Araç alacaklar dikkat: Satışları 3 keskin viraj belirleyecek

Araç fiyatları sürekli yükseliyor. Sıfır araç bulmak çok zor. Peki yılın geri kalanında otomotiv piyasasında neler bekleniyor? İşte detaylar...

GİRİŞ 06.06.2023 09:42 GÜNCELLEME 06.06.2023 15:06
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Arayan bulamıyor bulan da aylarca sıra bekliyor belirsizliğin yaşandığı fiyatların arttığı otomotiv piyasası yeni adımları bekliyor. Uzmanlara göre otomotiv satışı ve fiyatların seyrini belirleyecek 3 kritik nokta var. İlki sıfır araç temininin artması.

Şu anda otomotiv sektöründe yaşanan en büyük sıkıntı sıfır araç yokluğu sektör temsilcilerine göre sıfır araç sayısı artar ve araç bulunabilirse bu piyasayı olumlu etkileyecek ve haliyle fiyatlar da düşmüş olacak.

Sektör temsilcilerine göre araç yatırım olarak görülmediği zaman piyasada sıkıntı olmayacak, stokta tutulduğu için fiyatlar yükseliyor.

Araç piyasasını belirleyen ikinci nokta döviz kuru. Sektör temsilcilerine göre kur yükselirse araç fiyatları yükselir kur yükselmezse araçlar durduğu yerde prim yapmayacaktır.

Satışların gidişatını belirleyecek üçüncü keskin viraj ise krediye erişimin kolaylaşması. Kredi olmadığı için vatandaşlar araç alamıyor.

AKSESUARA 100 BİN TL FARK İSTEDİLER

Öte yandan aksesuar ve ek donanım sıfır araç alanların kabusu haline geldi. Bayiler ekstra ücret talep ediyor. İstanbul’da yaşayan Uğur Korkmaz araç satın almak için bayiye gitti kendisinden 100 bin TL fark istenince büyük şok yaşadı ve konuyu yargıya taşıdı.

Uğur Korkmaz, “Markanın liste fiyatı 793 bin TL, bize dediler ki 100 bin TL aksesuar bedeli, işin içinde fırsatçılık var. 100 bin TL gibi bir fark var, kolay kazanılan bir para değil” dedi.

Korkmaz buna itiraz edince bayi ise satıştan vazgeçti. Uğur Korkmaz, “Aracı veremiyoruz dediler, biz bunun sebebini sorduk ‘araç sayısı az geldiği için farklı kanallardan kar edip ayakta kalmaya çalışıyor’ dediler”

Tüketici Hakem Heyeti üzerinden durumu şikayet eden Uğur Korkmaz’ı bayi yetkilisi aradı. Bir yanlış anlaşılma olduğunu söyledi, durumu telafi etmek istediğini söyledi. Korkmaz aracı satın almak için gitti fakat bu sefer de farklı bir durumla karşılaştı. Bu sefer de istediği aracı değil başka bir aracı satmak istediler.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Devlet cozum uretsin 9 ay önce Şikayet Et
    Hocam gimruklerde araclari olmayan kisilerin arac sokmasina izin verilse ucret alinmasa direk aldigin fiyata sokabilsen 10 yil satmama sozu ile yurt disindan ikinci el arac temini yapilsa bile bu piyasayi biraz dusurur
    Cevapla
  • devlet nerde 9 ay önce Şikayet Et
    distrübütör harici ithalat ve ikinci le ithalat derhal başlatılmalı. bu ithalatlarda zaten piyasada olan gruplara veya paravanlarına verilmemeli. vatandaşın birey olarak yurtdışından araç getirme hakkı olmalı. bu kadar eziyet olmaz.
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Oturduğum sitenin bitişiğinde Hundai bayisi var .. Takriben iki günde bir araç soruyoruz Aldığımız cevap maalesef araç bayimize gelmiyor Resmen dalga geçiyorlar gece saat 01 / 03 arası Tırlarla araç gelip boşalıyor
    Cevapla
  • osman 9 ay önce Şikayet Et
    Hepsi hikaye devlet elini masaya vursun bakalım ne oluyor.Sayın Erdoğan toplasın konuyla ilgili yetkilileri bakın bakalım ne oluyor belki eskisi kadar düşmez ama etkisi olur.Tüm sıfırcılar arabaları galericilere satıyor çoğunu el altında da payını alıyor reisin artık bu konuda ayrı bir denetleme mekanızması adamları oluşturması gerekiyor yoksa iş farklı yerlere gidecek
    Cevapla
  • Murat keleş 9 ay önce Şikayet Et
    Tam isabet bayiler denetilsin
    Cevapla
  • VATANDAŞŞ 9 ay önce Şikayet Et
    kapitalizm en acımasız olarak bu memlekette kol geziyor. Kimse düşene acımıyor. Hak hukuk adalet aramaktan korkar hale geldi millet. Acill sivil anayasa yapılmalı artık.. bir suç bir ceza açık ve net olmalı.. her vatandaş kanuna vakıf olmalı bir hukukçuya yorum hakkı bırakmadan şeffaf kanunlar çıkarılmalı.. millette kazzık atanlar o zaman ayan beyan ortaya çıkar.. suç oranları düşer vs
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…