Telefonlar için yeni zamlar kapıda!

Tayvan'da elektrik tüketiminin artması üzerine endüstriyel amaçla kullanılan elektriğe yüzde 15 oranında zam yapılması önerildi. Bu zamdan ise en fazla etkilenen şirket büyük markaların çip tedarikçisi TSMC olacak.

Telefonlar için yeni zamlar kapıda!
Telefonlar için yeni zamlar kapıda!
GİRİŞ 30.06.2022 10:33 GÜNCELLEME 30.06.2022 11:12

Tayvan devletine ait olan Tayvan Enerji Şirketi, dört yıldır zam yapılmadığını söyleyerek endüstriyel kullanıcılar için elektriğe yüzde 15 oranında zam yapılmasını önerdi. Bu zam, yarı iletken tedarik zinciri üzerinde zincirleme bir etkiye sahip olabileceği anlamına geliyor. Zamdan Apple'nin de aralarında olduğu büyük markaların çip tedarikçisi TSMC doğrudan etkileniyor.

Tayvan Enerji Şirketi, elektrik üretmek için kullandığı ithal kömür ve doğal gaz da dahil olmak üzere artan yakıt maliyetlerinden etkilendi. Aynı zamanda, artan endüstriyel gereksinimler ve yüksek sıcaklıklardan sonra klima kullanımının artması rekor seviyede enerji talebine yol açtı.

Tayvan'ın en yüksek elektrik tüketimi, geçen haftanın sonuna doğru 39GW'ı aşarak rekor kırdı. En yüksek oranın bu yaz 40GW'a ulaşması bekleniyor.

Diğer ülkeler de artan enerji maliyetleriyle karşı karşıya kalırken, Tayvan, küresel çip tedarikçisi olarak büyük bir öneme sahip. Tayvanlı şirketler, yarı iletken döküm endüstrisinin yüzde 48'ini ve dünyanın çip üretme kapasitesinin ise yüzde 61'ini oluşturuyor.

Tayvan merkezli TSMC ve çip tedarikçisi şirketler Tayvan hükümetinin bu zam kararından doğrudan etkileniyor. 

APPLE ÜRÜNLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK ELEKTRONİK ÜRÜNE ZAM YAPILABİLİR

Apple, Samsung, Xiaomi ve Oppo gibi firmalara çip tedarik eden TSMC firması, zam talebinin Tayvan hükümeti tarafından onaylanması durumunda maliyetlerin artmasından dolayı ürünlerine zam yapacak. Bu durumda ise birçok markanın telefon, bilgisayar, tablet ve televizyon gibi elektronik ürünlerine zam yapma ihtimali bulunuyor.

Türkiye'de Apple'nin yeni zam kararı şaşkınlıkla karşılanmıştı. Zam sonrası iPhone 13 Pro Max'in fiyatı 42 bin TL'ye kadar çıkmıştı. 

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor