Elazığ ve Malatya'da en hızlı ve en kapsamlı kentsel dönüşüm

Elazığ depreminin üzerinden 3 yıl geçti. Depremin derinden sarstığı bölgenin yaraları hızla sarıldı. Tarihin en hızlı ve kapsamlı dönüşümü başlatıldı, 100 binin üzerinde vatandaş güvenli yapılara kavuştu.

Elazığ ve Malatya'da en hızlı ve en kapsamlı kentsel dönüşüm
Elazığ ve Malatya'da en hızlı ve en kapsamlı kentsel dönüşüm
GİRİŞ 28.01.2023 14:20 GÜNCELLEME 28.01.2023 14:21
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, "24 Ocak 2020, Elazığ ve Malatya ile sarsıldık, canlarımızı yitirdik. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Hamdolsun onların emanetlerine sahip çıktık, sıcak yuvalarına kısa zamanda kavuşturduk. 2 şehrimizi de devlet millet el ele ayağa kaldırdık" dedi.

Merkez üssü Elazığ Sivrice olan ve Malatya’yı da etkileyen 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden 3 yıl geçti. 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55’te meydana gelen ve yaklaşık 22 saniye süren deprem, bölgeyi derinden etkiledi. Depremin hemen ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; İçişleri Bakanlığı, AFAD, Jandarma, UMKE, Kızılay, TOKİ ve İller Bankası ile 1 ay boyunca bölgeden ayrılmadan arama-kurtarma, hasar tespit ve yıkım çalışmalarını hızla tamamladı. Vatandaşlara kira, eşya ve taşınma yardımlarında bulunuldu. Ardından bölgede Cumhuriyet tarihinin en hızlı ve kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı.

100 BİN KİŞİ GÜVENLİ YAPILARDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin 3’üncü yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “24 Ocak 2020! Elazığ ve Malatya ile sarsıldık, canlarımızı yitirdik. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Hamdolsun onların emanetlerine sahip çıktık, sıcak yuvalarına kısa zamanda kavuşturduk. İki şehrimizi de devlet-millet el ele ayağa kaldırdık” dedi. Depremin ardından Elazığ ve Malatya’ya toplam yatırım bedeli 40 milyar TL’yi bulan 37 bin 674 konut ve iş yerinden 31 bin 944’ü teslim edildi. Güvenli yapılarda ikamet etmedikleri belirlenen ve güvenli yapılara kavuşturulan 100 binin üzerinde vatandaş, Elazığ nüfusunun dörtte birine tekabül ediyor.

YAŞAM KALİTESİ ARTIRILDI

Bakanlıktan yapılan açıklamada deprem sonrası Elazığ ve Malatya’da gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgiler verildi. Buna göre, bölgede inşaat çalışmaları 15 farklı merkez mahallede, merkeze bağlı beldelerde ve 7 farklı ilçede toplam 71 noktada başlatıldı. Ayrıca 57 noktada inşaat çalışmaları ve tüm inşa hacmi yüzde 90 seviyesinin üzerinde tamamlandı. Bu yıl içerisinde geriye kalan tüm çalışmaların tamamlanması planlanıyor. Elazığ’da yapımı gerçekleşen ve gerçekleşecek olan işlerde, vatandaşları tek bir alana sıkıştırmadan farklı lokasyonlarda konut ve sosyal donatı üreterek sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam kalitesini artırarak şehir sınırlarını genişletmek amaçlandı.

SİVRİCE’DE YAŞAM BAŞLADI, DOĞANYOL YENİDEN İNŞA EDİLDİ

Bakanlıktan Elazığ depremi sonrası merkez üssü Sivrice’de yapılan çalışmalar hakkında da bilgi paylaşıldı. Bu kapsamda, 307 konut, 3 fırın, 88 dükkan, 2 cami, 1 PTT hizmet binasının, toplam 180 milyon lira yatırımla inşası tamamlandı.
Depremde büyük hasar gören Malatya’nın Doğanyol ilçesi de adeta yeniden inşa edildi. Depremin hemen ardından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilçeye yatay mimariye uygun 317 konut, 56 işyeri ile 1 cami yapıldı.

ELAZIĞ’DA NELER YAPILDI?

22 BİN 411 KONUT TESLİM

-Elazığ’da 27 bin 633 konut yapımı planlandı, 25 bin 722 konutun ihalesi yapıldı. Bunlardan 22 bin 441’i tamamlandı ve 22 Ocak 2023’te hak sahiplerine teslim edildi. 6 bin 966 kentsel dönüşüm konutu, 3 bin 575’i köy evi olmak üzere toplam 18 bin 836 afet konutu ve 1831 sosyal konut inşa edildi.
-1352 işyerinden 1178’i tamamlandı ve hak sahiplerine teslim edildi.
-Toplamda 140 derslikli ilkokul, 48 derslikli ortaokul, 116 derslikli lise olmak üzere 304 derslikli okul yapımı planlandı ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.

OKUL VE ÖĞRENCİ YURDU

-Hasarlı 6 okul yıkılarak yerine güvenli ve sağlıklı 6 okul yapıldı. Yine bu kapsamda 16 okulun inşa edilmesi için çalışmalar başladı, 15 okul tamamlandı. Arıcak ilçesindeki okul ise tamamlanma aşamasında.
-Zafran Mahallesi’ndeki 220 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdunun inşası tamamlanma aşamasına geldi. Baskil ilçesindeki 100 öğrenci kapasiteli pansiyonun tamamlanarak teslim edildi.
-12 caminin yapımı tamamlanırken il müftülüğüne teslim edildi.
-Mustafapaşa Mahallesi Aile Sağlığı Merkezi’nin inşası da tamamlandı.

MALATYA’DA NELER YAPILDI?

MERKEZ VE 8 İLÇE

-Depremden yoğun şekilde etkilenen Malatya’da il merkezi ile 8 ilçede çalışma yürütüldü.
-Malatya’da toplam 8 bin 405 konut üretildi. Bu konutlardan 4 bin 891’i afet konutu, 2 bin 922’si kentsel dönüşüm konutu, 592’si sosyal konut olmak üzere şimdiye kadar 5 bin 174 konut teslim edildi.
-Yapılan 1592 köy evinden 1173’ü teslim edildi.
-284 ticari birim yapılırken bunlardan 144’ü teslim edildi.

MİLLET BAHÇELERİ HAZIR

-8’i hasar görmüş okulların yerine, 1 tanesi yeni planlanan olmak üzere 196 derslikli 9 okul yapıldı. Okulların tamamı teslim edildi.
-Yapılması planlanan 8 camiden 5’i bitirildi.
-1 millet bahçesi tamamlanarak hizmete girdi, 1 millet bahçesinin de yapım süreci devam ediyor.
-Yapımı devam eden 1 adet Polis Özel Harekat (PÖH) merkezi bulunuyor.
-Gelinciktepe mevkiinde 550 milyon TL bedelle toplam 1527 konut üretildi ve bu konutların teslimleri gerçekleştirildi.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    2 yıl geçti henüz ödemeler. olmadı başlamadı ne zaman başlayacak belli değil
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Malatya da yapılan Afat konutların inşallah fiyatları artmaz
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah devlete zeval vermesin depremin 2.gunu hemen basladilar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!