Bakan Adil Karaismailoğlu açıkladı: Türkiye 5G'de hangi aşamada?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu şu sıralar devam eden Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Adil Karaismailoğlu açıkladı: Türkiye 5G'de hangi aşamada?
Bakan Adil Karaismailoğlu açıkladı: Türkiye 5G'de hangi aşamada?
GİRİŞ 23.06.2022 13:02 GÜNCELLEME 23.06.2022 20:28

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de 5G yatırımlarına hız vermiş durumda. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı’nda Türkiye'nin 5G'de hangi aşamada olduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili bilgi veren Karaismailoğlu, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nde ilk faz geçtiğimiz yıl tamamlandı. An itibariyle ikinci fazda bulunan ülkemizde 5G altyapıları için kritik önemdeki 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. Hatta daha önce çeşitli demo gösterimleri de yapıldı. Ülkemizde 5G’ye azami olarak yerli ve milli imkanlarla geçilecek" ifadelerine yer verdi.

HUAWEİ, NOKİA ve ERİCSSON GİBİ MARKALARLA REKABET EDİLECEK

Karaismailoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ile 160’dan fazla markayı ve 8 binden fazla şirketin tek bir çatı altında topladığını söyledi. Ayrıca Türkiye'nin 5G hedefleri doğrultusunda kurulan Global Telekom ve Entegre Teknolojileri A.Ş'nin dünyada Huawei, Nokia ve Ericsson gibi firmalarla küresel ölçekte mücadele hedefinden bahsetti.

Karaismailoğlu, proje kapsamında sonraki fazlarda daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarında üretileceğini aktararak, “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarında az önce saydığım ürünlerin daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarını üreteceğiz. Örneğin; 5G baz istasyonu için ilk fazda 8 katmanlı radyo ünitesi geliştirilmiş iken sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştireceğiz. Böylece, piyasada bulunan yabancı tedarikçilerin ürünlerine muadil olarak piyasaya, yerli ve milli 5G ürün arz edeceğiz" dedi.

ÜLKEMİZİN MİLLİ GÜVENLİĞİ İÇİN KRİTİK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 5G hem iç hem de dış pazar açısından büyük bir potansiyelin olduğunu söyleyerek 5G'nin Türkiye için öneminden şu sözlerle bahsetti:

 "5G’nin milli güvenlik açısından da öneminin yüksek olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, “5G’yi sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil, ülkemizin milli güvenliği açısından da öncelikli konular arasında görüyoruz. Bakanlığımız, 4.5G ihalesinde belirlediğimiz ‘yerlilik yükümlülükleri’ ile sektöre yönelik önemli bir vizyon çizmiştir. 4.5G’nin ilk yatırım döneminde %1 olan yerlilik oranının, 2020-2021 yatırım dönemi itibariye %33’leri geçtiğini görüyoruz. Ancak bu oranı yeterli bulmuyoruz, öncelikle %45’lik yerlilik hedefinin işletmecilerce yerine getirilmesini bekliyoruz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millîleştirilmesi de temel önceliğimizdir. 5G’ye giden yolda yerli ve millî üretim ekosistemini desteklemeye ve korumaya yönelik önemli adımları attık. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini de alarak en uygun çözümleri geliştirmeye devam edeceğiz.”

2053'E KADAR 198 MİLYAR DOLARLIK ULAŞIM VE İLETİŞİM YATIRIMI YAPILACAK

Bakanlık olarak Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Karaismailoğlu şunları söyledi:

“Son yirmi yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla millî gerimize, 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz. Bugünden 2053 yılına kadar gerçekleştireceğimiz toplam 198 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme yatırımıyla üretime 2 trilyon dolar, millî gelire de 1 trilyon dolar katkı sağlayacağız. Bakanlık olarak, ülke menfaatlerimizi gözeterek hem ulaşım hem de iletişim sektörlerinin gelişmesi için gereken her türlü çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz.”

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyanın konuştuğu operasyon sonrası Kuzey Kore'den 'İran' sürprizi!
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal