani biz bunu son bir yılda iki yılda düzelttik vesaire şey in içerisinde değilim. 2001'den itibaren atılan bu adımlar, bakın başka ne yaptık?

Öğretmen nitelikleriyle ilgili olarak, 2014-2015 yılında öğretmen yeterlilikleriyle ilgili çok kapsamlı bir çalışma yaptık. Uluslararası göstergelerle uyumlu bir biçimde. Bu da çok önemli. Bir başka önemli husus. Şimdi eğitimin ana felsefesi itibariyle okulda ne yapıyoruz biz? Ne yapmamız gerekiyor? 1980'li 1990'lı yıllarda Sizin yaşınız genç hatırlamazsınız. Okuldan başka, ders kitabından başka bilgiye erişim mekanizmamız yok. Yani internet, televizyon, cep telefonu bu tür şeyler yok.

Sınıfta cep telefonu kullanımını biraz abartan öğretmenlerimiz vardı. Öğretmen arkadaşlarımıza derste cep telefonu kullanmama konusunda uyarıda bulunduk.

'ÖNÜMÜZDEKİ YIL YENİ SİSTEME GEÇİYORUZ'

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne göre, yüzde 30 oranında müfredatımızı hafiflettik. Bu haliyle müfredatımız hala biraz yoğun. Önümüzdeki yıl bütün öğretim kademelerinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne geçmiş olacağız.

Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

Sakarya’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından gazetecilik kariyerine başladı. 2016 yılından beri çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2025 Haziran ayından itibaren Haber7’de ‘gündem editörü’ olarak kariyerini sürdürmekte.
YORUMLAR 14
  • VMem 3 dakika önce Şikayet Et
    İsimler değişti. Dershane gene devam ediyor? Kurs etüt merkezleri vb. adı altında. Astronomik fiyatlarla hemde geçen sene 120-150 bin bandında idi bu sene herhalde 200-250 bandındadır.
    Cevapla
  • Kyny34 5 dakika önce Şikayet Et
    LGS Tek sınav olmamalı , en az 4 sınav olup hatta mümkünse daha faLa sınav ortalaması ile yerleşseler daha doğru ve sağlıklı olur .
    Cevapla
  • Kyny34 7 dakika önce Şikayet Et
    Dershanelerin adı değişti aynı sistem devam ediyor . Olacaksa okulda olsun sadece . Buna son verilmeli . Çocuklar yoruldu bunaldı.
    Cevapla
  • Misafir 8 dakika önce Şikayet Et
    Milli, manevi değerlerine sahip çıkan, büyüğünü küçüğünü bilen, ahlaklı gençler yetiştirmemiz lazım. Maalesef bunu yapamadık. Çoluk çocuk ahlaksız sosyal medyanın elinde sorumsuz, duyarsız bir nesil oldu. İnşaAllah düzelir.
    Cevapla
  • Partesya 11 dakika önce Şikayet Et
    18 milyon öğrenci,öğrenci başına ortalama 10 kitap ve her kitabın maaliyeti en az 50 lira olsa ne tutar? Aşağı yukarı 5.4 milyar TL. Devlet bu kitapları öğrenciden toplayıp tekrar dağıtsa olmaz mı? Dünyada sistem böyle işliyor. Geridönüşüme gidiyormuş.Ağaca yazık,paraya yazık,vatandaşa yazık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD’de Yahudi güvenliği için dudak uçuklatan harcama! Sinagoglar için ‘kale’ dönemi
Evliliği en uzun süren ülkeler açıklandı! Türkiye'deki çiftlerin kaç yıl sürüyor?