İmzalar atıldı: Türk Devletleri Teşkilatı'ndan uzay hamlesi!

Türk Devletleri Teşkilatı Küp Uydu Projesi için imzalar atıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Uraloğlu, "yakın yörünge uydularının üretilmesi ve uzaya gönderilmesi noktasındaki işbirliğinin ilk ve en önemli adımlarını atmış olduk.” dedi.

İmzalar atıldı: Türk Devletleri Teşkilatı'ndan uzay hamlesi!
İmzalar atıldı: Türk Devletleri Teşkilatı'ndan uzay hamlesi!
GİRİŞ 20.10.2023 17:01 GÜNCELLEME 20.10.2023 17:01
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

18-19 Ekim’de ATO Congresium’da TÜRKSAT Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TÜRKSAT, TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech firmalarının bir araya gelmesiyle, ülkenin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) üretiminin başladığını bildirdi.

BİRLİKTE İLK ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMIŞ OLDU

Bu kapsamda Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi de bu çalıştayla TÜRKSAT 6A’da olduğu gibi yakın yörünge ve küp uydularında sektörün liderlerini bir araya getirdik.

Böylece yakın yörünge uydularının üretilmesi ve uzaya gönderilmesi noktasındaki işbirliğinin ilk ve en önemli adımlarını atmış olduk.”

TÜRK DEVLETLERİYLE ORTAK BİR UYDU ÜRETİLECEK

Çalıştayın “Türkiye’nin Küp Uyduları” oturumunda konuşmacı olan TUA Uzay Sistemleri ve Daire Başkanı Ali Baygeldi ise TÜBİTAK UZAY yürütücülüğünde ilerleyen AYAP-1’den başlayan sunumun devamında Türkiye’nin küp uydularına dair anlatımlarda bulundu.

Baygeldi, TUA koordinasyonunda Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleriyle bir küp uydu projesi gerçekleştirmek üzere çalıştıklarını ve mutabakat zaptını imzaladıklarını paylaştı. Her ülkenin kabiliyetleri doğrultusunda “birlikte” bir küp uydu üretileceği ifade edildi.

Türkiye Uzay Ajansı’nın koordinasyonunda hayata geçirilecek ortak Küp Uydu Projesinde; Yer Gözlem Uydusu ve GPGPU uygulaması öne çıkmaktadır.

GPGPU ile hem görüntüler uydu üzerinde işlenebilecek hem de farklı görüntü işleme algoritmaları uyduda güncellenebilmektedir.

Geliştirilmesi planlanan Yer Gözlem Küp Uydusu ile hem tarımsal faaliyetlerin izleneceği hem de alınan verilerin doğruluğunun kontrol edileceği belirtildi.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 22
  • Serdar 6 ay önce Şikayet Et
    Yeni PARA birimi kurun
    Cevapla
  • Kamil 6 ay önce Şikayet Et
    6 G ultraband internet erişimi için , Laser ışını , Alıcı ve Aktarıcı istasyonları deniz ve büyük göller üzerine yerleştirmeli , fiber optik kablolar ile karasal bağlantı tesis etmeliyiz . Laser Alıcı - Aktarıcı istasyonları , Marmara , Karadeniz , Van Gölü , Akdeniz , Ege , Hazar Denizi üzerine yerleştirebiliriz .
    Cevapla
  • Kamil 6 ay önce Şikayet Et
    Güneş patlamasının uydu iletişimini kestiği bilinmektedir . Bizler küpsat uyduları tasarlarken yalıtımlı fiberoptik ışık devreleri kullanmalıyız . 6 G İnternet iletişimini laser ışınları ağ bağlantısı ile temin etmeliyiz . Güneş paneli harici , nükleer batarya kullanarak uyduların ömrünü uzatmalıyız . Baz istasyonuna gerek kalmaksızın , herkes direk uydu telefon görüşmesi yapabilmelidir
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    hele şükür akillandiniz. Kazakistan'da Türklere ait Uzay Uydu fırlatma üssü bulunuyor. Rusya kozmonotlarini bu üsden gonderirken biz neden Güney Amerkadaki Fransız guyenasi veya Elon Muska ait SpaceXi kullanıyoruz anlamıyorum.
    Cevapla
  • Oben 6 ay önce Şikayet Et
    Türk devletleri ortak banka kurun yeni para birimi olusturun dolar kullanmayin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarrufa sıkı takip: Uymayana yaptırım; hedef en az 100 milyar TL
Ernest Muci, Beşiktaş'ı kupada finale taşıdı