Yerli çipte 'Kırmık' hamlesi

Koronavirüs önlemleri ve ABD-Çin arasındaki Tayvan gerilimi Türkiye'nin çip konusunda önemli kararlar almasına yardımcı oldu. Bu kapsamda tasarlanan ve testleri devam eden 'Kırmık' yerli otomotiv ve savunma sanayisini dönüştürecek.

GİRİŞ 17.08.2022 11:01 GÜNCELLEME 17.08.2022 15:41
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Küresel çip krizi tüm hızıyla devam ederken, geçtiğimiz günlerde yaşanan Tayvan-Çin gerilimi endişeleri daha da artırdı. Tayvan'ın çip üretiminin yüzde 65’ini karşılaması dolayısıyla uzmanlar, bu bölgede yaşanacak bir gerilimin dünyayı ciddi bir krize sürükleyeceğinin altını çiziyor. 

Bilgisayarlardan akıllı telefonlara, uçaklardan elektrikli araçlara kadar birçok aygıt ve teknoloji temelini oluşturan mikroçiplerin üretimi için birçok ülke de pazardaki Asya egemenliğine alternatif olmak için kolları sıvadı. 

ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülke pazarın ihtiyacını karşılamak için altyapı çalışmaları yürütüyor. Türkiye'de son dönemde savunma sanayii başta olmak üzere ortaya koyduğu yerli ve milli ürünlere bir yenisini daha eklemeyi başardı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un geçen hafta Kayseri’de müjdelediği yerli çip müjdesi için ilk ciddi adım atıldı. 

 Ankara'da yer ayrıldı! Türkiye çip üretmeye hazırlanıyor Ankara'da yer ayrıldı! Türkiye çip üretmeye hazırlanıyor

İLK YERLİ ÇİP 2-3 YIL İÇİNDE HAZIR

Türkiye’de yerli çip çalışmalarıyla bilinen ve ASELSAN başta olmak üzere birçok kurumla iş birliği yapan YongaTek Microelectronics'in CEO'su Ali Baran Milliyet gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Çip üretimi konusunda atılacak adımların oldukça önemli olduğunu belirten Baran konuyla ilgili, "Türkiye adına yapılan bu açıklama çok heyecan verici ancak bu biraz zaman alan bir süreç. Altyapı kurma çalışmaları, çeşitli yatırımlarla birlikte bugün bu kararı aldığınızda üretim hattından ilk çipin çıkması için 2 ila 3 yıllık bir süre geçmesi gerekiyor" dedi.

Çip teknolojisinin gündelik hayata 1980’li yıllardan itibaren girmeye başladığını dile getiren Baran, bu süreçte tasarım, araştırma ve geliştirme sürecinin ABD’de yapıldığını, üretimin ise Asya’da gerçekleştirildiğini ifade etti. Baran ayrıcı bugün çip pazarının hacmini 500 ila 600 milyar dolarlık bir kapasiteye ulaştığını belirtti.

OYUNUN KURALLARI YENİDEN YAZILACAK

Üretimin büyük oranda Asya bölgesinde gerçekleşmesinin potansiyel kriz durumlarında tüm dünyayı etkileyeceğini vurgulayan Baran, “Yakın zamanda yaşanan Tayvan-Çin gerilimine bakalım. Bu kriz önümüzdeki dönemde büyürse yaşanacakları basit bir kriz olarak tanımlayamayız. Bu tüm dünyayı etkileyecek ve oyunun kurallarının yeniden oluşturulacağı bir sonuç doğurur” dedi.

YERLİ ÇİP'İN KÜRESEL PAZARA GİRMESİ BEYAZ EŞYALARLA ENTAGRASYONA BAĞLI

Türkiye’nin çip üretimi konusunda geç kaldığını vurgulayan Baran, son dönemde yaşanan gelişmelerin umut verici olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: 

"İhracatımızın önemli bir kısmını bu kalemler oluşturuyor. Beyaz eşya üretiminde Avrupa ile yarışan birçok markamız var. Sorumuzun cevabı da burada saklı. Biz eğer üretimimizi bu sektörlere entegre edebilirsek o zaman küresel pazara girebileceğimize inanıyoruz. Yani kendi pazarımızı doyurursak dünya pazarına da girmiş olacağız. Yerli şirketlerimizi yerli çipe yönlendirecek adımlar atılırsa bu işte önemli bir oyuncu olabileceğimize inancım tam."

MALEZYA MODELİ ÖRNEK ALINMALI

Küresel teknoloji markalarının Avrupa'da önemli yatırımlar yaptığına dikkat çeken Ali Baran, "Büyük oyuncuların da Türkiye’ye davet edilmesi ilerleme açısından çok kritik bir öneme sahip" dedi.

Malezya modelini örnek gösteren. "Malezya bugün önemli üreticilerden birisi ve hikayesini aynen bu şekilde oluşturdu. İlk önce büyük üreticileri ülkelerine çekecek bir zemin hazırladılar. Bu şekilde yaparsak yerli fabrikalarımızla pazarı domine edip bir çip üretim üssüne dönüşebiliriz" ifadelerini kullandı.  

'KIRMIK' SERİ ÜRETİME HAZIRLANIYOR

Türkiye’de yerli çip üretimi için önemli adımlar atıldığını belirten Ali Baran, yerli şirketlerin uluslararası konsorsiyumlara dahil olarak bu alandaki gelişmeleri takip ettiğini ve bu deneyimlerin yerli çipe aktarılacağını belirtti.

Baran, “Biz YongaTek Microelectronics şirketini kurarken yerli ve milli çip üretimine talip olduk. Bu amaçla Türkiye’de ilk kez 'Kırmık' platformunu ürettik. Bu şu demek: Biz savunma sanayi ve otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok sektör tarafından kullanılacak bir çip yaptık. Bu ürünümüz şu an deneysel aşamada ve testleri yapılıyor. Sayın Sanayi Bakanı'mız da ürünümüzün tanıtımında bizimle birlikteydi" dedi. 

"Bir sonraki aşamada 'Kırmık' görüntü işleme çipini bir ürün olarak yerli ve milli şirketlerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde seri üretime geçmesini hedefliyoruz. Böylece akıllı şehir uygulamaları, otomotiv ve savunma sanayimizde önemli bir kalem yerlileşmiş olacak."

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 38
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    nerde ise yuz yil heykel yerine ise yarar seyler yapsak idi cok ileri de olur idi erdogan olmasa su an heykel yapiyor diye hava atar olacak yada ip yapiyoruz diye dua edin erdogan var idi silah gelisme oldu
    Cevapla
  • Baston 1 yıl önce Şikayet Et
    Haberde bilgi veren satış konusunda tedirgin.Yani dünya da yapabilen sadece Tayvan değil.Orası yol aldığı için diğer ülkeler fabrika kurmak istememiş.
    Cevapla
  • elaziz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ha gayret
    Cevapla
  • Kenan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara şaşıyorum. Bir çipin mahareti boyutundan milyonlarca, milyarlarca daha büyüktür hatta ondan da büyük. Yani o nu keşfetmek ve kullanır hale getirmek çok ama çoook zaman ve emek ister. Ama bazen ülkenizin mali açıdan kapasitesi yetmez ve yahut öncelikleriniz vardır. Bunun örneği de zaten Tayvan’ın dünya pazarındaki payından belli. Yani koca dünyada yapabilen 2-3 ülke var. Umarım anlaşılmıştır.
    Cevapla
  • SRKN 1 yıl önce Şikayet Et
    Yoruma ekleme yapayım istedim. Çip üreteceğin makinayı paran olsa da öyle kolay kolay alamıyorsun uzun üretim süreçleri var ve dünyada sayılı firmalar var bu makinaları üretebilen. Ayrıca doğal olarak çok pahalı cihazlar. Ekonominin durumu belli.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    500 milyarlik bir Pazara devletin kayitsiz kalmasi akil Kari is degil. Devlet bu konuda seferberlik Ilan etmeli tipki TOGG da yaptigi gibi. Biz yapariz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi