Ev kiralamada bunu da gördük! İsyan ettiren yöntem

İstanbul’da aşırı talep gören lokasyonlarda ev kiralamada “açık artırma” yöntemi devreye girdi. Emlakçılar, açık artırmanın daha çok yabancılara yönelik uygulandığını söylüyor.

GİRİŞ 07.10.2021 09:56 GÜNCELLEME 07.10.2021 10:15
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Aşırı göç ve kentsel dönüşüm Türkiye’de gayrimenkul satış ve kiralama fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Özellikle İstanbul’da arz sıkıntısının yaşandığı bölgelerde daha çok yabancılara yönelik kiralık ev talebinin karşılanması için emlakçılar açık artırma yöntemine başvuruyor.

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, son dönemde gayrimenkul sektöründe yaşanan artışların üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri şehirlerdeki arayışından kaynaklandığına dikkat çekti.

Müteahhitlerin yeni konut geliştirmeden ziyade mevcut projelerini tamamlamaya odaklanmaları ve son 2 yıldan bu yana insanların yer değiştirmemesinden dolayı kiralık konut arzının sınırlı kaldığını belirten Özcan, “Talebin artması ve arzda kısıtlama olması nedeniyle emlakçılar sahip olduğu portföyler için farklı yöntemler geliştirdi. Bunlardan biri de açık artırma. Eldeki konutu en iyi rakama vermek önemli olduğu için talep ileten kişiler listeye alınıyor. Daha sonra örneğin başlangıç fiyatı 3 bin TL ise kişiler sırasıyla aranıp 3 bin 200 TL teklif alınınca bir sonraki kiracı adayı aranıp, ‘Siz ne kadar veriyorsunuz?’ denilip 4 bin TL’ye kadar çıkarmak için açık artırma usulü yöntem kullanılıyor. Arzın kısıtlı olmasının piyasaya getirdiği bir durum” dedi.

AÇIK ARTIRMA, YABANCIYA KİRALAMADA UYGULANIYOR

İstanbul Bahçeşehir Capital Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ertap Erbay, pandemi nedeniyle Bahçeşehir bölgesine yoğun bir talep oluştuğunu belirterek, "Elimizde 50 tane satılık 50 tane de kiralık listesi oluştu. Fiyatlar ise yüzde 300 oranında arttı. 4 bin TL'ye kiraya verilen bir evin kirası 15 bin TL'ye çıktı. Ev sahiplerinin istekleri fazlasıyla arttı. Örneğin, ‘10 bin liralık dairesi için 11 bin TL vereni kenarda tut, 12 bin TL vereni bulmaya çalış’ diyenler oluyor” dedi. Erbay, özellikle yabancı ağırlıklı kiralama yapılan Esenyurt bölgesinde bu tarz açık artırma yönteminin sık sık kullanıldığını kaydetti.

Yine Bahçeşehir’de hizmet veren Coşar Gayrimenkul ve Danışmanlık Ortaklarından Coşkun Hurlu da, açık artırma ile kiralama sisteminin daha çok 1+1 ve 2+1 evlerini yoğun olduğu Beşiktaş, Şişli gibi merkezi lokasyonlar ile Esenyurt bölgesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Hakan Erilkun Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Erilkun ise, “İstanbul’da yüzde 51 oranında artan konut kiralarından ötürü emlak firmaları aynı anda birden fazla müşteri grubuna servis vererek adeta ‘serviste açık artırma’ yoluna gitmek zorunda kalıyor. Bir eve birden fazla talep olunca, eve en yüksek fiyat veren evi kiralıyor” diye konuştu.

 “ÖĞRENCİLERE ODA ODA KİRALAMA BAŞLADI”

GAPAS Başkanı İsmail Özcan, ev sahiplerinin üniversite öğrencilerine yönelik çözümler de geliştirdiğini söyledi. Bunlardan birinin de yurtdışında yaygın olan oda kiralama sisteminin Türkiye’de de uygulanması olduğunu dile getiren Özcan, “Daire sahipleri bir daireyi bir iki öğrenciye kiralamak yerine her bir öğrenciye ayrı oda kiralama gibi yeni formüller geliştiriliyor. Salonların da bölündüğü bu modelde bir daireyi 2 bin 500 TL -3 bin TL’den bir kişiye kiralamıyor. Onun yerine öğrenci başına 1500-2 bin TL kira istenerek, bir daireden 5 bin liraya kadar gelir elde edilebiliyor” dedi.

“BAHÇEŞEHİR’DE EVLER KARABORSAYA DÜŞTÜ”

Kiralık konut stoklarının pek çok bölgede Ağustos 2021 döneminden itibaren eridiğini belirten Hakan Erilkun, Kira bedellerinin ve konut sıkıntısının yalnızca köklü bölgelerde değil yeni havaalanı, Bahçeşehir, Kemerburgaz gibi başta olmak üzere şehrin kayma gösterdiği yeni merkezlerde de yaşandığını kaydetti.

“Özellikle Kemerburgaz gibi yeni merkezlerin odağı olan noktalarda kiralık daire neredeyse karaborsaya düşmüş durumda. Örneğin Bahçeşehir’de 1+1 kiralık bir dairenin fiyatı 3 bin TL’den başlıyor. Bu bölgeler yeni iş merkezleri ve üniversite kampüsleri gibi noktalara yakınlıktan ötürü büyük talep gördüğü için gayrimenkul sahipleri kiralık dairelerini eşyalı hale getirerek kira bedellerine en az bin TL daha ilave etmeyi tercih ediyorlar.”

KAYNAK: DÜNYA/LEYLA İLHAN
YORUMLAR 39
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Tek yöntem daha daha fazla bina yapmak. Gemi bu şekilde ekonomi canlanır. Büyüme yükselir. 2010 dan önce olduğu gibi. Belki 100 de 10+ büyüme olur yine. (Koronasiz gerçek büyüme)
    Cevapla
  • Ayse 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben yillarca çaliştim Allah nasip etti 16 tane daire aldim, dairelerimin tanesi 800. Bin TL degerinde, bu paraya alinan daire kalkipta 1000 tl kirayami verecez istanbulda, El insaf biraz dürüst olun dürüst, Hayat pahali diyede ev sahiplerine evlerinizi degerinin altinda kiraya verin demek hadsizliktir, vicdansizliktir, Vermek isteyen buyursun versin,
    Cevapla
  • SuatD 2 yıl önce Şikayet Et
    Vergilerini 800 bin tl üzerinden mi ödüyorsun, kira gelirlerini doğru beyan ediyormusun hiç biri değil tabiki, neyse sen evlerini kiraya verme ...
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    devlet bu işe neden karışmaz anlamadım
    Cevapla
  • Kayserili 2 yıl önce Şikayet Et
    Mahooo Devlet neden karişsin be kardeşim, sen nadem çok biliyorsun gösterirsin 1000 tl istanbulda ev nasil kiraya verilirmiş, herkes senin gubi yaparsa kiralar düşer, Ama gerçekten o fiyatlar mantiksizsa sene sonuna kalmaz batar gidersin
    Cevapla
  • BARINMA HAKKI 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın barınma hakkı korunmalı, KİRA ve SATILIK DAİRE fiyatları denetlenmeli, FAHİŞ fiyat artışları yetkililerce kontrol edilmeli. GIDA fiyatlarını geçti bunlar..
    Cevapla
  • YAZIK MİLLETE 2 yıl önce Şikayet Et
    ''bana şu kadar para ver de kaça satarsan sat'' diyen mal sahipleri fiyatların artmasına vesile oluyorsunuz. emlakçı geçinenlerinde komisyon dışında bir hakkı yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi