Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları sonrası bilgisayar fiyatlarında artış bekleniyor

Çin'de Covid-19 vakalarında yeniden artış gözlemlenmesi üzerine önlem artırıldı. Bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ise en çok dizüstü ve masaüstü bilgisayar pazarını vurdu. Bu yıl fiyatların artması bekleniyor.

Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları sonrası bilgisayar fiyatlarında artış bekleniyor
Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları sonrası bilgisayar fiyatlarında artış bekleniyor
GİRİŞ 12.07.2022 17:32 GÜNCELLEME 12.07.2022 17:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Canalys isimli bir araştırma firmasının bugün yaptığı açıklamada, Çin'deki Covid-19 kısıtlamalarının 2022'nin ikinci çeyreğinde dünya çapında kontrolsüz enflasyon artışına ve kişisel bilgisayar sevkiyatlarında %15'lik bir düşüşe neden olduğunu söyledi.

Canalys yaptığı açıklamada, "2022'nin ikinci çeyreği, Çin'deki Covid kısıtlamaları üretimi engellediği için PC pazarında büyük bir aksamaya neden oldu. Dünyanın en büyük PC pazarlarının çoğunu yüksek enflasyon kontrolsüz etkiledi" dedi.

Canalys, toplam masaüstü ve dizüstü bilgisayar sevkiyatlarının yıllık %15 düşüşle 70,2 milyona düştüğünü söyledi. Bu Covid-19'un ilk zamanları olan ve daha sert önlemlerin alındığı 2020'nin ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviye oldu.

2022'NİN İKİNCİ ÇEVREĞİNDE BİLGİSAYAR SEVKİYATLARI DÜŞTÜ

Lenovo, üç aylık dönemde sevkiyatları %12 düşüşle 17.5 milyon adede düşmesine rağmen, dünya çapındaki PC pazarında birinci sırayı korudu. HP'nin sevkiyatları, geçen yıla kıyasla %28 düşüşle 13,5 milyon adede geriledi. 

HP'nin hemen ardından Dell'in üçüncü sırada yer alıyor. Dell, %5'lik nispeten mütevazı bir düşüşle bilgisayar sevkiyatı 13,2 milyon adede geriledi. Acer ve Asus ise bilgisayar sevkiyatlarında sırasıyla %19 ve %5 düşüş yaşadı.

DİZÜSTÜ VE MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLARDA FİYAT ARTIŞI BEKLENİYOR

Canalys, Covid'in etkilerinin Nisan-Haziran döneminde hasara yol açmasının ardından bu çeyrekte sektör üzerinde ekonomik belirsizlik yaratmaya devam ettiğini kaydetti.

Canalys şirketinin analisti Emma Xu, “Çin'in kilit bölgelerinde ve şehirlerinde 2022'nin ikinci çeyreğinde çoğu zaman var olan Covid kısıtlamaları, PC'lerin üretimini ve ihracatını ciddi şekilde etkiledi. Şangay, Kunshan ve Jiangsu'daki fabrika ve liman operasyonlarının aksaması, tüm büyük PC satıcıları için siparişlerde önemli gecikmelere yol açtı. Mayıs ayı sonunda üretim ve koordinasyon iyileşmeye başlasa da, üretim ikinci çeyrekte normal seviyelerin altındaydı” dedi.

Dünyanın ikinci en büyük PC pazarı olan Çin'de sıfır Covid politikası kapsamında sert önlemler alınıyor. Dövizin artması ve PC sevkiyatının azalmasının önümüzdeki günlerde dizüstü ve masaüstü bilgisayarda fiyat artışına yol açacağı tahmin ediliyor.

KAYNAK: HABER7, FORBES
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    ne bu ya hepsi cin ukrani rusya mi yapilir idi buyuk marka biz usa avrupa yapiyoruz derler idi hepsi yalanmis sonra usa avrupa mali yazarlar idi biz de angutlar iha bir kac parca baska yerden geldi diye durmadan yerli degil yapma derler idi o ayilar dunya da diger markalar nasil yapiliyor haberi yok
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar