Vatandaşa önemli uyarı: 50 kuruş olduğuna inanmayın

Efsane Cuma indirim kampanyalarının başladığı kasım ayı içerisinde yaşanan yoğun satış döneminde, Türkiye’deki 463 bin kredi kartı bilgilerinin ele geçirildiği ve bunun hackerlara getirisinin 500 bin dolar seviyesinde olduğunu dile getirildi. Konuya ilişkin vatandaşı uyaran uzmanlar, kredi kartı ekstralarının dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirterek, "Dolandırıcı ilk olarak 50 kuruş - 1 lira gibi rakamlar çekip daha sonra büyük meblağ çekebiliyor" uyarısında bulundu.

Vatandaşa önemli uyarı: 50 kuruş olduğuna inanmayın
Vatandaşa önemli uyarı: 50 kuruş olduğuna inanmayın
GİRİŞ 16.12.2019 17:27 GÜNCELLEME 16.12.2019 17:27
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Dünyanın önde gelen teknoloji ve iş dünyası odaklı internet sitelerinden olan ZDNet, Türkiye’deki kredi kartı kullanıcılarını fazlasıyla yakından ilgilendiren ve tedirgin eden bir rapor paylaştı. ZDNet’in iddiasına göre Türkiye’deki 455 bin kredi kartının bilgileri çalınmış durumda.  ZDNet’in iddiasına göre 455 bin kredi kartına ait bilgiler, Joker’s Stash isimli “en büyük kart mağazası”nda satışa sunulmuş durumda. Güvenlik araştırmaları yapan Group-IB’den yetkililerinin ZDNet’e yaptıkları açıklamaya göre kredi kartı bilgileri, 28 Ekim ile 27 Kasım tarihleri arasında 30.000 + 30.000 + 190.000 + 205.000 şeklinde dört farklı parti halinde sızdırıldı. Gelen ilk tespitlere göre Türk kullanıcılara ait 463 bin 378 adet banka ve kredi kartı bilgisi, kart başına 1 dolardan satışa çıkarıldı.

 

Konuyla ilgili Haber7.com’a açıklamalarda bulunan uzmanlar vatandaşa önemli uyarılarda bulundu.

İnternet alışverişlerinde girilen web sitesinin adresinde HTTPS (yeşil güvenlik barı) mutlaka yer almalı ve bilinirliği olan popüler e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, “İnternet reklamlarında (Google, Instagram vb) uygun fiyatlar vaat eden, ilk defa ziyaret edilen; iletişim ve adres bilgileri olmayan internet sitelerinden alışveriş yapmaktan kaçınmalı. Öte yandan internet alışverişleri için sanal kart kullanımı güvenliğin korunması anlamında ciddi önem arz ediyor. Alışveriş yapılacak kadar sanal karta limit tanımlayarak alışveriş sonrasında limiti sıfırlayabilirsiniz. Bankaların mobil uygulamalarıyla bu işlemler kolayca yapılabilmekte.” İfadelerini kullandılar.

 

Fiziksel banka kartlarıyla yapılacak alışverişlerde mutlaka 3D-Secure SMS ile güvenli ödeme yöntemi tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar şu uyarılarda bulundu:

 “Banka müşteri temsilcileri bu konuda yardımcı olabilir. SMS doğrulaması yapılmadan internet alışverişlerine ve mail-order yöntemine kartlar kapatılabilir.Cep telefonlarına mail veya sms yoluyla gelen indirim, çekiliş hakkı vb. kazandınız gibi mesajlarda yer alan bağlantılara tıklarken dikkat edilmeli. Kredi kartı şifresini hiçbir internet sitesine girmeyiniz ve düzenli olarak kart ekstrelerinizi kontrol ediniz. Ayrıca  ATM’den para çekme vb. İşlemlerde kart yuvalarına, ATM tuş takımına ve ATM üzerinde yer alan şüpheli cisimlerle karşılaşmanız veya ATM işlemi sonrasında şüpheli cihazı farkederseniz banka müşteri hizmetlerinizi arayabilirsiniz”

KREDİ KARTI EKSTRALARINIZI DİKKATLİCE İNCELEYİN

İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Kondakçı, "Örneğin internette sahte iş başvurusu ilanı veriliyor ve vatandaşlardan kişisel bilgilerini içeren videolar isteniyor veya görüntülü mülakat yapılıyor. Vatandaşların kendi ağızlarından çıkan bu bilgilerle bankalardan hesaplar açılıyor. Sahte promosyon siteleri, cep telefonlarına indirilen uygulamalarla bütün verileri ele geçirebiliyor. Araştırmadaki rakamlar çok yüksek. Mağdur olabileceğinden şüphelenenlerin, kredi kartlarını hemen iptal ettirmeleri gerekiyor. Özellikle kredi kartı ekstrelerinin dikkatlice incelenmesi lazım. Çünkü bu tarz dolandırıcı firmalar, zamana yayarak, fark ettirmeden 50 kuruş- 1 lira gibi rakamlar çekip daha sonra büyük meblağ için bilgileri kullanabiliyor" diye konuştu. Kondakçı, Sahip olduğumuz kredi kartımızla başımıza neler gelebileceğini bilmemiz gerekiyor. Özellikle son dönemde popüler olan sosyal medya uygulamalarında sahte promosyon siteleri bulunuyor. Cep telefonlarına indirilen bu uygulamalarla kişisel veriler ve kredi kartı bilgileri elde ediliyor. Bunlar da kötü niyetli mecralara satılıyor. İnternetteki bazı ödeme sitelerine dikkat edilmesi gerekiyor aracı kurumların mutlaka güvenilir olması gerekiyor. Vatandaşlar bilmediği sitelerden alışveriş yapmamalı. Çok profesyonel görünen siteler var. Sitelerin sahte olduğunu anlamamız çok zor olabiliyor. Gönderilen her promosyon mesajına tıklamamak gerekiyor" dedi.

MUTLAKA İHBAR EDİN

Dolandırıcılığın hukuki süreciyle ilgili bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Arzu Aşçı ise "Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda özellikle başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan kişiler hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istenir ve dava açılır. Bunun yanı sıra başkasına ait banka veya kredi kartını her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kişilerin de bu kredi kartını kullanarak yarar sağlaması durumunda 3 yıldan 6 yıla kadar hapsi istenir. Böyle bir suça maruz kalan kimsenin derhal bu suçu kolluk görevlilerine bildirmesini öneriyoruz" diye konuştu.

HACKERLAR 500 BİN DOLAR KAZANDI

Uzmanlar, Türkiye’den kredi kartı bilgilerinin nadiren sızdırıldığını belirtirken, bunun, son yıllarda Türkiye’de gerçekleşen en büyük sızıntı olduğunu dile getirdi. Söz konusu sızıntının hackerlara getirisi ise 500 bin dolar seviyesinde oldu.

3 KAYNAKTAN DOLAYI BİLGİLER ÇALINMIŞ OLABİLİR

Kartların son kullanma tarihi, CVV/CVC, kullanıcı adı gibi bilgilerin yanı sıra isim, e-posta adresi ve telefon numaralar bulundu. Üç kaynaktan dolayı kartlar çalınmış olabilir. Bunlardan birincisi kullanıcının kredi kartı bilgilerini sahte sitelere vermesi, ikincisi browserlardan verileri çalan kötü amaçlı uygulamalar ve üçüncüsü ise JavaScript bazlı dolandırıcıların hacklenmiş sanal mağazaya verilerini girmesiyle olur.

BANKALARARASI KART MERKEZİ'NDEN (BKM) AÇIKLAMA GELDİ

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Türkiye'de tüm ödeme kartlarının, kullanıcıları dolandırıcılık risklerine karşı "güncel uluslararası standartlarla" korunduğunu açıkladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Banka kartı ve kredi kartları kanun ve yönetmeliklerine göre ülkemizde tüm ödeme kartları, kullanıcıları dolandırıcılık risklerine karşı güncel uluslararası standartlarla korunmaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm kart çıkaran kuruluşlar, güvenlik hizmetleri ve sahtekarlıkla mücadele eden çözümleriyle kart bilgilerini sıkı bir biçimde korumaya her daim özen göstermektedir. Bu kapsamda, zaman zaman bazı internet sitelerinden çalındığı iddia edilen kartlara ilişkin işlemler, kart çıkaran kuruluşlar tarafından yakından takip edilerek gerekli önlemler alınmaktadır. Tüm kullanıcılar kart güvenliğiyle ilgili her türlü güncel bilgiye www.bilgiguvende.com adresinden her zaman ulaşabilmektedir."

BAKANLIK’TAN DA UYARI GELDİ

Türkiye'deki kullanıcılara ait 463 binden fazla banka ve kredi kartının bilgilerinin çalınmasıyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da bir uyarı mesajı yayınladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Vatandaşlarımızın kredi kartı bilgilerinin güvenliğine dair iddiaları hassas bir şekilde inceliyoruz. Bu iddialar bir kez daha gösterdi ki; sanal dünyada çok dikkatli olmalıyız” dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • avciturk 4 yıl önce Şikayet Et
    Basin neden sozde muhtesem cuma veya efsane cuma adi altinda milleti kandirmaya vedolandirmaya meyilli bu alisveris sisteminin gerceklerini aciklamiyor.Turkiye disinda hemen her yerde kara cuma adi altinda yapilan bu sahtekarlik muslumanlara sirin gozukmek ve daha iyi soymak icinmi isim degistirip insanimiz dolandiriliyor.
    Cevapla
  • muammer 4 yıl önce Şikayet Et
    internetten alış veriş yapmanıza gerek yok.Benim internet alış verişine kapalı hic internetten alış veriş yapılmamış kredi kartimda 1150 liramı aldılar. Bsnka 900 liramı iade etti gerisinin üstünede banka yattı. Aman dikkat.
    Cevapla
  • Dadas 4 yıl önce Şikayet Et
    Keriz cok valahi milletimiz herseye inanir cuma vs bosler indirim hep yalan
    Cevapla
  • İsmim 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanal kart kullanin kardeşim. Normal kartınızı internet kullanımına kapatın sanal kart oluşturun ve sanal kart kullanin. sanal kart bilgileri ele geçse bile limiti sıfır olacağı için paranız zayi olmaz. Teknolojiyi çok yanlış kullanitoruz. Bankalarda bu konularda yeterli bilgilendirmeleri yapmiyor müşterilerine. Sanal kart kullanımının yaygınlaştırılması gerek.
    Cevapla
  • AnDRoMeDa 4 yıl önce Şikayet Et
    bende sanal kullanırım. ıstedıgım zaman lımıtı 10 tl ıstedıgım zaman 1000 tl yaparım dıledıgım zaman kartı sıfırlar yenı numara alırım. sıfırlamazsan heryıl otomatık yenılenıyor.
    Cevapla
  • murat kara 4 yıl önce Şikayet Et
    aynısınıı yazacaktım.çok yaşa.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunanıstanda salvarlı cübbeli bir abimizin salvarı sökülüyor terziye gidiyo bunu dıkermısın diyo terzi bakıyo şalvara dıyokı sen bunun paçalarını baglasan içine altın doldurup getirsen yinede dıkmem diyo şaşıran abimiz soruyo neden adam kendince milli davasını şöyle açıklıyor "senin dedelerin benim dedelerımle savaşırken bu elbiseleri gıyorlardı"adamın milliyetçiliğine bakın Utanmak lazım değilmi Mevlamız kitabında diyorki ey iman edenler cuma günü namaza cagırıldıgınızda hemen alış veriş i bırakın namaza koşun buyuruyor adam cumayala dalga geçiyor benim müslüman kardeşim namazı bırakıp alış verişe koşuyor yazık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!