Sudan Türkiye'ye koordinatları verdi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Bekir Pakdemirli, 'Türkiye, Sudan ve üçüncü ülkelerin gıda arz güvenliğini sağlayacak olan 780 bin 500 hektarlık arazinin koordinatları bize teslim edildi' dedi.

Sudan Türkiye'ye koordinatları verdi
Sudan Türkiye'ye koordinatları verdi
GİRİŞ 11.09.2018 01:02 GÜNCELLEME 11.09.2018 01:03
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Türkiye Hartum Büyükelçiliğinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin başkanlığında ve Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ile Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in katılımıyla iki anlaşmaya imza atıldı.

SUDAN'A YATIRIMIN ÖNÜ AÇILDI

 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Sudan Petrol Bakanlığı arasında bir sahanın geliştirilmesi için imzalanan çalışma anlaşmasıyla Sudan’a yatırım yapmanın önü açıldı.

TÜRKİYE'YE ARAZİLERİN KOORDİNATLARI VERİLDİ

Diğer anlaşmada Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı arasında imzalandı.

Söz konusu anlaşmayla Türkiye'nin kullanımına açılacak arazilerin koordinatları belirlendi. Anlaşma, Türkiye'den Sudan'a gidecek makine ve teçhizatın gümrüklerden geçişini kolaylaştıracak ve sürecin ardından Türk iş adamlarının yatırımı başlayacak.

"100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, imza töreninde yaptığı konuşmada, TPAO anlaşmasının akabinde başlangıçta 100 milyon dolara varan yatırımın Sudan’a yapılacağını kaydetti.

Ziraat Katılım Bankasının da Hartum’da bir şube açması konusunda dün anlaşmaya varıldığını belirten Pakdemirli, "İki ülke arasındaki ticaret miktarını artırmak için bankacılık ve finans sektörünün de bu işin içinde olması gerekiyor. Bu da saç ayaklarından birini daha tamamladığımız anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

KASIMDAN İTİBAREN ARAZİLER TESLİM ALINACAK

Pakdemirli, Türkiye’nin kuracağı pilot çiftlik için 12 bin 500 dönümlük alanın ekipler tarafından gezilerek beğenildiğini, kasımdan itibaren o alanın da teslim alınacağını söyledi.

Bakan Pakdemirli, Türkiye, Sudan ve üçüncü ülkelerin gıda arz güvenliğini sağlayacak olan 780 bin 500 hektarlık arazinin de koordinatlarının kendilerine teslim edildiğini açıkladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • Ankaralı 5 yıl önce Şikayet Et
    T.C. Sudan devletinden 99 yıllığına kiralamış olduğu tarım arazisinde ''DÜNYA'YA İHRACATI MÜMKÜN,KATMA DEĞERİ ÇOK YÜKSEK,STRATEJİK ÜRÜNLER YETİŞTİRİP,EN KISA ZAMAN DA KONYA BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ, HOLLANDA ÜLKESİNİN TARIMSAL İHRACAT RAKAMINI YAKALAYIP, GEÇMEMİZ BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLMALIDIR.'' Tarımsal alanda dünyanın son teknolojilerini kullanarak,akıllı tarım,topraksız tarım,akıllı sera içi tarımı ve aklıma gelmeyen yüksek verimli,gen teknolojisi ve tarım teknolojileri ile tarımda devrim yaratmalıyız. Biz milli şuurla çalışırsak mutlaka başaracağız inşaallah. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür eder, başarılar dilerim...
    Cevapla
  • heval 5 yıl önce Şikayet Et
    bizim arazilerin işlenmeye büyük bir kısmı doğuda oranında hava şartları zor. karadenizde engebeli geniş alanlar yok dağlık iç anadolu su sorunu. güzel bir proje kardeşlik açısından da hayırlı olacak kanaatindeyim.
    Cevapla
  • tarkan 5 yıl önce Şikayet Et
    Konya büyüklüğündeki ülke Hollanda da 2017 yılındaki tarım ihracatı 91,7 milyar euro, Türkiye'nin 2017 yılı tarım ihracatı 13 milyar euro. Türkiye de toprak mı kalmamış. Eğer orada üretilen ürünler yurt içine girerse, tarımla geçinen çoğu aile zor durumda bırakılır.
    Cevapla
  • Gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Hollandada insanlarin hastalik ve kanser orani cok yuksek. Tuketmis olduklari gidalar cogunluklu olarak zehir hem kendi halkini hem ticaret yapmis oldugu halklar hollandanin uretmis oldugu gidalarin buyuk bir kismini tukettiginde vucut yillar icinde gidalardan kaynaklanan hastaliklara yenik dusiyo. Turkiyemiz kul hakkina girmemek icin Hollandanin yapmis oldugu zehir satmayi yapmiyor. Saglikli bi sekilde guvenilir ve kalici olarak yapiyor. Hollandada yasayan bi gurbetci.
    Cevapla
  • Göktürk 5 yıl önce Şikayet Et
    hollandanın ürettiği tarım ürünleri kesinlikle insan sağlığına zararlı bulundu
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Tarkan a bir sorum var hollanda'nın Konya'nın rakımını iklimini biliyormusun acaba
    Cevapla
  • kara 5 yıl önce Şikayet Et
    arkadas mesele tarim degil neden anlamak istemiyosunuz petrol ve .maden orda ama tarim diye mecburen diyoruz
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Mesele petrolse doğu güneydoğu petrol uzakta aramaya gerek yok
    Cevapla
  • bülent duman 5 yıl önce Şikayet Et
    tarımla başlar madenle inşallah olur önemli olan başlamak
    Cevapla
  • yorum 5 yıl önce Şikayet Et
    güzel adımlar bunlar hayırlısı olsun inşallah
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Neresi güzel
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!