Garanti belgesi saklamaya son! Garanti belgelerinde karekod dönemi başlıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından yeni yayınlanan yönetmelik taslağına göre garanti belgeleri artık tüketicilere karekod ile sunulacak. Böylece tüketicinin garanti süresi boyunca belgeyi saklaması gerekmeyecek. Ayrıca kağıt israfı da önlenecek.

Garanti belgesi saklamaya son! Garanti belgelerinde karekod dönemi başlıyor
Garanti belgesi saklamaya son! Garanti belgelerinde karekod dönemi başlıyor
GİRİŞ 02.08.2022 12:59 GÜNCELLEME 02.08.2022 12:59

Ticaret Bakanlığı tüketiciyi korumak için garanti belgesi yönetmeliğinde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yeni yayınlanan "Garanti Belgesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı"na göre firmalar artık garanti belgelerini karekod ile tüketicilere elektronik olarak sunacak. 

Yönetmelik taslağına göre ayrıca garanti belgesi ile satılması zorunlu ürünler listesine de yenileri eklenecek.

GARANTİ BELGESİ YÖNETMELİĞİ TAMAMEN YENİLENECEK

Matbu belge zorunluluğu ortadan kaldırılıyor, garanti belgesinde karekod dönemi başlıyor. Bu sayede hem tüketicinin garanti süresi boyunca belge saklama zorunluğu ortadan kalkıyor hem de kağıt israfının önüne geçiliyor.

Karekod formatındaki garanti belgesi ürünün künyesinde yer alacak Alınan her ürün için yıllarca saklanan, kaybolduğunda ise sorunlara yol açan garanti belgesi uygulaması tarihe karışıyor.

Hem tedarikçinin hem de tüketicinin işini kolaylaştırmak için garanti belgesi karekod formatında olabilecek. Karekod okutulduğunda ürünün künyesine ve garanti bilgilerine ulaşılacak.

GARANTİ SÜRESİ MONTAJLA BİRLİKTE BAŞLAYACAK

Yönetmelikle garanti süresinin kuralları da değişiyor. Daha önce ürünün satışı ile başlayan garanti süresi, artık montajı yapıldığı tarihte başlayacak.

ELEKTRİKLİ SCOOTERLARA GARANTİ ZORUNLULUĞU

Garanti belgesi ile satılması zorunlu ürünler listesine yenileri eklendi. Son dönemde kullanımı yaygınlaşan elektrikli scooter listede yer aldı. Garanti süresi 2 yıl olarak belirlendi.

Uyku apnesi cihazı ve katı hal sürücüsü (SSD) adı verilen veri depolama sistemlerinin garanti belgesi ile satılması da zorunlu olacak.

KAYNAK: TRT
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu