Sınavsız 2. üniversite okuma fırsatı geliyor

Yükseköğretim Kurulu, (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, ''Yeni kurulan üniversiteler tarih yazıyor'' dedi. Şimşek sınavsız şekilde 2. üniversiteyi okuma çalışması başlattıklarını söyledi.

Sınavsız 2. üniversite okuma fırsatı geliyor
Sınavsız 2. üniversite okuma fırsatı geliyor
GİRİŞ 23.11.2010 18:07 GÜNCELLEME 23.11.2010 18:07
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yükseköğretim Kurulu, (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, ''Yeni kurulan üniversiteler tarih yazıyor'' dedi.

Şimşek, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Senato Toplantı Salonu'nda düzenlenen, YÖK İştira Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Atatürk Üniversitesinin ''ağabey üniversite'' olmasının sıkıntısını yaşadığını belirterek, bunlara katlanması gerektiğini söyledi.

Yeni kurulan üniversitelerin imkanlarının yeterli olmamasına rağmen büyük başarı sağladıklarını anlatan Şimşek, ''Yeni kurulan üniversiteler tarih yazıyor. İmkanlarının yeterli değil buna rağmen büyük işler başardı. Özellikle altyapı, kampüsleri kurmak anlamında önemli çalışmalar yaptılar'' dedi.

Muş'tan başlayıp, Güneydoğu'nun bazı illerini gezdiklerini söyleyen Şimşek, Türkiye'nin her yerinde yeni kurulan üniversitelerde büyük bir gelişme olduğunu ve bu başarıda yeni rektörlerin emeğinin gözardı edilemeyeceğinini vurguladı.

Birliktelik ve beraberlikle bu başarının sağlandığını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

''Şuan Türkiye'de 156 üniversite var. Trabzon ve Antalya'da kurulacak iki vakıf üniversitesiyle bu sayı 158'e çıkacak. Birkaç yıl sonra üniversitelerimiz öğrenci bulmakta zorlanabilirler. 2010 yılında milli eğitimin bütün liselerinde İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi vs. liselerden toplam mezun sayısı 508 bin. YÖK'ün yarattığı kapasite ise 700 bin yani 200 bin kontenjanımız boş kaldı. Rekabetçi bir ortama giriyoruz. Farkındalığını artıran, akademik ve bilimsel gelişmeleri zamanında gören ve kendini buna göre dizayn eden üniversiteler cazibe merkezi olacaktır.''

Yeni kurulan üniversitelerle birlikte artık ''dışarıda boşta kalan öğrenci'' diye bir şey olmayacağına dikkati çeken Şimşek, kapasite sayısını fazla olacağını ama mezun olan öğrenci miktarı az olduğu için üniversitelerin öğrenci bulamayacağını belirtti.

Özellikle özel üniversitelerin çok ciddi sıkıntılar yaşayabileceğini belirten Şimşek, ''Biz bunu çözmek için yurt dışından öğrenci gelmesini kolaylaştırdık. Gaziantep'te 900 yabancı öğrenci kayıt yaptırdı. Bu bir ilk ve çok büyük bir rakam, Trakya'daki üniversitelere 3 bin civarında yabancı öğrenci başvurdu'' diye konuştu.

Türkiye'de belli bir yaşa gelmiş insanların ikinci bir üniversite okumak için YÖK'e talepler geldiğini anımsatan Şimşek, ''Konu üzerinde çalışıyoruz. Sınavsız bir şekilde isteyenler ikinci bir fakülte okuyabilecekler'' dedi.

Şimşek, iştişare toplantısında yeni kurulan üniversitelerin sorunlarını değerlendireceklerini ve bunları YÖK'e götürüp çözümü için çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ve yaklaşık 40 üniversite rektörünün katılımıyla başlayan toplantı, basına kapalı devam etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • fatih pınar 14 yıl önce Şikayet Et
    .... yorumlara bakıyorumda sadece bu yorumlardan yola çıkarsak bu millete kesinlikle öğretim eğitim zarar veriyor ne gerek var ,bırak 1 asırdır olduğu gibi şimdide köyünde ne yapacağını bilmez halde kalsın ,yok istihdamı ne yapacaklarmış yok işsiz mezun olduktan sonra ne faydası varmış ,biride çıkıp demiyorki ben çalışır icad eder üretir düşünür katkımı yaparım,yooook herşey beyimize hazır gelecek o da yiyecek hiç bedel ödemeden güllük gülistanlık olsun istiyor. işsiz kalmamak için okuma sen kardeş .
    Cevapla
  • Fatih Mustafa Karaköse 14 yıl önce Şikayet Et
    OH. Bol bol üniversite açın fen edebiyat fakülteleri kurun sonrada mezun olanların atamasını yapmayın...Binlerce yüzbinlerce milyonlarca aday mezun oluyor... Sınav yogunlugu yaşanıyor..Kalifiye eleman yok.. Daha bir katsayıyı kaldıramadınız simdi sınavsız 2.üniv diyorsunuz..binlerce ögretmen beklıyor. atanamıyorlar.neden hala üniversite açarak öğretmen yetiştirmeye kalkıyorsunuz ? bu içler acısı hiç iyi bir uygulama degil.
    Cevapla
  • ramazan bakır 14 yıl önce Şikayet Et
    bence güzel olur. daha bugün bir arkadaşımla bu konuyu konuştum uygulama başlasın hemen kayıt yaptıracam çünkü insan kendisine her zaman yatırım yapmalıdır hoş bugünkü maddeci düşünce yapısıyla bunu anlamak biraz güç ama insan asla kendisine yatırım yapmaktan vazgeçmemeli yani taşlara ve civatalara kur yapmakla ömrünü geçirmek yerine eğitimle geçirmeli ....
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 14 yıl önce Şikayet Et
    Boşanmalar.... En çok yüksek tahsil yapmış,kendi parasını kazanan kadınlarda oluyor,YILDIZ hn.İkinci üniversiteye girme gerçekleşirse,ve sınavsız olursa,ilk okuduğu bölümü zoraki yazanlar için,sevdikleri bölüme girme şansı verecek ve verim artacaktır.Okumak iş garantisi gibi görülmemelidir.Okumak ufuk açmaktır,gereği gibi kendini geliştirirsen iş ve para senin arkandan gelir,yoksa iş için çok tırmalarsın.Bilgi ve becerisi sadece diploma ile sınırlı olmayana iş her zaman vardır!Diploma aldım,iş nerde demeyiniz,kendinizi ge
    Cevapla
  • Yıldız Melek 14 yıl önce Şikayet Et
    LİSELER-3 yıla geri gelsin. Sadece para için bu çocukları 4 yıl niye sürükliyorsunuz liselere.Böyle 4 yıl olmakdan sa liseyi zorumlu yapın ki herkes okusun.cahil kalan kız çocuklarını evlendiriyorlar,sonra al sana boşanmalar perişan kalan çocuklar.liseler -3 yıla dönsün,olmayan bütçeyi daha zora sokmayın ,gençlerin gözünü doldurmayın.okadar yıl okuyup para harcayacağıma bi işe girip para kazanayım diyor çoğu.üniversite sınavsız olsa nolacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika... İsrail'den katliama "taktiksel ara" 3 bölgede askeri faaliyet durdu!
Türkiye kolları sıvadı! Şimşek-1'de tarih belli oldu