Intel bilgisayar satışlarının düşmesinden dolayı binlerce çalışanını işten çıkaracak

Bloomberg'e göre Intel, 27 Ekim'den itibaren binlerce kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor. Ayrıca kararın alınmasında ABD teknolojisi kullanılarak yapılan yarı iletken ihracatındaki sınırlamalar da etili oldu.

Intel bilgisayar satışlarının düşmesinden dolayı binlerce çalışanını işten çıkaracak
Intel bilgisayar satışlarının düşmesinden dolayı binlerce çalışanını işten çıkaracak
GİRİŞ 12.10.2022 14:27 GÜNCELLEME 12.10.2022 14:27

Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Intel, iddialara göre maliyetleri düşürmek için binlerce işini etkileyecek büyük bir küçülme planlıyor.

Bloomberg'in bugünkü haberine göre, konuyla ilgili açıklamanın üçüncü çeyrek mali raporun yayınlanmasına denk gelecek şekilde 27 Ekim'de yapılması bekleniyor.

Haberde, Intel'in satış ve pazarlama bölümündeki çalışanların, yaklaşık yüzde 20'sini etkileyen işten çıkarmalar görebileceği belirtiliyor. 

Merkezi Kaliforniya'da bulunan çip üreticisi, 2021 yılı itibariyle 121 bin kişiyi istihdam ediyordu.

KARARIN ALINMASINDA BİLGİSAYAR SATIŞLARININ DÜŞMESİ ETKİLİ OLDU

İşten çıkarma haberleri, kişisel bilgisayarlar (PC) için işlemci talebindeki düşüş ve ABD'nin Çin'e teknoloji satışlarını kısıtlayan bir dizi yeni kararların alınmasının ardından geldi.

Şirket mali verilerine göre talebin azalmasıyla Intel, 2022 için gelir tahminini yılın ilk çeyreğinde öngördüğü 76 milyar dolar geliri, 65 ila 68 milyar dolara düşürmek zorunda kaldı.

Öte yandan, ABD ve Çin arasındaki gerilim çip endüstrisinde endişeye neden olarak Intel'in hisselerinde düşüşe neden oldu. Intel hisseleri Cuma gününden bu yana yüzde 7,9 değer kaybetti.

Cuma günü Biden yönetimi, satıcıların ihracat lisansı olmadığı sürece ABD teknolojisi kullanılarak yapılan yarı iletkenlerin satışını sınırlayan ihracat kontrolleri başlattı.

Ayrıca, Pekin'in teknoloji gelişimini engellemek için daha fazla girişimde bulunmak için "doğrulanmamış liste"31 Çinli şirket ekledi. Bu nednenle Amerikalı ihracatçılar, listedeki şirketlere mal göndermeden önce Ticaret Bakanlığı'nın Sanayi ve Güvenlik Büro'sundan onay olması gerekecek.

Önlemler Çinli şirketlerin dünyanın herhangi bir yerinde ABD teçhizatını kullanarak çip üretmelerini zorlaştırmak ve Çin'in askeri silahlar gibi ileri teknoloji geliştirme çabalarını engellemek amacıyla alındı. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu