49 yıllık eksiklik tamamlandı: İlk uçak motoru yerli yağ ile uçuracak!

Koçak-Speedol kurucu ortağı Yusuf Koçak, 1974 Kıbrıs Barış Harekatında uçakların yağsızlıktan uçamadıklarını belirterek, ilk milli insansız hava aracı motoru olan TEI TEI-PD170 için önemli bir eksiğin giderildiğinin müjdesini verdi.

49 yıllık eksiklik tamamlandı: İlk uçak motoru yerli yağ ile uçuracak!
49 yıllık eksiklik tamamlandı: İlk uçak motoru yerli yağ ile uçuracak!
GİRİŞ 31.08.2023 09:36 GÜNCELLEME 31.08.2023 09:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin ilk havacılık motoru olan ve İHA’lar ANKA, ANKA II ve AKSUNGUR’a hayat veren motor TEI TEI-PD170 için yerli yağ Koçak-Speedol tarafından üretildi.

Otomotiv & endüstriyel madeni yağlar, gres ve oto bakım ürünleri ile havacılıkta iç pazarda kullanılan tüm kimyasalların üretim bantlarında bulunduğunu söyleyen Koçak-Speedol kurucu ortağı Yusuf Koçak, “Motor yağları hem sivil hem de askeri havacılıkta yerlileştirilmesi son derece kritik ürünler çünkü herhangi bir durumda uçağınızı kaldıramazsınız. 1974 Kıbrıs Barış Harekatında bunu hepimiz ne yazık ki yaşadık. Uçaklar yağsızlıktan ve yakıtsızlıktan uçamadılar. Buna benzer yağlarla ilgili birçok gizli ambargo günümüzde hala bulunmakta” diye konuştu.

"BU ASLINDA ÇOK STRATEJIK BIR ÜRÜNDÜR"

Yerlileştirilen ürünlerden bir diğerinin ise uçakların gövdelerinin donmaması için kullanılan De-icer ürünü olduğunu vurgulayan Koçak, “Tip 1 De-icer onayımızı, havacılık kimyasallarını onaylayan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin tanıdığı laboratuvar olan Scientific Material International (SMI)’dan aldık. Bunun gibi birçok ürünün yerlileştirme projelerini çalışmaktayız. Bu aslında çok stratejik bir üründür, elinizde olmazsa uçakları kış mevsiminde uçuramazsınız. Bunlar hem sivil havacılıkta hem askeri havacılıkta yerlileştirilmesi son derece kritik ürünlerdir” dedi.

"İLK ONAYLI YERLİ MOTOR VE ŞANZIMAN YAĞI ÜRETİCİSİ OLDUK"

Birçok stratejik projede birden fazla ürünle yer aldıklarının altını çizen Koçak şöyle konuştu:

“Son zamanlarda ağırlıklı olarak savunma sanayiinde çalışmaktayız. Savunma sanayiindeki ilerleyişimiz ve SAHA İstanbul üyesi olmamız bizi havacılık alanında projeler yapmaya yöneltti. Havacılık sektörü firmalarının yağlayıcı ve kimyasallar konusunda ihtiyaçlarını yerlileştirmekteyiz. TEI ile başladığımız ortak projemizi saha denemeleri dahil karşılıklı destek ile başarıyla tamamladık.

Böylece ülkemizde ilk havacılık motoru olan ve hepimizin hayranlıkla izlediği yerli İHA’larımız olan ANKA, ANKA II ve AKSUNGUR’a hayat veren motor TEI TEI-PD170’nin ilk onaylı yerli motor ve şanzıman yağı üreticisi olduk. Şimdi de TS1400 Turboşaft motorunda kullanılacak yağlarını gönderdik, test edildi, testleri de başarıyla geçtik ve onay sürecimizi beklemekteyiz."

Bunlara ek olarak SAHA EXPO’22 Fuarı’nda, TEI ile birlikte yeni yapılacak motor projelerinde kullanılacak yağlayıcılarla ilgili için mutabakat imzaladık.” 

KAYNAK: İHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    sag olun varolun cenabi yuce mevlam size ve ekibinize zehin acikligi versin yolunuz acik olsun sizin gibi vatav evlatlarin eksik etmesin ayagniza tas degmesin allahin selami uzerinize olsun turk yigitleri
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi