Çinli e-ticaret devi Alibaba ABD'deki büyüme hedefini küçülttü

Alibaba ABD'deki kötü gidişatın ardından ABD'deki büyüme hedefini küçültme kararı aldı. Alibaba'nın ABD pazarında beklediğini bulamamasının nedeni ise en büyük rakibi Amazon'un pazara hakim olması.

Çinli e-ticaret devi Alibaba ABD'deki büyüme hedefini küçülttü
Çinli e-ticaret devi Alibaba ABD'deki büyüme hedefini küçülttü
GİRİŞ 26.07.2022 11:59 GÜNCELLEME 26.07.2022 11:59

Alibaba, Amazon ile rekabet için küresel büyüme planlarını küçültme kararı aldı. Alibaba, Amazon gibi şirketler ile mücadele için e-ticaret platformuna çok sayıda Amerikan şirketini dahil etme planlarını gerçekleştirmekte başarılı olamadığından büyüme planlarını küçültmeye yöneldi.

E-ticaret sitesi Alibaba, Amazon ve benzeri toptan satış platformları ile rekabet için kendi platformuna 3 yıllık bir süreçte 1 milyon Amerikan şirketini çekme hedefi ile yola çıkmıştı. Alibaba, bu hedefini Business-to-Business (B2B) yani işletmeden işletmeye platformu için uygulayacaktı fakat Amerikalı şirketler Alibaba'ya yeterince ilgi göstermedi.

Ancak Financial Times'ın haberine göre Alibaba.com'un ABD operasyonu orijinal hedefin çok gerisinde kaldı ve şirket büyüme planlarında yeniden ayarlamaya gitmek zorunda kaldı.

Alibaba'nın bir çalışanı FT'ye yaptığı açıklamada, "Amerikalı imalatçılar yeterince rekabetçi değiller, her şeyin maliyeti çok yüksek, buna iş gücü de dahil. Bu nedenle ekip yeterince destek alamadı ve yeterince dağıtıcıyı sisteme dahil edemedi" ifadelerini kullandı.

Alibaba platformuna girmiş Amerikalı satıcıların çoğunun bir yılın ardından üyeliklerini iptal ettiklerini anlatan çalışanlar, Alibaba'nın 3 yılda 1 milyon küçük Amerikan şirketini sistemi dahil etme hedefinin yıllık 2 bine indirildiğini öne sürdü.

Bu arada, New York'taki Alibaba.com'da çalışan en az 35 personel, platformun düşük performans göstermesinin yanı sıra üst düzey yöneticilerin zorba ve uzun çalışma saatleri olduğu gerekçesiyle düzinelerce personel Alibaba'nın New York ofisinden ayrılma kararı aldı.

1999 yılında Jack Ma tarafından kurulan Alibaba'nın yaklaşık 200 ülkeden 20 milyondan fazla aktif alıcısı ve 200 bin küresel satıcısı bulunuyor. Ancak bu sayının çok küçük bir kısmını ABD şirketleri oluşturuyor. Alibaba'da satış yapmak için abonelerden yılda ortalama 3 bin dolar alınıyor.  

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız