4,5 G'nin önündeki en büyük engel ne?

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Özkan Poyraz, 4.5G'nin yaygınlaşmasındaki en büyük engeli açıkladı.

4,5 G'nin önündeki en büyük engel ne?
4,5 G'nin önündeki en büyük engel ne?
GİRİŞ 01.04.2016 15:38 GÜNCELLEME 01.04.2016 17:13
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Özkan Poyraz, imar ve belediyelerdeki şehir geçişleri ile ilişkili  problemlerden dolayı 4,5 G'nin can damarı olan fiberin yaygınlaştırılması konusundaki eksiklikleri bu dönem imar yasasında yapacakları düzenlemeyle kolaylaştırmayı düşündüklerini söyledi

Poyraz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 4,5G  IMT- Advance hizmetlerinin sunulmaya başlaması dolayısıyla düzenlenen törende  yaptığı konuşmada, bilişimi bir bütün olarak görüp bu kapsamda stratejiler ortaya  koymayı düşündüklerini, bu stratejilerin en önemlilerinden birinin de 4,5G  olduğunu anımsattı.

4,5G'nin hız ve ticarette önemli adımlar atmaya imkan verdiğini ancak  yeterince kapasite taşımadığını aktaran Poyraz, bunun kapasiteye yönelik de  derinleştirilmesi için bakanlık olarak fiberin yaygınlaştırılması ve  derinleştirilmesine ilişkin önemli proje ve stratejileri olduğunu kaydetti.

Poyraz, imar ve belediyelerdeki şehir geçişleri ile ilişkili  problemlerden dolayı fiberin yaygınlaştırılması konusundaki eksiklikleri bu dönem  imar yasasında yapacakları düzenlemeyle kolaylaştırmayı düşündüklerini  belirterek, "Hem baz istasyonlarının yerleştirilmesi, hem de fiberin ülke  genelinde yaygınlaştırılabilmesi için kazıların ve geçiş haklarının düzenlenmesi  yönünde kanun kapsamında bir çabamız olacak" dedi.

4,5G ve ileride 5G teknolojisinde Türkiye'nin yerlilik, ardından  millilik ve bunu sağlayabilmek için de önemli bir Ar-Ge platformuna ihtiyaç  olduğuna işaret eden Poyraz, "e-Devlet'te nitelik açısından içeriğin  geliştirilmesi konusunda da çalışmalarımız var" diye konuştu.

Poyraz, siber güvenliğin önemli stratejilerinden birisi olduğunu, kamu  güvenli ağı ile ilgili gerekli adımları attıklarını söyledi.

Siber güvenliğe katkı sağlayabilecek bir biçimde Kamu Entegre Veri  Merkezi işletebilmek için fizibilite çalışmaları yaptıkları bilgisini veren  Poyraz, e-devlet'te nitelik açısından içeriğin geliştirilmesi konusunda da  çalışmaları olduğunu dile getirdi.

Mobil içeriğin geliştirilmesi için bazı adımların atılması gerektiğine  dikkati çeken Poyraz, özellikle maliye nezdinde kısa sürede içerik  geliştirilmesini kabil hale getirebilecek olan vergisel düzenlemelerin de bu  sektörün üstünden kaldırılması yönünde bir düzenleme için çaba harcayacaklarını  kaydetti.

Poyraz, 1 Nisan 2016 itibariyle 4,5G ile opera edilebilen 6 bin baz  istasyonunun hazır olduğu, bunu en kısa sürede 14 bin baz istasyonuna kadar  genişletebilme kabiliyeti sağladıkları için GSM operatörlerine bakanlık adına  teşekkür etti.

'FİBERİN YAYGINLAŞMASI GEREK'

Poyraz, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Poyraz, 4,5G'nin de, 5G'nin de hızı öngördüğünü, ancak kapasitenin  sadece fiber ile taşınabildiğini bildirdi.

Bundan dolayı fiberin yaygınlaşmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan  Poyraz, mevcut fiber şebekesinin saha dolabına kadar ulaştığını ancak evin içine  kadar girmesi için yolların kazılması gerektiğini kaydetti.

Poyraz, fakat burada yerel belediyelerin ve çeşitli tapu sahiplerinin  geçit hakkı konusunda olumlu yaklaşımları olmadığını, bunu düzenlemeye  çalıştıklarını dile getirdi.

'YASA HAZIRLIĞI VAR'

Önlerinde Belediyeler Yasası ve imar mevzuatı olduğuna işaret eden  Poyraz, "Fiberin eve kadar ulaştırılması için kazının herkes tarafından ayrı  ayrıl yapılmaması, tek elden yapılabilmesinin sağlanması… Hem belediyelerin  şüphelerinin giderilmesi, çünkü onlar da alt yapılarının zedelenmesini  istemiyorlar doğal olarak, hem de baz istasyonlarının şu anda Kaçakkonumda  bulunması sebebiyle baz istasyonlarına yönelik de bir imar planı düzenlemesi  yapmak istiyoruz. Bunun için de bakanlığımızın bir yasa hazırlığı var" şeklinde  konuştu.

Poyraz, yapılması gereken değişikliklerden birisinin de bu modelin ne  olacağı olduğunu, bu konuda tartıştıklarının altını çizerek, "Serbest olarak  herkesin fiberi evlere kadar taşınması mı, yoksa bir havuz düzenleme ile  şirketlerin birlikte çabasıyla mı bir yere gidilmesi? Bu ikisi belki kanun  gerektirmeyen bir şey ama bir düzenleme gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Hali hazırda mevcut olan fiber altyapının da paylaşımına ilişkin bir  soru üzerine Poyraz, şunları söyledi:

"Şu anda aslında Türk Telekom'un elinde olsun, diğer operatörlerin  elinde olsun, şehirleri bağlayan altyapıda bir problem yok. Şehirler zaten  bağlanmış durumda, ha eve giderken ki yerin paylaşımı konusunda esasen ücreti  ödenerek bu paylaşılmıyor değil. Bir düzenleme durumu var burada. Ama yeni  yapılan, özellikle genişlemeye yönelik kısmın paylaşılması hususunda bizim daha  çok çabalarımız. (Mevcut düzene dokunulması) Bizim bakanlık olarak öyle bir  yetkimiz yok. Buradaki en önemli engeller; kazamıyoruz, geçiş hakkı yok. Bunları  kaldırmak istiyoruz."

"Taşınan içeriğin hangi kapasitede taşındığıyla ilgilenmemiz gerek"

Poyraz, içerik üretimine vergi indirimi ile ilgili, mobil  operatörlerin taşıdıkları içerik konusunda vergilendirilmelerinin düzenlenmesi  gerektiğini söyledi.

"Yani taşınan içeriğin maddi değeri ile ilgilenmekten çok, onun hangi  kapasitede taşındığıyla ilgilenmemiz ve vergilendirmemiz gerekiyor" diyen Poyraz,  bunun bütün iletişim sektörü için geçerli olduğunu kaydetti.

Poyraz, içerik vergilendirilmesi ile o iletişimin taşınmasından doğan  karın vergilendirilmesinin ayrı olduğunu, bu konu mali olduğu için Maliye  Bakanlığı ile birlikte yapılabilecek bir düzenleme olduğunu dile getirdi.

YORUMLAR 3
  • Osmanlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Düzeltiyorüm çok yükseldi tam 32 magabite çıktı operatorlerin. Vadettiği 450 magabitlik internetin tam 13 te biri süper. Milleti çok güzel kandırıyorlar.
    Cevapla
  • Osmanlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne biçim 4g 28 mbps yukarisini görmedim 3g de bile 23 megabiti görüyorum
    Cevapla
  • ceyda tekilliler 8 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar, 4,5 G nin anlam kazanması için kotaların artırılması gerekir, bu öyle 4-5 gb olmaz, artık sınırsız internetin verilmesi gerekir, anlam kazansın,
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan: Taksim Meydanı dayatmasını masum bulmuyorum
CHP'li Üsküdar Belediyesi'nin ilk icraatı şaşırtmadı: Emekçileri işten çıkardılar!