İran, ABD yaptırımlarını aşmak için kripto para kullandığını açıkladı

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Alireza Peyman Pak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ithalat için ödemelerin kripto para ile yapıldığını duyurdu. İran şimdi daha fazla kripto para kullanmayı hedefliyor.

İran, ABD yaptırımlarını aşmak için kripto para kullandığını açıkladı
İran, ABD yaptırımlarını aşmak için kripto para kullandığını açıkladı
GİRİŞ 11.08.2022 10:38 GÜNCELLEME 11.08.2022 10:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İran, ithalatta ABD yaptırımlarını aşmak için ödemelerde kripto paraları kullandığını açıkladı. Ayrıca İran, yaptırımları aşmak için daha fazla dijital varlık kullanmayı düşünüyor.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Alireza Peyman Pak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Bu hafta 10 milyon dolar değerindeki kripto para ile ilk resmi ithalat siparişi başarıyla verildi. Eylül ayı sonuna kadar hedef ülkelerle dış ticarette kripto para birimleri ve akıllı sözleşmelerin kullanımı yaygınlaşacak" dedi.

İran'ın ithalatta yaygın olarak hangi kripto parayı kullandığı ve hangi ülkelerin kripto parayı kabul ettiği belirsizliğini koruyor.  Ancak bakan yardımcısının yaptığı açıklama gösteriyor ki İran, ithalatta artık kripto para kullanacak.

ABD, bankacılık, taşımacılık ve petrol sektöründe ithalat yasağı da dahil olmak üzere İran'a neredeyse tam bir ekonomik ambargo uyguluyor.

Geçen sene yapılan bir araştırma, dünyadaki kripto madenciliğinin yüzde 4.5'inin, ülkede elektriğin ucuz olması sayesinde İran'da yapıldığını ortaya koymuştu. Bu bağlamda kripto para madenciliği, İran'ın ithalatta kullanabileceği ve yaptırımların etkisini hafifletebileceği yüz milyonlarca dolar kazanmasına yardım edebilir.

2015 nükleer anlaşması kapsamında İran'ın nükleer programını kısıtlamış, bunan karşılığında ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarından muaf tutulmuştu. Ancak bir önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de anlaşmadan çekilerek İran'a yeniden ağır yaptırımlar başlatmasından yaklaşık bir yıl sonra Tahran da kısıtlamaları ihlal etmeye başlamıştı.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Siyonist Oynarsenle 1 yıl önce Şikayet Et
    İranı siyonistler yeni tuzaklarına cekmişler. Halkı na kiriz yokluk yaşatacaklar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı