Japon deprem uzmanı TOKİ'yi örnek gösterdi! 'Artık bunu kabul etmek zorundayız'

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli "asrın felaketi" olarak nitelendirilen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenmeyen TOKİ konutlarını örnek yapı olarak gösterdi.

GİRİŞ 18.03.2023 14:03 GÜNCELLEME 18.03.2023 14:28
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Moriwaki, depremler nedeniyle yıkılan veya zarar gören binalarda inceleme yapmak üzere Kahramanmaraş'a geldi.

Bölgede incelemede bulunan Moriwaki, AA muhabirine, 6 Şubat'taki depremlerde TOKİ konutlarının yıkılmadığını hatırlattı.

TOKİ konutlarının iyi zeminli bölgelere yapıldığını ifade eden Moriwaki, TOKİ'nin kendi içinde de denetim sisteminin çok iyi çalıştığını kaydetti.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki

TOKİ konutlarının örnek alınması gerektiğini dile getiren Moriwaki, "TOKİ kendi içinde kontrol yapıyor ve onun için de daha güvende. TOKİ bu durumda daha güvenli. Her yerde aynı sistem yapılabilirse daha iyi olacak." dedi.

"ARTÇILAR BİR SENEYE KADAR DEVAM EDEBİLİR"

Moriwaki, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından artçıların bir seneye kadar devam edebileceğini belirtti.

TOKİ evleri

Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerektiğini vurgulayan Moriwaki, "Artık hasarlı olan binaya gitmemek lazım, kritikse inşaat mühendisine ya da mimara kontrol ettirmek gerekiyor. Hasar hiç yok, zemin iyi ise korkulacak bir şey yok demektir." ifadelerini kullandı.

TOKİ evleri

Prefabrik konutların daha güvenli olduğunu aktaran Moriwaki şöyle devam etti:

"Kolonda, kirişte çatlak yoksa problem yok. Duvarda çatlaklar olabilir. İnşaat mühendisi 'Sıkıntı yok.' diyorsa rahatça yaşayabilirsiniz. Fazla korkmamak lazım. Bunun için uzun vadede çalışmak lazım, çocukluktan eğitim gerekiyor. Siz Türkiye'de 'Çocuklar duymasın.' diye deprem hiç gösterilmiyor ama aniden deprem olduğunda çocuğun bilgisi yok. Onun için küçük yaşta eğitim verilmesi gerekiyor. Biz Japonya'da çocuklara anaokulundan itibaren çizgi filmlerle eğitim vermeye başlıyoruz. Kademe kademe bilgilendiriyoruz, insanda bilgi varsa korkmuyorlar. Türkiye'de ise 'Ben depremden korkuyorum.' diyor. "

Kahramanmaraş Depremi

"YATAK YANINDA SU, DÜDÜK VE KÜÇÜK ÇİKOLATA OLMALI"

Moriwaki depremlere karşı hazırlıklı olunmasını önerdi.

Yaşam üçgeni yönteminin önemine değinen Moriwaki, "Kahramanmaraş ve 1999 depreminde insanlar uyuyordu deprem oldu diye kalktı sonra kaçmaya başladılar. Oradan çoğu insan kurtulabilirdi. Ama en kötüsü merdivende insanlar öldü. Depremde kaçmamak gerekiyor. Asansör ve merdiven kullanmayacağız. Yatak yanında su, düdük ve küçük çikolata olmalı." diye konuştu.

Japonya ve Türkiye'nin deprem bölgesi olduğuna dikkati çeken Moriwaki, "Artık biz bunu kabul etmek zorundayız. Sallanmadan önce iyi hazırlan, depreme dayanıklı ol." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • Ercan 1 yıl önce Şikayet Et
    Toki sadece işini yapıyor. Bu ülkede işini yapan örnek gösterilir oldu vay halimize.
    Cevapla
  • Ercan 1 yıl önce Şikayet Et
    Toki sadece işini yapıyor. Bu ülkede işini yapan örnek gösterilir oldu vay halimize.
    Cevapla
  • memo 1 yıl önce Şikayet Et
    inşallah hidayet bulur da müslüman olursun
    Cevapla
  • Ademoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşüm ismi yerine Depremsel dönüşüm ismi kullanılmalı , Kentsel dönüşüm biraz yüzeysel kalıyor. Depremsel dönüşüm insanlarda güvenlik endişesi oluşturduğu için itiraz eden olmaz. Belediyeler özelliklle de chp li belediyeler suistimal etmez.
    Cevapla
  • aksaray 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet kanun çıkartmalıdır. türkiyede yapılan konutlar ve diğer yapılar TOKİ nin planına ve yasalarına göre yapılmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz
Son yapılan anket ortaya çıktı! CHP iktidar olur mu?