ABD'li teknoloji devinden Çin hamlesi: Büyüme fırsatı olarak görüyor!

AMD, ABD İhracat Kontrollerini geçmek için geliştirilen yapay zeka çipleri için fırsat gördüğünü söyledi. Şirketin Çin pazarına gireceği düşünülüyor.

ABD'li teknoloji devinden Çin hamlesi: Büyüme fırsatı olarak görüyor!
ABD'li teknoloji devinden Çin hamlesi: Büyüme fırsatı olarak görüyor!
GİRİŞ 03.08.2023 15:51 GÜNCELLEME 03.08.2023 15:52

AMD CEO'su Lisa Su, Salı günü yaptığı bir kazanç çağrısında yatırımcılara, ihracat kontrollerine uygun bir ürün geliştirerek şirket için önemli bir pazar olan Çin'de büyüme fırsatı gördüğünü söyledi.

AMD'nin MI300 yonga serisinin performans sınırları, kârlı Çin pazarlarına satışını engelliyor ve rakiplerinin aksine AMD, mevcut düzenlemeler kapsamında ihraç edebileceği özel tasarımlı yongaları henüz oluşturmadı.

Ancak Su, AMD'nin şu anda MI300 ve daha eski MI250 çiplerinin ABD Ticaret Bakanlığı kısıtlamalarına uyacak şekilde değiştirilmiş versiyonlarını değerlendirdiğini söyledi.

 AMD, hakim oyuncu Nvidia'nın grafik işlem birimlerine rakip olan MI300 çipinin üretimini artırmayı planlıyor. MI300 çipinin AMD'nin veri merkezi işlerini büyütmesi ve yılın ikinci yarısında yaklaşık %50 büyüme sağlaması bekleniyor.

ABD ÇİN'E ÇİP İHRACATINI ENGELLEMEYE ÇALIŞMIŞTI

Düzenlemeler AMD'nin rakibi Nvidia'nın en gelişmiş iki çipi olan A100 ve daha yeni H100'ü satmasını engelledi. Buna karşılık Nvidia, A100 ve H100 muadillerinin bazı azaltılmış özelliklerine sahip olan Çin'e ihraç edilen A800 ve H800 versiyonlarını tasarladı.

Benzer şekilde Intel, ABD ihracat kısıtlamalarına tabi olmayan Gaudi2 işlemcisini geliştirmiştir. Çin'e yapılan faturalandırmalardan elde edilen gelir, Intel'in son mali yıldaki toplam gelirinin %27'sini oluşturarak ülkenin yonga üreticisi için öneminin altını çizmiştir.

Çip krizine Türk araştırmacılardan yerli dokunuş: Çözüm geliştiriyorlar!Çip krizine Türk araştırmacılardan yerli dokunuş: Çözüm geliştiriyorlar!

YILBAŞINDAN BU YANA AMD HİSSELERİNDE ARTIŞ YAŞANDI

AMD hisseleri, haberin ardından ve beklenenden daha iyi ikinci çeyrek sonuçları bildirdikten sonra Çarşamba günü piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık %2 artış gösterdi.

Hisse başına 0,58 dolarlık kazanç tahminlerden bir sent daha iyi olurken, 5,36 milyar dolarlık gelir tahminlerin 60 milyon dolar üzerinde gerçekleşti. AMD hisseleri yılbaşından bugüne %81'in üzerinde artış gösterdi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü