Devrim teknolojide yarış hızlandı: 5 yılda 1 trilyon dolar yatırım yapılabilir.

Nvidia CEO'su Jensen Huang (L) ve Foxconn CEO'su Young Liu "yapay zeka fabrikaları" kurmak için ortaklıklarını duyurdu. Bu iki şirket dışında şirketlerin yapay zeka alanında 5 yılda 1 trilyon dolar yatırım yapacağı tahmin ediliyor.

Devrim teknolojide yarış hızlandı: 5 yılda 1 trilyon dolar yatırım yapılabilir.
Devrim teknolojide yarış hızlandı: 5 yılda 1 trilyon dolar yatırım yapılabilir.
GİRİŞ 18.10.2023 20:54 GÜNCELLEME 18.10.2023 20:54

Bu haftanın başlarında Nvidia, iPhone'un bir araya getirilmesine yardımcı olan üretim devi Foxconn ile uzun süredir devam eden ortaklığını, çip devinin "yapay zeka sanayi devrimini hızlandırmayı" amaçladığını söylediği "yeni bir veri merkezleri sınıfı" geliştirmek için genişlettiğini duyurdu.

Nvidia'ya göre, Nvidia'nın grafik işlem birimleri (GPU'lar) ve bilinen merkezi işlem birimleri (CPU'lar) üzerinde çalışacak olan Foxconn'un yeni veri merkezleri, endüstriyel robotlar ve sürücüsüz arabalar gibi otonom makinelerin geliştirilmesine yardımcı olacak ve OpenAI'nin ChatGPT'sine benzer üretken yapay zeka hizmetleri sunacak.

Nvidia CEO'su Jensen Huang, Taipei'deki Hon Hai Tech Day'de ortaklık duyurusu sırasında "Yeni bir üretim türü ortaya çıktı - zeka üretimi" "Ve bunu üreten veri merkezleri yapay zeka fabrikalarıdır." dedi.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLARDAKİ YAPAY ZEKA DAHA AKILLI OLACAK

Huang, yapay zeka fabrikalarının, sürücüsüz otomobiller gibi yeni makinelerinin arkasındaki yapay zeka teknolojisini daha akıllı hale getireceğini söylediği yüksek güçlü eğitim çabalarını destekleyebileceğini söyledi.

Reuters'in haberine göre Huang, Taipei'de yaptığı duyuruda "Bu araba elbette yaşam deneyiminden geçecek ve daha fazla veri toplayacak" dedi. "Veriler yapay zeka fabrikasına gidecek. yapay zeka fabrikası yazılımı geliştirecek ve tüm yapay zeka filosunu güncelleyecek."

Nvidia ve Foxconn, Insider'ın veri merkezlerini nerede inşa ettiği, inşaatın ne zaman başlayacağı ve bu merkezlerin inşası için ne kadar harcama yapmayı planladıkları sorularına hemen yanıt vermedi.

Yapay zeka fabrikalarının duyurusu, Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin üretken yapay zeka furyasından para kazanmak amacıyla yeni veri merkezleri inşa etmek gibi yapay zeka çabalarına milyarlarca yatırım yaptığı bir dönemde geldi.

ŞİEKETLERİN 5 YIL İÇİNDE 1 TRİLYON DOLAR YATIRIM YAPMASI BEKLENİYOR

Yatırım yönetimi şirketi Blackstone'un başkanı ve işletme müdürü Jonathan Gray, geçtiğimiz Temmuz ayında yaptığı bir kazanç çağrısında, "Yapay zeka alanında iyi duyurulmuş bir silahlanma yarışı var ve büyük teknoloji şirketlerinin önümüzdeki beş yıl içinde bu alana, çoğunlukla veri merkezlerine 1 trilyon dolar yatırım yapması bekleniyor" dedi.

Yapay zekanın arkasındaki veri merkezleri sadece pahalı değil. Uzmanlar, veri merkezlerinin çalıştırılması için büyük miktarda enerji gerektiğini tespit ettiklerinden, yapay zeka endüstrisinin büyük ölçüde bilinmeyen çevresel etkisine ilişkin endişelerini dile getirdiler.

Yapay zeka 2027'ye kadar Hollanda kadar elektrik tüketecek!Yapay zeka 2027'ye kadar Hollanda kadar elektrik tüketecek!

YAPAY ZEKAYI EĞİTMEK İÇİN KULLANILAN ENERJİ DEVASA BOYUTA ULAŞTI

Massachusetts Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, büyük yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan enerji miktarının San Francisco ve New York arasındaki yaklaşık 300 gidiş-dönüş uçuşu için salınan karbondioksite eşdeğer olduğunu ortaya koymuştur.

Nvidia gibi yonga üreticilerini içeren yapay zeka cihazlarının tedarik zinciri üzerine yakın zamanda yapılan bir araştırma, 2027 yılına kadar yapay zeka endüstrisinin potansiyel olarak İsveç ve Hollanda gibi ülkelerin ürettiği seviyelerle eşleşen enerji kullanımında bir artışa yol açabileceğini ortaya koymuştur.

YAPAY ZEKA YÜZÜNDEN TATLI SU İSRAFI DA ARTTI

Üretken yapay zeka, arkasındaki veri sunucularını soğutmak için de büyük miktarlarda su gerektiriyor. Microsoft'un veri merkezlerinde OpenAI'nin GPT-3 büyük dil modelini eğitmek için 700.000 litre - ya da yaklaşık 185.000 galon - tatlı su kullandığı tahmin edilmektedir ve Google'ın son çevre raporu, kısmen sunucularını soğutmak için 2022 yılında 37 golf sahası değerinde su tükettiğini göstermektedir.

Hatta bir makale, ChatGPT sunucularının yanıtladığı her 20 ila 50 soru için 16,9 onsluk bir su şişesine eşdeğer su "içmesi" gerektiğini ortaya koydu.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Joe Biden'a büyük şok! ABD tarihine geçti! En düşük...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik